Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:28 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 9:08 pm 
Аватар

красимир написа:
Здравейте съмишленици, за които не ме познават, казвам се Красимир Христов от гр.Велико Търново. Учредител и председател съм на СНД-Клуб по спортен риболов с муха и шнур "Царевец" от 2003г. който има 8 постояни членове и още десетина на приливи и отливи. Та, нашето сдружение има за една от всичките задачи тази, да облагороди района около река "Пещерска" в село Мусина, намиращо се на 10км. от Търново и е в непосредствена близост до главен път София-Варна, както и опазване и увеличаване на рибните запаси в нея. Немалко сме направили досега и то със съдействието на кмета , който в последно време обръща повече внимание на мухарския риболов. Това което сме постигнали в работата си над обекта е изцяло със собствени средства и доброволен труд, без чужда финансова помощ и много шум, въпреки отявлен интерес от страна на местните вестници за изтъкване на начинанието ни. На ежеседмичните ни събирания се повдигна и въпросът относно стопанисването на дадения обект, и неминуемо опрях до юридическата част, като да се стигне и осъществи най-важното чл.15а трябва да се реализират следните последователно: чл.11 ал1 ал2, чл.11а. ал.1 ал.2, чл.53 ал.1 ал.2, като се съобразим с чл.3 ал1 от ЗРА. Прочетохме ги , разтълкувахме ги , и щом реших да се свържа с местната ИАРА и им обясних какъв е въпросът, доста критично се отнесоха към него. МОЖЕ БИ ЗАЩОТО Е НА МЕСТНО НИВО? Който не ме е разбрал от казаното до сега мога да разясня. По отделни места на Родината ни да се създадат подобни сдружения, които да се грижат за отбрани водоеми, съответните дружества да се обединят в "Национално сдружение на риболовците с муха и шнур" /примерно/, което Национално Сдружение да има Управителен Съвет и същият да комуникира с държавните институций на високо ниво. Създаде ли се такава организация за действия, юридически, охранителни, финансови и др. въпроси ще се отработват по-лесно. Но определено начинанието е за първоначално и основно собствено финансиране и хора ентусиасти. Поздрави на всички такива.

Ето за това говоря от самото начало!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 11:03 pm 
Аватар

Така,така.Много мнения и много идеи видях,което е много обещаващо.
Момчета,аз мисля,че преди да почнем с име и дейност на клуба,трябва първо да бъде решено с хората от по-високите постове и чинове,а именно парламент,ИАРА и т.н.Ако това стане вече другото с течение на времето ще се нареди и мисля,че ще се съгласите с мен.
Другото,което искам да подметна е,че както каза Ники...всичко е свързано с финанси. \:D/ .И мисълта ми е такава,че защо в евентуалните бъдещи клубове и сдружения не участват само мухари,а и спинингисти?Защото,колкото повече хора толкова повече финанси.Нали така?
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 11:20 pm 
Аватар

Здравейте Колеги. Времето за създаване на такава организация, отдавна е дошло. Нека обсъдим дата и място за евентуална среща. Има какво да си кажем, а и много може да се направи!

Тук има хора, които пишат само за да се направят на интересни ... така, че няма да убеждавам никого в правотата на това, което мисля по въпроса. НЕКА ТЕЗИ ХОРА ПРОСТО ДА НЕ ИДВАТ НА СБИРКАТА!!!

А, сега ще пусна бомбата, за песимистите пък и за всички други, по отношение на финансирането, на може би най-тежкото перо ЗАРИБЯВАНЕТО НА ТЕЗИ РЕКИ ...

Ето една по-различна посока за хора, които могат да гледат не само с очите си, а с ума и сърцето:

За територията на страната ни в момента действащата институция ОТГОВОРНА за подържането и опазването на рибните ресурси и аквакултурите - ИАРА има да зарибява с пъстърва, примерно пет по-големи и тридесет четирсет малки реки. (Нали ме разбирате, чисто географски не можем да се сравняваме със Словения или Сърбия?) Ако ИАРА не го прави, за какво ни е такава агенция?

Та ето я идеята:

ИАРА продължава да си върши работата, включително и по клубните реки, а ако някой от клубовете желае реката да е по атрактивна (предпочитана) и има излишни средства ... да си я зарибява допълнително. Нима нашите управници и всички тези еко организации и агенции нямат за цел опазването на природата? Защо трябва да сме тъпоглави и да го правим без помоща на държавата? Щото имаме много пари и сме големи мозъци? Или щото е по-лесно само да псуваме държавата? Ще дойде дай боже време да се справяме и без държавата.
Не е голяма територията на държавата ни , ако и ние започнем да си зарибяваме, за какво ще отиват всичките тези пари от билети? Все пари от нашия джоб на редовият РИБОЛОВЕЦ ... ???

... не ми се пише! Поздрави! Аз съм ЗА!!! Ще си ги говорим тия всичките работи на срещата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 11:38 pm 
Аватар

Стоянов,здравей.ИАРА си вършат работата от страна на зарибяване,но ако си вършеха работата от страна опазване щеше да е повече от достатъчно.Не упреквам и не искам да обидя никой,просто мое мение дължащо се на наблюдения.
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 8:42 am 
Аватар

Накратко - твърдо против спинингисти, както в подобните клубове, така и в секторите, които ще бъдат стопанисвани.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 9:15 am 
Аватар

Стоянов написа:
Тук има хора, които пишат само за да се направят на интересни ... така, че няма да убеждавам никого в правотата на това, което мисля по въпроса. НЕКА ТЕЗИ ХОРА ПРОСТО ДА НЕ ИДВАТ НА СБИРКАТА!!!

За територията на страната ни в момента действащата институция ОТГОВОРНА за подържането и опазването на рибните ресурси и аквакултурите - ИАРА има да зарибява с пъстърва, примерно пет по-големи и тридесет четирсет малки реки. Ако ИАРА не го прави, за какво ни е такава агенция?
ИАРА продължава да си върши работата, включително и по клубните реки, а ако някой от клубовете желае реката да е по атрактивна (предпочитана) и има излишни средства ... да си я зарибява допълнително. Ще дойде дай боже време да се справяме и без държавата.
Не е голяма територията на държавата ни , ако и ние започнем да си зарибяваме, за какво ще отиват всичките тези пари от билети? Все пари от нашия джоб на редовият РИБОЛОВЕЦ ... ???

... не ми се пише! Поздрави! Аз съм ЗА!!! Ще си ги говорим тия всичките работи на срещата.

Колега Стоянов - прав си! След като има планове за зарибителните мероприятия, след като и ние плащаме билети за любителски риболов е редно да не отхвърляме помощта на ИАРА! Което е полезно - то не вреди! :wink:
Върпосът за сътрудничеството с държавните институции е сериозен, по-добре е да си помагаме, отколкото да си пречим.
Да не бъдем максималисти - на фона на състоянието на институциите ни ИАРА започна да работи твърде активно! Ако в една структура искат да започнат да работят по-добре, но никой не го отчита и не ги поощрява, най-вероятно желанието им бързо ще се изчерпи и ще я подкарат постарому ...
Относно песимизма на някои от пишещите тук - нормално е след като десетки опити за сдружаване са се провалили скептицизма да надделява! Но това не бива да отказва вярващите в успеха!!! :!:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 11:28 am 
Аватар

Чакаме датата и мястото на срещата, само нека да са обявени по-отрано(поне седмица), за да може всеки да си направи плановете. Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 11:58 am 
Аватар

Здравейте на всички,
Мисля си , че преди да си направиме среща , трябва да пуснем темата и в други Форуми , поради една или друга причина някои хора или не пишат или пък не четат :!: този форум.
Да не се връщаме назад със стари спомени и бивши вражди.Това което искаме да направим иска подкрепа от много хора и много усилия.Трябва да "заровиме томахавките" :D
Срещата трябва да е според мен след забраната за риболова на пъстърва , тоест октомври за да имаме време до тогава да избистриме точно какво ще си говориме , какво точно целиме и как ще го постигнем.Ако някой по сведущ в писането дотогава успее да синтезира идеите ни и ги напише като дневен ред ще е най-добре за да може до срещата всеки малко или много да знае за какво става въпрос.
Ето как колегата от Велико Търново ни спести доста разговори и ни показа , че МОЖЕЛО дори с няма и 20-тина човека , повече желание и вяра / разбира се и пари / може да се направи нещо хубаво.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 12:35 pm 
Аватар

Съгласен съм с Ники, че преди срещата трябва да има яснота , за какво ще става реч, и какви неща ще се дискутират! До октомври има доста време и може всяка седмица да се обсъжда конкретен проблем! Както предложи Ники, нека започнем с името на сдружението и после всичко по реда си - устав, структура, нормативна база(тук има запознати хора, те могат да предложат идеи) и т.н.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 12:49 pm 
Аватар

Понеже забелязвам, че в определени мнения се застъпва позицията, че спинингистите нямат място в подобно начинание, искам да напомня, че при всяко положение техния брой значително превишава този на мухарите, които са много по-малко, да не говорим за сериозните такива. Мисля, че всякаква помощ от страна на съвестни колеги, практикуващи и по начини различни от мухарския, не бива да бъде пренебрегвана и отхвърляна с лека ръка. Едно подобно сдружение би имало много по-голяма тежест и представителност, ако неговата членска маса е достатъчно голяма.
Може да се постави задължителното условие, в стопанисваните участъци от реките, да се практикува риболов на спининг само с изкуствени примамки с единични куки и без контри - вече има достатъчно много подобни, както и специализирани куки за тази цел. Но като цяло, да се свежда начинанието само и единствено като монопол на мухарите е дълбока грешка, още преди предприемането на каквито и да е стъпки, ако ще се изхожда от "претенцията" сдружението да е "национално". Иначе ще се получи своеобразно "капсулиране", да не използваме по-силното определение "сегрегация", в което само по себе си няма нищо лошо, стига в нашия случай да не важи с пълна сила поговорката "на гол тумбак - чифте пищови"...
Не трябва да се прехласваме по чуждите страни, най-малко защото там "пътеките вече са утъпкани", ако мога да се изразя така, има строги регулационни норми и на такава основа е поставено всичко. У нас първо трябва да бъде направен някакъв пробив, а след това да се доработват нещата, дори и в движение. Ясно е, че ще бъде по метода "проба-грешка", но не греши само този, който не прави нищо.
Сега се сетих - доколкото знам, на реката в Девин има участък, на който може да се лови след заплащане на дневна такса от 20 евро. Значи очевидно подобно начинание не е невъзможно у нас. Не е ли лесно да се провери как са уредени нещата там, вместо да чакаме да дойде топлата вода? И ако просто говорим за някаква концесия на юридическо лице, не е ли по лесно да се направи едно ЕООД(или ООД за представителност, което пък влече риска от разногласия в управителния орган) и просто да си плащаме като бели хора без излишни напъни и начинания със съмнителен краен резултат.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 2:22 pm 
Аватар

Ейй, едни ПЛУВКАРИ са ни налазили .... :lol: :wink:

Мунчо, доколкото зная реката в Девин се стопанисва от ДГЛ ! Ако не съм прав - извинявайте, но така съм чул, а и участъка е на територията на ДГЛ... :roll: Тоест те могат да си събират каквато искат такса!
По-важното обаче е, че има желаещи да си плащат и да ловят ТАМ!!! :idea: Що ли???? :roll:

Никой не е против спинингистите, стига да се ограничат до единични куки и да връщат рибата! Но ако нещата тръгнат в правилното русло раздялата с "немухарите" е неизбежна ... :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 3:05 pm 
Аватар

Мунчакис е прав - не е важно кой с какви изкуствени изчадия лови(нимфи , сухи, стримери, блесни, воблерчета и тем подобни), важно е отговорно отношение към природата и рибите в частност! Ако наистина искаме да има тежест една такава наша позиция, с която да се съобразят законотворците, трябва да останем отворени за всички съвестни хора, които могат да помогнат!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 3:37 pm 

Този участък от девинска река за който говорите се стопанисва от държавно стопанство Девин. Проекта за платена река беше пуснат през 2003-2004 и условията бяха следните,срещу 40 лева можеш да ловиш както искаш и да задържиш 40 риби или 5 килограма!!Рибите бяха изловени за един сезон.
По добре да не се мисли върху тази тъпотия която направиха там.

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 5:33 pm 

не съм против спининга,просто искам да има някъде участъци и реки само за флай фишинг.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 8:36 pm 
Аватар

Нека първо бъде направена една мъничка крачка - да има подобна река, пък ако ще в нея да може да се лови и на естествена стръв! Човек от някогашния велик "Клуб София 94", когото много уважавам, и чиито думи тежат на мястото си като дялани камъни, ми каза, че сред "стръварите" има много достойни за уважение хора. Сигурно повече, отколкото някои колеги, които са имали съмнителното предимство да започнат директно с мухарския риболов. Осъзнайте, че ще бъде победа и начало, ако просто тази река стане действителност, в нея има нормално количество риба и най-важното - ако не печалба, то поне това мероприятие да може да се самоиздържа.
Не ме разбирайте погрешно - не се опитвам да ви разубеждавам, да си намирам занимавка и да злорадствам накрая, ако нещата не се получат! Надявам се заради себе си, че не ме мислите за чак толкова малък човек, че да се радвам на поредното потвърждение на нашенската действителност, когато "сговорната дружина" ги е ражда слепи. Бих злорадствал над себе си, ако бъда неправ. Просто за толкова години не срещнах нито един човек, който да тръгне с големи идеи и планове, без обаче в началото да се облегне на строгата логика и рационалност, и да стигне донякъде. Видях обаче много добри хора, които бяха съсипани всякак от собствената си наивност и хорското равнодушие. За успех са нужни други "качества". В нашата действителност начинанието е сравнимо с пращане на човек на Луната... Но пък помните ли какво каза някога Кенеди по този въпрос - "Ние решихме да го направим не защото е лесно, а точно защото е трудно!".
Продължавам настойчиво да смятам, че не сдружение, а чисто икономически субект би бил удачния вариант в нашата действителност. Сдружението твърде много ми навява асоциации, свързани с баснята "Орел, рак и щука".
Това е последния ми пост по темата. Не искам да изглежда, че подливам масло и гледам сеири от неща, които са чисто и просто тъжни.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа