Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:47 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 09, 2010 4:34 pm 

На 5-те въпроса на Ники ще се опитам да отговоря така:
Относно наименованието, предлагам да бъде нещо като „Национално (или Българско) сдружение за риболов с изкуствена муха”. Съгласем съм с Ванката Пигов, че наименованието трябва да звучи достатъчно сериозно и да не поражда комични или други асоциации сред незапознатите. Затова и мисля, че е добре да избягваме думата „мухарски” или други подобни жаргонни за нас изрази, които обаче могат да звучат съвсем различо за Сульо и Пульо. Може да се помисли и за друго съчетание от думи, като се има предвид и как би звучала абревиатурата на името, която абревиатура със сигурност ще бъде включена в логото/емблемата на сдружението и ще се използва и в документите, издавани от дружеството или споменаваши за него (само за пример – Клуб по риболов с изкуствена муха – КРИМ). Имам предвид, че някои абревиатури са лесни за запомняне и звучат добре, докато други по-скоро могат да влияят отрицателно върху дейността на сдружението.
В момента чета Закона и Наредба № 22 от чужбина и се надявам поне на страницата на ИАРА текстовете да са актуални. Ако не са, тогава следващите ми предложения ще претърпят известни корекции, но засега продължавам.
Относно целта на сдружението – поддържам казаното от мен на първа страница на тази тема, че целта не трябва да се ограничава само до стопанисване на река/и, защото докато стигнем дотам по необходимост ще се налага да се ангажираме и с други инициативи. След като така и така е задължително сдружението да е регистрирано като такова за общественополезна дейност, поне да се възползваме от това и сред целите, макар и не на първо място да включим например и такива с по-изразена екологична насоченост, например запазване и възстановяване на популацията на балканската пъстърва и т.н.
Тук трябва да отворя една скоба и да кажа, че изискването сдружението да е за общественополезна дейност на първо място изключва възможността тази същата цел да бъде постигната от търговски субект (съжалявам, Мунчо, но така е написано в Наредбата. Търговските субекти могат да се занимават с концесии, които обаче са неприложими за обектите за риболов). Това не изключва възможността самото сдружение да си регистрира свое търговско дружество – разрешено е от закона и мисля, че това е опция, върху която трябва да се помисли, защото това също е, най-малкото, вариант за финансиране на дейността на сдружението. Самото търговско дружество обаче няма да може да се занимава със стопанисването на реката, но може да върши почти всичко друго. На второ място това изискване предполага по-дълга и по-тромава процедура по регистрация на сдружението и повече разходи за тази регистрация, както и много повече бумащина (например водене на изрядна отчетност, счетоводни проверки в края на годината и т.н.) – все неща, с които трябва да сме наясно от самото начало. В тази връзка може би не е зле междувременно да се опита чрез ИАРА и МЗ да се внесе предложение да отпадне поне това изискване от закона и от наредбата, за да се улесни процедурата по предоставянето на реките за стопанисване. Доколкото знам преди 1-2 месеца Данчо Савов е внесъл няколко други предложения и това би било като допълнение към тях.
По въпроса за членството – Наредбата изисква сдружението да има поне 500 члена с членски карти и издадени риболовни билети. Това означава, че ни трябват поне 500 риболовци. Няма проблем да членуват и отделни клубове, според мен даже така е по-добре, но както разбирам Наредбата, клубовете не се броят при определяне на членската маса и съответно – при издаването на разрешение за стопанисване. Сдружението може да има клонове, т.е. отделните клубове от различни градове могат реално да участват в сдружението не като клубове, а членовете им да формират съответния клон. Това обаче предполага регистрация на клона в съответния окръжен съд, с други думи – отново малко бюрокрация и разходи.
За финансирането – членски внос, спонсорство, може би приходи от собственото търговско дружество - виж по-горе, евентуално от участие по програми или проекти, свързани с някоя от допълнителните цели на сдружението, дарения от членове, Дай Боже и от приходи от стопанисването на водоемите.
За време и място – октомври ми харесва, защо не отново в Орешак? Единствено ме притеснява това да не би времето на провеждане на събранието да съвпадне с празниците на троянската сливова, че тогава работата отиде... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 10, 2010 3:50 pm 
Аватар

Здравей Ники,
Благодаря ти за отделеното време по общия ни проблем - без хора като теб и Таз тая работа дето я искаме няма как да стане!
Каквото зависи от мен ще бъде направено и ще стискаме палци!
Още един път - едно голямо Блгодаря , че взимаш темата присърце!Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 7:57 pm 
Аватар

Когато Сдружението бъде реално учредено, можете да разчитате на мен като бройка. Идеята в сегашния си вид е прекалено абстрактна за околните и би довела до самоизолация, а вие упорито продължавате да я развивате едностранно. Да, гъделичкащото егото е Сдружението да бъде елитарно, но мисля, че в случая това ще доведе единствено до негативни ефекти. Освен това се притеснявам, че една бройка от 500 души членска маса би се оказала непосилна... И го правя само по-тази прична - защото всеки глас ще бъде от значение, пък дори да принадлежи на мъртва душа. Когато човек остарява, борбата с вятърни мелници не носи удовлетворение, а единствено нови синини...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 8:10 pm 
Аватар

Мунчо написа:
Когато Сдружението бъде реално учредено, можете да разчитате на мен като бройка. Идеята в сегашния си вид е прекалено абстрактна за околните и би довела до самоизолация, а вие упорито продължавате да я развивате едностранно. Да, гъделичкащото егото е Сдружението да бъде елитарно, но мисля, че в случая това ще доведе единствено до негативни ефекти. Освен това се притеснявам, че една бройка от 500 души членска маса би се оказала непосилна... И го правя само по-тази прична - защото всеки глас ще бъде от значение, пък дори да принадлежи на мъртва душа. Когато човек остарява, борбата с вятърни мелници не носи удовлетворение, а единствено нови синини...

Ти затова ли търсеще 4 метров уип,че като отидеш у српско да го помислят за мухарка :) ?
Абстрактен ти е мозъка Мунчо.Тук всичко става с мангизи....това би трябвало да ти професионално ясно.Като стигнем до членския внос и таксите всичко ще си дойде на мястото.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 8:48 pm 
Аватар

За мангизите знам и нещо повече - с тях стават и неща, които принципно са невъзможни. Притеснява ме това, че в случая не виждам откъде ще дойдат те.

п.с. Само да уточня, че не търсех 4-метров уип, а такъв от 8 метра. Купих си(мога да го ползвам и на три метра - само топ-сет), както и щека. :lol:

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 8:53 pm 
Аватар

Бройката от 500 наистина е непосилна. Ако става въпрос за мъртви души, вече разполагаме с един клуб от 2000 члена, но не е това целта. Работите никак не са прости и докато изкристализира идеята, се боя че ще останат абстрактни. Друго би било некоректно.

Христо, в какъв смисъл идеята се развива едностранно? Помогни с твоята гледна точка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:01 pm 
Аватар

Именно.Та идея и амбиция имаме .Дали знаем как се стопанисва река и можем ли да си го позволим?Мога ли да платя освен риболовния билет и 30 лв.членска такса?Кои ще бъдат привилигировани и кои онеправдани.Ако съседната река се даде за стопанисване къв шанс имаме ние 10-на мухари ,като кварталния клуб наброява 3000 души?
Неудобни въпроси ,ама все някой ще ги зададе...по-добре сега да им отговорим.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:03 pm 
Аватар

Както ви казах, според мен нямаме ресурс да направим чисто "мухарско" Сдружение. Трябва да търсим сближаване с хора с подобни идеи, дори и да не са мухари, като поне на настоящия етап оставим настрана тази претенция. А след като бъде постигнат някакъв пробив, нека има дори и Мухарски сдружения на ловящите с мокра муха, суха муха, емърджъдр, бъзър и нимфа... Но е безотговорно да се самоизолираме и бием главите си в стената на неопределеността като овни. Или за да ме разбере Маркони РС - да се мъчим като електрони да преминем през диода наобратно...

п.с. Маркони, накъде си тръгнал с твоите 30 лв? За какво ще стигнат те по-напред? Надявам се да не си мислиш, че ще можеш да ловиш цяла година с тях на "мухарската река"?

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:05 pm 
Аватар

Разбирам аз,говорим за едно и също ,ама ти малко по абстрактно :)

П.П Ами не членувам в клуб и не знам колко е годишния членски внос,но предполагам там някъде.Ти колко плащаш?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:11 pm 
Аватар

Плащам повече, като получавам насреща единствено приятелство. Но според мен е най-важното!

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:18 pm 
Аватар

Мунчо написа:
Плащам повече, като получавам насреща единствено приятелство. Но според мен е най-важното!

Съжелявам ,никога не съм плащал за любов....все още ме бива :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:21 pm 
Аватар

Любовта е чисто "хормонално" чувство. Ние говорим за друго...

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:30 pm 
Аватар

Тъй де.Питай касиера ви поне 60-70% плащат ли си редовно.няма значение колко е символичната сума...

Визирам това :Наредбата изисква сдружението да има поне 500 члена с членски карти и издадени риболовни билети. Това означава, че ни трябват поне 500 риболовци(платили членския си внос)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:43 pm 
Аватар

Христо, да се привлекат и други видове риболовци би ни разрешило проблема с бройката, както споменах, имаме дори готова бройка, но желаем организацията да представлява мухарите. Това не е самоизолация, а най-нормално поведение на група хора с еднакви интереси. Има още една посока, която няколко колеги досега посочиха, и тя е да се премахне изискването за 500 члена от наредбата. Има начин за това, и в момента гo обсъждаме. Това, че няма да е лесно, не означава че става въпрос за вятърни мелници. Това е уместно и от правна и от практическа гледна точка (Данчо Савов би могъл много образно да ни обясни практическия аспект как 500 човека ще ловят на един участък).

Поздрави, и да бързаме бавно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 10:16 pm 
Аватар

Това е огромен, чисто практическия проблем и предпоставка за конфликти - как 500 души биха упражнили правото, което им дава членството, на участък примерно от десет километра. Или от двадесет - това е без значение. Смешно е да говорим за някакъв график...
Снижаването на бройката пък е нож с две остриета - от една страна по-лесно ще бъдат покрити изискванията, но от друга се губи представителността.
Изобщо много подводни камъни се крият в тази материя. Според мен, перспективната насока, в която трябва да се работи, е субектите по смисъла на Търговския закон да могат да се занимават с концесии и на обекти за риболов като реките. А другото ще си дойде само - бавно, но неизбежно.

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа