Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:29 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 9:34 pm 
Аватар

Драго ми е да чета постове в които се дават идеи и се разсъждава над поставената тема!

По-добре за всички, би било хората, които нямат за споделяне нещо градивно ПО ТЕМАТА, да си четат и мълчат. Всички живеем в тази страна и знаем каква е действителността и на никой не му е притрябвало обяснение (а и няма да е от полза), защо аджеба не можело да се случат нещата!

Keep it that way guys!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 21, 2010 2:13 pm 

Другарки и другари, с ваше позволение и решение мога да спретна и представя последователността на заявление до фирмено отделение на някой съд, удостоверение, решение което започва така.... В ИМЕТО НА НАРОДА... протокол и устав. Убеден съм че в последните две позиций ще бъдат най ужесточените полемики, реплики, дуплики и дебати. Както предложи един колега, до началото на риболовната забрана да си начешем писането тук, и с бистър ум, конкретни въпроси с точни отговори и решителност в действия да се съберем наесен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 21, 2010 7:50 pm 

От камбанарията на собственият ми горчив опит, и този на "някогашният велик клуб" :D виждам нещата така:
1. Реката трябва да е само мухарска. НИКЪДЕ в света няма такова нещо-муха и спининг, освен в Русия .Нищо против спинингистите. Ице,НЕ МОЖЕШ да ловиш на блесна нито на Траун, нито на Ичън, нито на Бевъркил, нито дори на Рибник-не защото спинингистите са втора ръка,просто никъде СПИНИНГИСТ не е направил река, само за спининг.Изключения има само по сьомговите реки, но това са проходни риби.

2.Първият, и най-важен въпрос, на практика единствен, АКО се преборим ,и някой управляващ се смили да ни "отпусне" участък от река, е ЦЕНАТА НА ОХРАНАТА. Това ще определи размера на членският внос, и всичко останало.
3.Ако на участък от 2 километра риболовстват 100 човека от сдружението, колкото и риба да има, риболова ще е почти толкова безмислен, колкото и сега.Ако са 20 човека,риболова ще е супер, но това дава отговор на въпроса, защо ИСТИНСКИЯТ МУХАРСКИ РИБОЛОВ е спорт за зловещи баровци и е СКЪП.
4.За да има някакъв смисъл,сдружението трябва да работи само за да съществува.Всеки стремеж за печалба води до състезания ,реклама,тълпи-все неща, ненужни никому,и много далече от идеята-запазване на природата,и създаване на кътче за риболов на муха.
5.Липсата на ВСЯКАКВИ традиции,еле пък мухарски :shock: прави нещата толкова лоши. Как да убедим местните, да не хвърлят нощно време по некое чувале вар на изворите?Как да се споразумеем със властимащите, да не направят някое законче ,и когато видят, че нещата потръгват, да ни вземат участъка, и да излеят наготово хотели-щото във БГ САМО И ЕДИНСТВЕНО това се случва с "природата"?
6.Последен, и също важен въпрос- къде си, Левски!!?? Кой си ти, човек, звяр или риба,който няма да каже- "аз подкрепям,но съм зает..""Имам семейство"... "шефа ще ме уволни.." Нали сте наясно,отсега, ЧЕ ТОВА ЩЕ СТРУВА ПАРИ,и каквато и да е охраната, ВСЕКИ ДЕН от седмицата на въпросният участък трябва да има отговорен, за предпочитане як човек от сдружението, за да не продават пазачите риба от реката, и да не пускат чичовите деца да си надърпат рибки на плувка през ваканцията!!??
7.Добрата новина е, че при тая народопсихология,дори и 30 лева на ден ще имат възпиращ ефект срещу тълпи от желаещи..Съотношението между кол-во хора, риби ,преса върху рибите и такса са най-щекотливите и болезнени въпроси В СВЕТА,където съществуват "снобарски" и "царски" участъци от памтивека..
Поздравления за колегата от клуб"Царевец" .Това е единственият начин за успех, макар и относителен- наличие на район със относително по-малко идиоти-вредители, сътрудничество с кмета, и постоянно присъствие на хора от клуба ,предполагам..
Поздрави сърдечни на всички..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 8:16 am 
Аватар

Я четох, четох па реших: "И я да изокам" 'неска, па да ви река:
"Не бъдна работа е т'ва"

п.п. казвам го съвсем смело и отговорно, защото съм членувал в няколко клуба(сдружения) от най-различно естество и всеки път нещата се повтаряха:

1. Проблем около създаването;
2. Създава се;
3. След време започват караниците между членовете на клуба(сдружението);
4. Разцепване или закриването му;
5. Бившите членове са на групи и всяка група "плюе" по другите.

п.п.п. това е моето мнение по този въпрос, на някои няма да се хареса. Не че съм против за такова сдружение, но...все пак сме в БГ

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 9:54 am 
Аватар

Проследих темата с огромен интерес и мислих доста дълго къде може да има засечка, защото обикновено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има засечка някъде.

Моето мнение е, че хипотетично всеки един казус, който се дискутира /било административен, юридически или финансов/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има решение.

Открих засечката в начина, по който ще се опазва реката. Всичко в един момент се свежда до това, което всъщност е и първопричината на начинанието - Да има река, в която ИМА риба /поне аз така разбирам нещата/

Понеже не съм експерт по охранителна дейност - този казус ми отне най-много време за мислене. След почти безсънна нощ набързо начертах една схема за опазване на рибата, която на този етап ми се вижда единствената възможна : )
Изображение

Сега сериозно - Някой има ли представа какъв ресурс е необходим за да се опази пълноценно такова начинание в нашите условия?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 9:56 am 

Прочетох набързо темата, не пиша много тук. Много сте забавни като мрънкате, но това не е изненада за България.

Никито - аз акъл не мога да ви дам, защото явно имате по-голям опит и идеи от мен. Бройте ме за! 10-20 лева на излет са нищо ако се предложи нещо свястно.

peerless не знам дали ви сподели какво казаха хората от Сава Бохини - отнело им е 11 години да се преборят с държавата и да се получи въпросния краен продукт.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 1:12 pm 

Отдавна съм предложил безплатно да чистя картечниците :D :D :D ...Не виждам някой да мрънка, поне засега.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 1:54 pm 

и аз се чудя защо,споменаване на проблеми и споделяне на други виждания по нещата се определят като мрънкане,но явно тук трябва да дискутират само хора с еднакви мнение и предложения!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 2:18 pm 

Цитат:
По-добре за всички, би било хората, които нямат за споделяне нещо градивно ПО ТЕМАТА, да си четат и мълчат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 8:23 pm 

Привет!
При оформянето на въпросният Устав. Кои са според вас принците и правилата, които се застъпят най-много?
Само, че за да не стане така, че един казва нещо. И след него се започват безкрайни дискусий. Който иска да напише - това, което иска и после да се гласува това. Така, предполагам, да има някакъв ред в говорилнята.
Примерно:
Който, ходи през Забрната за риба с муха е от един клуб с Евгени Минчев.
Или> Истинския мухар, казва едно, а прави друго. Тогава как неистинският мухар ще казва истината?

:D :D :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 11:13 pm 
Аватар

Изпълненията по време на забраната са безпредметни. Мисля че повечето хора са наясно, това са "А" и "Б" в мухарството. Стопанисването по скоро се доближава до "Ю" и "Я". :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 11:57 am 

идеята е добра но има само един проблем, НЯМА ЗАКОН.
Преди две години ходих и разговарях в ИАРА по въпроса нищо.
Трябва лобизаъм в парламента за закон а за това трябват много пари,
и не може да бъде един клуб за всякъде, ще стане боза както винаги.
Един клуб един участък от река, това тябва да се гони. Но как ще се забрани на взимащите риба за взимат не знам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 2:05 pm 

Една добавка:
Токущо говорих с правния отдел на ИАРА и от там отговора беше.
"РЕКИТЕ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ И НА ТОЗИ ЕТАП ДА СЕ АРЕНДУВА РЕКА В БЪЛГАРИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО" , камо ли да се лови само на муха.
Ники ако имаш някокво друго инфо сподели за да не се чешаме напразно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 3:42 pm 
Аватар

Има закон, би трябвало да има и отделна наредба за реките, но такава сега има само за язовирите. По общ анализ с колега, смятаме, че следва да се прилага тя. Това е пропуск, но не фатален. Това е наредбата по 15а(3)ЗРА.

ПП Тук изобщо не става въпрос за аренда по ЗАЗ, а за управление на рибни ресурси по ЗРА. Управлението се възлага със заповед след конкурс, а не се получава по договор за аренда. Язовирите не ги разбирам, към земеделската земя ли ги приравняват, не знам. Може би зависи чия собственост са, например на общината, а не на държавата. Думата "аренда" не се споменава нито в ЗРА, нито в НАРЕДБА № 22 за реда за предоставяне управлението на рибните ресурси в изкуствени водни обекти - държавна собственост, на сдружения за любителски риболов. Изключителната държавна собственост изобщо не пречи, именно защото става дума за възлагане на правомощия за управление, а не за разпореждане с право (при арендата- с право на временно ползване) . На същия принцип се получават и концесиите, но там е много, много сложно и изобщо не е за нас.

ПППП Този институт (по 15а) за реките досега не е прилаган, наредбата малко се губи, но въпреки това ИАРА са длъжни да са наясно за какво става дума. Това е така, защото заявленията за участие в конкурса се подават до изпълнителният им директор. Законова възможност има, все някой трябва да е първи и да постави прецедент.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 5:22 pm 

Абе Владо нали си адвокат или не си
провери закона
и ако някъде пише за упрвлвние на реки ми кажи
няма неща по подразбиране
и как ще регламентираш дейност като ще управялваш а няма да се разпореждаш

Чл. 2. Сдруженията по чл. 11 ЗРА, които кандидатстват за възлагане на управление на рибните ресурси в изкуствени водни обекти по чл. 1, т. 1, трябва да бъдат регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност.

Чл. 11. (1) За осъществяване на любителски риболов във воден обект, където е възложено управлението на рибните ресурси по реда на тази наредба, е необходим билет за любителски риболов и членска карта на съответното сдружение.

а сега ми обясни
как съгласно тази наредба ще прескочиш закона и няма да даваш да се взима рибата
а това е идеята като в слобения например

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа