Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:46 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 16, 2010 9:17 am 
Аватар

Ако искате дс си дадем една седмица и всеки да си подготви по две неща:

1.Име на сдружението / Българска Мухарска Федерация - примерно /

2.Цели на сдружението / Взимане на река за стопанисване - примерно /

Накрая на седмицата да изберем няколко от най-важните и наболели теми и да ги подложим на гласуване в сайта / като анкета / и след това вече можем да си уредиме една среща за учредяване и дискусии на живо / без алкохол / :D
Tazz няма да ни откаже кратка правна консултация.
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 16, 2010 12:32 pm 
Аватар

Разбира се, всъщност разполагаме с цял екип, с подкрепата на един от най-способните прависти в БГ, който вече заяви желание да присъства.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 16, 2010 9:54 pm 
Аватар

Преди много време, още млад , зелен и съвсем незапознат с нравите на БГ мухаря, се бях осмелил да пусна в раздел Маршрути->тема Реки ей тая тема :"Частна зона за мухарски риболов"... :oops: Получих 11 отговора, много съчувствие, достатъчно неразбиране и ...всичко замря за 2-3 дни!!!
45 години вече все гледам как нещата "не стават", все слушам колко е трудно и се просълзявам колко хубаво е отвъд граница, където никой не приема нещата за невъзможни!!!
Трудно е, но не е невъзможно!!! Според чл.15 и чл.15А от ЗРА това е реално! Имаме законова основа, остава въпросът как да се решат чисто техническите проблеми - създаване, организация и начално финансиране !!!При положение, че изискването според наредбата е за поне 500 члена, ако се заложи годишен членски внос от 50 лв. това прави 25 000 като за начало.При 100 - отиваме на 50 000! Напълно разумни средства за начално организиране на зарибяването и охраната на една река като Искрецка, например (съвсем случаен пример!!!)за срок от 6 месеца! При дневна такса от 10 лева за членове на сдружението и 20 за останалите (апропо за "местните" по попречието може да се направи символичен жест - и те да ловят за 10 !!!) ограничаване на задържането до 2-3 риби дневно (след първите 6-7 месеца, в които задържането да е напълно забранено!), все си мисля, че реката би станала интересна !!! Аз поне бих направил най-малко 20 излета годишно там!!!
Въпросът с локацията е от огромно значение!
За да се създават условия за риболовен туризъм е необходимо мястото да е "комуникативно" и местното население да печели от съпътстващите дейности, защото само така ще се отреже мерака на "аборигените" да зловредят!!!
Интересен въпрос е как ще се работи с местните структури на ИАРА, как те ще съдействат зза опазването на рибите в участъците извън охраняваната зона и зарибяването им! :roll:
Относно името и целите :
1 Име - Българска Мухарска Федерация е добре, може и Българско Мухарско Сдружение
2. Цели - развитие и популяризиране на риболовът с изкуствена муха на територията на РБ, съхранение на рибните запаси у нас и изграждане и/или стопанисване на водни обекти за риболов с изкуствена муха!
Могат да се заложат хватки като доброволно зарибяване извън стопанисваните зони, детски училища, състезания и др.
Приканвам всички за по-конструктивен подход - оплакването какъв лош народ сме и каква куца ни е държавата с нищо не помагат !!! Да си дадем идеите, дори и най-налудничаво изглеждащите пък после ще ги обмислим пак и ще отсеем полезното!
И моля Ви - не пишете как няма да стане, пишете как мислите, че МОЖЕ ДА СТАНЕ!!! :wink:
След като обсъдим тук във форума всички по-главни неща, може да се видим на "Огняново", Орешак, Панега или някъде в Южна България и да обсъдим детайлите !!
Хайде лека и мислете позитивно!!!
:P

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 8:33 am 
Аватар

Идеята е прекрасна!
Накратко ще споделя моето мнение:
Българска Мухарска Организация, ок. Това общонационално, ама ми прилича малко на октопод без пипала. Една национална организация би следвало да има за членове и структури по места - областни градове(примерно), членове на тази структура. Примерно, в двадесет по-големи града на България да се регистрират клубове, който да бъдат обединени в националната организация. И да бъде както трябва - всички членове на клуба избират ръководство.После ръководствата по градове се събират и излъчват национално управление. Мажоритарният избор трябва да е силно засегнат.
Ако има само една национална организация и се реши да се зариби реката X, която е в западните покрайнини например, колко пъти варненските колеги ще могат да я посетят, и оттам колко ли ще бъде силен интересът им да плащат по 100 лева годишно.
Но най-вече, всички които наистина милеят за нашето хоби да се съберем и да изчистим варианта като идея. Много добре знаем за отношенията измежду някой от колегите, които всички ние пък уважаваме. Да не се получи така - някой решава да направи нещо, което да прилича по-скоро на Първа Българска Мухарска Партия, а след него някой да тръгва да регистрира алтернативна щото видиш ли би се справил по-добре!
Сори за комунистическият пример ама - една идея, една организация, един екип = силна структура.
В крайна сметка завбъдеще ще трябва да се комуникира с министерства, ИАРА, дори европейски структури, знаем много добре, че би могло да се получи и финансиране на проекти и какво ли още не. Затова давайте да действаме, че време няма.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 5:47 pm 
Аватар

Една от малкото конструктивни теми в нета :smt038

Федерация или друг тип сдружение е хубаво нещо, но както се изказаха някои колеги, трябва да се състои от няколко бг клуба от цялата страна. Същите, да избират на ротационен принцип през 6 месеца или година, председател и управителен съвет на въпросното сдружение с цел да се избегне "аз ще го направя по-добре и ще си регистрирам мое сдружение".

Проблема ще дойде от там, че като цяло гилдията се състои от 50-100 (евентуално малко повече) сериозни риболовци от цяла България и нямя как да се вземат няколко реки (за да може на всички колеги от страната да им е удобно да ги посещават) без в това да се включат примерно и спинингарите. Фаталното боденето при спининга, евентуално може да се реши със забрана на контри по куките или ползване на единични такива.

Също много важен момент е избора на река и сектор от нея, определено трябва да са лесни за обхождане от "проверяващите и пазещите я" люде. Трябва да е лесно и риболовстването по нея, не да се вреш измежду храстите и да пускаш нимфата през дупка над дървото Имам в предвид, че река от сорта на Струма при Земен би била много по-трудна за опазване и контрол и съответно разходите ще бъдат по-големи.

Определено, както каза г-н Пигов, добре е тук да се нахвърлят основните насоки по които да се работи и след това да се направи среща (не на маса и бира) на която да се реши как ще се процедира по-нататък.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 7:12 pm 
Аватар

6 месеца или година е мн кратък период. Мандат от две години мисля, че е добра идея. През първия сезон на ръковедене прокарваш идеите, на втората се вижда дали почват да дават резултат.Ако не, губиш доверието, ако да, печелиш и занапред. Като може да се сложи, а може и да не се сложи таван на брой мандати. Според мен е по-добре да няма.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 7:22 pm 
Аватар

Не мисля, че повече от година е добре! Ако примерно пловдивски клуб вземе юздите, естествено приоритетите ще са му насочени към локалното развитие и съответно 2 години са прекалено много.

Както спорта е динамичен, съответно и управлението му трябва да е такова. Не е редно 2 години само един да коли и беси.. както се вижда от политиката в страната, до нищо добро не води това :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 7:45 pm 
Аватар

Ето решение: председателят от Пловдив, заместникът от Сливен, секретар от София, членове от други различни градове и всичко е ок.
Ако никой не вижда шанс как да реализира идеите си в дългосрочен план едва ли би се напъвал некви 6 месеца. Никой не говори за авторитарно управление та да има възможност да клони везни към една или друга местна организация.
Според мен като за начало трябва да се "преброят" хората готови да се захванат с идеята. Трябва да се определи минимум брой структури по места за да има Национална такава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 8:05 pm 

въпросът ми е ,какво ще ми предложи участъка,че да отида до там и да дам 20лв за билет?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 8:30 pm 
Аватар

vanio написа:
въпросът ми е ,какво ще ми предложи участъка,че да отида до там и да дам 20лв за билет?

Питаш все едно е 2011-12, всичко е вече факт и има резултат от грижите, полагани от клубовете през последната година две, картата с водоемите е пред теб и ти се интересуваш от определена река.
Сейвни си въпроса и го задай пак след време.

Когато идеята стане реалност тогава ще може сам да прецениш дали има за какво да си дадеш двайската.

Колега по-горе помоли да се дават мнения, които биха градили по някакъв начин и да забравим скептицизма.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 8:43 pm 
Аватар

Ваньо, участъка ще ти предложи риби и чисти брегове, ако това не те удоволетворява...

П.П. Определено трябва да се преброят хората които биха се включили в инициативата, но както често става сред нас "два дена ихУ и после тихУ". Мисълта ми е, че всички ще кажат - аз съм "За", а после...

Може би "пребояването" трябва да се случи на друг принцип, а именно да се види колко сериозни хора има по областните градове и те сами да си направят необходимата справка сред местните колеги.
По този начин може би ще има някаква статистическа извадка, на която може да се опре по-нататъчно плануване на организацията и функциите като такава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 8:59 pm 

..

Последна промяна vanio на Съб Юли 17, 2010 9:03 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 9:03 pm 

peerless написа:
Ваньо, участъка ще ти предложи риби и чисти брегове, ако това не те удоволетворява...

удоволетворява ме напълно,но кога ще ми ги предложи?2014-15?Щото предполагам не говорим за 20см рибки,нали?
аз задавам този въпрос и ще задавам такива,щото нещата не са толкова розови и лесни!Здавам го за да се знае,че това не е нещо,което с 20-30хил лв инвестиция е готово!Това нещо иска време и пари!И все си мисля,че това е възможно да стане по всички други начини,но не и по този,който много хора от форумите си мислят "хайде да се обединим и ....".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 9:27 pm 
Аватар

vanio написа:
peerless написа:

удоволетворява ме напълно,но кога ще ми ги предложи?2014-15?Щото предполагам не говорим за 20см рибки,нали?
аз задавам този въпрос и ще задавам такива,щото нещата не са толкова розови и лесни!Здавам го за да се знае,че това не е нещо,което с 20-30хил лв инвестиция е готово!Това нещо иска време и пари!И все си мисля,че това е възможно да стане по всички други начини,но не и по този,който много хора от форумите си мислят "хайде да се обединим и ....".

Ето ти шанс да напишеш своята рецепта!

Седни,измисли план за развитие, който до следващата година ще напълни реките с четирски и ще ти помагам в реализирането му!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 9:51 pm 
Аватар

vanio написа:

8-ми :wink: , на Девинска какво има та се плаща и има желаещи? :roll:

"Аналогичен случай в нашия квартал - един нае... една коза", както казваше един познат зевзек!
Именно гаранцията, че отиваш на река( защо на участък?) с гарантирани рибни запаси и гарантирано отсъствие на "месари, електричари, химици" и прочие гадове поради строгия контрол, а и в допълнение шанса да срещнеш познати от цяла България със същото хоби като твоето май си струва 10 лева? :wink: И никакви билети - такса за дневен риболов! Трябва на всяка цена да си извоюваме тая промяна в ЗРА !!! Реката - районирана и охраната да следи да няма "пренаселени" зони ! :!:
Абе прости неща, но изискват много мислене предварително!

Реката, според мен, трябва да е из южните склонове на Стара планина около Сопот-Карлово-Калофер : нека местните колеги да помислят и да предложат някоя подходяща дестинация - там ще е "близо" за всички! Ако нещата заработят в правилна посока може да се разшири дейността и върху други обекти... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа