Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Юни 08, 2005 8:25 am 
Forum Admin
Аватар

Привет на всички, обичащи нимфички!
Пичове, реших да отворя тази нова тема, след като прочетох едно мнение на Станислав Мънков в една тема от "Хей ръчички...", което беше такова:
Цитат:
Тази година имах възможността да проведа един много интересен излет-времето беше много духовито но въпреки това от реката на която бях отишъл за риба се люпеха ручейници пробвах на суха муха, но рибите не взимаха после сложих нимфа но рибите отново не атакуваха -накрая прецених, че проблемът е в движението на примамката(Което според мен като цяло е много важно) за това сложих имитация на пупа на ручейник -нещо подобно на "русата стефи " и за малкото време което ми оставаше извадих две риби -две американчици -малки - под нормата и откачих в краката си една балканка! като след като мухата паднеше във водата я отпусках да поеме по течението и леко я задържах-точно в този момент когато мухата изплуваше рибите атакуваха! Времето беше наистина отврътително и да се мята беше мъчение за това бях много доволен от завършека на излета!

Стори ми се, че може да стане интересна темата и затова реших да насоча разговора тук в "Риболов с нимфи и имърджъри..."
Станиславе, по това което си забелязал, мога да кажа, че този начин на водене на примамката е доста атрактивен и резултатен. Вярно е това, което споменаваш за издигането на нимфите към повърхността, само една забележка имам, че при тяхното издигане не мисля, че се движат срещу течението, а по -скоро по течението надолу.
Но това не значи, че тази техника на водене, със задържане на нимфата докатоизлезе на повърхността не дава резултат, напровтив, дава и то голям. Просто конкретизирам според моя опит, движението на излюпващото се насекомо.
Аз бих предложил и една друга тактика на водене, която най-вероятно и много от вас я практикуват а тя е със теглене на нимфите обратно на течението.
Имам предвид следното, като заметна нимфите по течението и ги изчакам да стигнат края на мястото, което съм си набелязал, което обикновено е някое тихо място до отсечен бряг с подмол, или просто край на течението, започвам много бавно да ги връщам назад, като на местата които предчувствам, че може да лещи пъстървата ги задържам по малко. Отпускам по малко с ръката дето държа шнура и после пак ги връщам с ония движения на палеж, показалец, малък пръст и длан, дето ги описвах веднъж. Почти винаги следва удър, когато нимфите преминат през зоната на рибата. Много често се самозасича поради, факта, че линията е изпъната катос труна, но винаги трябва да се засече и от мухаря, късо и рязко.
Няма река, Панега ли, Искър ли, Бистрица ли, в кито да не хващам риба по този начин. В това са се убеждавали и много хора, които са били с мен.
Това е за така нреченото влачене нанимфите.
Следващия път ще понапиша малко и за имърджърите, и тяхното водене.
Поздрави на всички и се надявам да стане добра тема, като каня всички, които ловят на нимфа да се включат и споделят опит!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 08, 2005 3:08 pm 
Аватар

Абсолютно съм съгласен- и наистина мисля че може да стане хубава тема- защото наистина начина по който водим нашата примамка е много важен! За съжаление нямам достатъчно опит по по големите наши пъстървови реки но мога да споделя своя опит свързан с по малките такива като става въпос за чешкия начин на риболов.когато ловя по този начин или задържам на моменти нимфата както описва Акулата или просто я оставям да премине по течението! Или ако вира е по спокоен я оставям да потъне след което леко я придърпвам на няколко съвсем леки тласака и я отпускам отново към дъното! по специфичното което съм забелязал е когато реките са буйни и е трудно да се заметне в самия вир.Значи търся най- спокойната и плитка часта на вира и подавам мухата в самия край -до самия бряг след което с бавно и плавно движение я повеждам към вътрешността на вира -точно в този момент следва удара!
Това мога да споделя от скромния си опит като сигурна тактика която гарантирам че работи !
А естествено трябва да се експериментира!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа