Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Сря Юли 29, 2026 2:15 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Май 19, 2011 9:11 pm 
Аватар

Мили приятели и другари, корифеи, капацитети и ерудити!
С най-голямо удоволствие искам да обявя пред форумната общественост, че открих втората си мухарка*, която бях отписал като безвъзрвратно загубена за поколенията от близо повече от петилетка. Представете си неподправената ми радост, когато открих този сакрален инструмент, зареден с толкова силен харизматичен заряд, паднал зад холната ни секция, която биде преместена само преди час, по случай основния ремонт на холната одая. В първия момент не можах да повярвам какво съзират очите ми - спомените ме връхлетяха като ведомствения автобус на Държавна психиатрична болница - Севлиево. Спомних си с какъв мерак, умело аранжиран с провинциална гъзария, я закупих през 2001 година от магазинчето на "Корморан" зад старата автогара в София.
Та ето и фотосите на авангардното пособие - чудя се дали да я продам и с парите, придобити от пласмента на този сакрален уред, принадлежал на един скромен Истински мухар, Регионален бог, Малък Господ, Първи и най-добър мухар в Габровска селищна система, да си купя направо по един "Сейдж" 99 и "З-Аксис", или пък да постъпя благотворително и да я даря на Регионалния исторически музей в Габрово, като инструмент на музите, написал пролога на мухарската история в Габровска област: :lol: :lol: :lol: Или пък да я предам на бат Райко, за да я постави в своя Пантеон, наред с продуктите на МакФарланд, ДанКрафт и Ръс Пийк?

Изображение

Изображение

Изображение

Мисля да сторя един излет с нея, в чест на буйната младост на един Регионален Бог, като естествено ще го споделя с вас, защото се обичаме!

-----------
* Първата ми истинска мухарка, уви, е загубена вовеки за поколенията. Съвсем необмислено и наивно я оставих подпряна на една трънкосливка до р.Янтра край с.Скалско, когато внезапно и подмолно бях връхлетян от подъл порив на природата и се скрих в непристъпни драки, за да й отдам дължимото. След като се върнах след изветно време, установих, че нещо ми лиспва, но първите пет минути не можах да осъзная какво. Направих три обиколки по часовниковата стрелка, около еклиптиката на бодливия храст, а сетне още три наобратно, докато осъзная жестоката истина. И до момента предполагам, че я е опънал някой безпросветен овчар, който е ловил каракуда на спирала на селския гьол, влизайки по този начин в аналите на селската риболовна история, като основоположник на ултралайта в риболова на дъно. Въдицата беше "ДАМ", закупена с пестене от малкото магазинче на "Орозов", на ул."Борис" през 1998г като студент, където продаваше една дама. Пак от там си купих и първия шнур, в най-обикновено найлоново пликче за 18.00(тъкмо деноминирани 18 000), но месец по-късно, след като събрах парите. До момента бях разплитал видлона на пазарските сакчета, продавани на битака.
С третата ми "истинска" мухарка се снабдих през 2003 г. Тогава хора, които до момента не бях виждал наживо - Ванката Пигов и д-р Мишо специално отидоха заради мен и ми купиха тогавашния връх в този риблов(като изключим "Даймънбек", които въдици ходех периодично да подържа, когато имах ходене в София, с боязън и страхопочитание в магазина, докато времето сякаш спираше, а света около мен изчезваше) - "Шекспир Оракъл" с такава макара с цели три касетни шпупли! Ех, спомени, спомени - в началото нямаше нищо, а само мухарските въжделения се носеха над водата... После се появиха форумите и в тях срещнах едни от най-добрите хора, които познавам!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 19, 2011 9:51 pm 
Аватар

Ице, остаряваш братко...щом на архиви го подкара :D
---------
При мен парво беше Хакуйо, сетне наистина хубавият Оракъл, после дузина секви графити докато стигна до Фирмата.
сега от месец някъде, след като го сефтосах с риби, все стъкла се са ми в главата.
Както казва батето Райко - за мъка сме родени на този свят :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 19, 2011 10:42 pm 
Аватар

Ей, плашите ме с тая Фирма, зер и аз споделям симпатиите ви към английската транскрипция- " Мъдър". И Дамян Беков не е лош човек. Аз пък си припомних моята втора въдица- Оракъл-а на д-р Мишо. Също така Док има една уникална за мен въдица от Иван Пигов- със страхотна акция, още на времето си! Тая въдица се насочваше не със ръка, а със мисъл! : )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 19, 2011 10:59 pm 
Аватар

Tazz написа:
Ей, плашите ме с тая Фирма .....

Не Фирма Владо, а "Фирмата", защото е единствена :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 20, 2011 12:50 am 
Аватар

Tazz написа:
Док има една уникална за мен въдица от Иван Пигов- със страхотна акция, още на времето си! Тая въдица се насочваше не със ръка, а със мисъл! : )

Привет Владо,
Да! Тази първа хоумбилд пръчка от Пигенсон си я пазя още, тя е от американски бланки на неткрафт, невероятно лека и пъргава спица.
А Оракъла в теб го знам - добре че ти изплува бърже от Янтра барабар с големия распер едно време, че се го бех снесъл тогава.:D

Поздрав!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 20, 2011 6:41 am 
Аватар

Ехееей...вехтошари ниедни, фетишисти и сие непрокопсаници....подхванали сте любимата ми тема :D :D :D :D !! Мунчакис, в никакъв случай не се разделяй с пръчката...Всъщност, ако не се лъжа туй нящо е от стъкло, но не съм сигурен....А след откровението на Владо за Реката, това ти изречение - "После се появиха форумите и в тях срещнах едни от най-добрите хора, които познавам!", направо ме разби......Радвам се, че си "наоколо", приятелю!!!!
П.С.: С нетърпение очаквам описанието на излета ти с убавинята!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 20, 2011 8:59 am 
Аватар

"Стъклено" е, бат Райко. Върха му е не е по-дебел от 2 мм, а бъта - 15-20. :lol: Има леко провисване, но мерака го компенсираше в излишък. Струваше цели 54 лв(всъщност исках да си купя модела на 2.70, обаче той беше 60 лв), но близо два и половина пъти по-малко от карбоновите мухарки на "Балцер", които ходих да гледам боязливо и подсмърчам няколко пъти, защото ми се струваха космически далеч от мен. :lol: :lol: :lol:

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа