Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 28, 2010 8:43 pm 
Аватар

Чакай и аз да се изкажа за Арда(горното течение),понеже съм местен риболовец ! Познавам ВСЯКО кътче от реката - от Дяволскя мост нагоре,до Черна ! Познавам и няколко километра от реката,нагоре от Чамдере("нулата" на Кж язовира) ! Реката е(беше) УНИКАЛНА ! Преди години,когато в Рудозем направиха съоръжение(не знам точно как се казва),което изчисти реката от онея утайки от рудата - за две години реката се изчисти,и празните хранителни ниши се заеха от МНОГО риба !!! 80% от улавяните кефали бяха с размер 400-500 грама !!! Да не говорим за мрени,и нам си още кви видове ! Реката предлага отлични условия за Дъгова(американска) пъстърва ! Лично съм пускал 300кг.(на три пъти) американец,за консумация - '97,'98,'99г На различни места,ест. Всичко беше ОК,но.... Големият проблем беше,че онеа мандри,намиращи се именно в моето село - Родопчанки,Алади,а и в съседни села,ЕБАХА МАЙКАТА на чудесната река !!! Сега,техния цвик вече тече много по-надолу от споменатите места !!! НИКАКВА риба не може да се качи нагоре,за да се оплоди - НИКАКВА !!! Скоро,и местните запаси ще свършат !!! Нека пак изброя виновниците - мандра АЛАДА,мандра РОДОПЧАНКА,мандра ЖЪЛТУША !!! ТЕ УБИХА НАШАТА РЕКА !!! Да не забравим и другия ГОЛЯМ виновник - ВЕЦ-а на Стоянов мост !!! Те пък,трябвало да си чистят жалузите всяка година - и избират именно пролетта,когато всичката риба е в водосбора им - просто вдигат жалузите,и ТОНОВЕ риба просто остава на сухо,измира,бременна.... Жалка гледка....[/img]

Колкото повече мухари(и риболовци),толкова повече риба !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Пон Юни 28, 2010 10:46 pm 
Аватар

Благодаря Левка за споделеното !
Така като им гледам реките, приличат ми на тропически плажове.Иде ми да се метнем да поплувам да го ева, супер чисто е 8) А рибите са един път.Само жалко, че не сте фанале мраморна пъстърва, да я видим как ше изглежда снимана у ръцете я на Лъчо, я на Левката, я на бате ми Вальо :)

Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 29, 2010 8:59 am 
Аватар

Levkata написа:
Привет, Стоянов,

Наистина се пишат доста глупости понякога. Мен лично ме учудва най-много, как колеги мухари твърдят, че тук в България имаме добри пъстървови реки пълни с риба, само трябвало майсторство, за да се хванат. Дават се примери с малки горски поточета в разни каньони и урви, рекички широки по 3-4 метра, в които масово рибите са между 10-20см., а едрите до 25см. Не виждам удоволствието, което доставя мухарския риболов от това да се скриеш зад някой камък и да цопнеш мухата във вирче 50 на 50 см. понякога без шнур. Тогава, каква е нуждата от мухарка?!
Такива места в Сърбия и Босна са забранени за риболов, защото в тях си хвърлят хайвера рибите от големите реки. Няма световно известни реки от този тип, а и мухарите по света се радват на по-широки, големи реки, поне такива са моите наблюдения по чуждите форуми и сайтове.
Например, в Сърбия има всякакви реки, но всички се кефят на Дрина, голяма река, широка 100 - 120 м., целогодишно бистра, с множество места за мухарски риболов и големи риби, въпреки, че по нея риболова не е лесен.
Но всеки има свои разбирания и лови където желае и изпитва удовлствие.
При възможността ти да отидеш в Босна, надявам се сам ще се убедиш в това, за което говоря.

Поздрави,

Левката

ДА, Левка, няма никакво удоволствие в това да ловиш пъстърва в реки с размери на локви, но ние тук сме довели нещата до състояние само в такива недостъпни места да има такива риби ... :( И НЕ - нямаме добри пъстървови реки у нас, но не само по вина на природата...
И аз искам да ида на Панега и да я заваря в ЕСТЕСТВЕНО И НЕПОКЪТНАТО от месари състояние, но това е минало от епохата в която баща ми (RIP!) е ходел там!!! Искам в реки, които у нас се считат за "кленски" да има пъстърви както е в Англия, гледайки репортажите на Стоян Филипов и Мънков ... :oops: Но и в тези реки "петнистите" отдавна са изядени и нишата им е трайно заета от други видове...
Хващал съм зряла(!) балканка точно над водопада на Кокаляне, във вир заобиколен с папур, над Лаго Пасарел при същите условия и бавнотечаща вода с температура сигурно над 16-18 по Целзий (тогава още не носех термометър и оценката е малко "нАоко"!) при убийствена жега - това изглежда немислимо, но е факт! И означава само едно - рибата просто е унищожена от хората в тези води, а не е изчезнала поради непригоденост към средата, каквото и да пишат ихтиолозите по този въпрос!!!
Сега въпроса опира до това да се тъсят средствата за справяне с бракониерството и бавното възстановяване на пъстървовите запаси у нас дори и в тези малки и безинтересни за майсторите реки, каквито имаме в изобилие !

А за репортажите - ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ - само така можем да се докоснем до природа, каквато никога не сме имали и няма да имаме и на риболов какъвто едва ли ще можем да опитаме! Не спирайте - така всеки може да се замисли какво иска - 200гр. на тиган или 2 кг. на куката... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Вто Юни 29, 2010 10:55 pm 
Аватар

Лъчо е по-добър от ония французин, световния шампион.Повече риби ше фане, слагам си тиквата.Те са риболовци, колко са и футболероси - видехме ги.Нищо не става от тех ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 30, 2010 8:29 am 
Аватар

Най-добрият риболовец от въпросната група е онзи, който е арестувал кляна \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ !!!!!! Браже да доклядва кой е!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 6:17 pm 

Без думи !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часовете са според зоната UTC + 2 часа