Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Юли 11, 2005 12:38 pm 

При така оформилият се тропичен климат, съпътстван от бозави реки и потоци, тази събота се озовах на дупката над гр.Септември, до Чепинска река, като разузнаването донесе, че има добър клен..... Реката-боза, кариерата-препълнена, народ много, риба без особено участие в процеса на риболова.....
Другарчетата опиваха щука на разни методи с резултат десетина писалки, а аз обиколих гьола в търсене на клен.
В плитките заляти миналата седмица участъци... Горе-доул същата работа беше и откъм дълбокото...... Чак вечерта се появиха кленчета под върбите по западния бряг, като с прибежки и припълзявания по стръмния бряг, забодох няколко, без големи..... Според мен, рибата не става за ядене, мирише на анаеробно гниещи растения......
Докато се муших насам-натам забелязах доста червеноперка. Рибки като длан, които попосягваха към малки черни сухи или мокри мухи /най-често на излюпваща се майска умха с мехурче/но не се ловяха..... Което ме изкушава да отворя нова тема-Червеноперка на изкуствена муха, но тъй като нямам опит, оставям това на някой, който има какво да напише...... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Юли 11, 2005 4:03 pm 
Аватар

dzaekov написа:
Докато се муших насам-натам забелязах доста червеноперка. Рибки като длан, които попосягваха към малки черни сухи или мокри мухи /най-често на излюпваща се майска умха с мехурче/но не се ловяха..... Което ме изкушава да отворя нова тема-Червеноперка на изкуствена муха, но тъй като нямам опит, оставям това на някой, който има какво да напише...... :D

Здрасти Дзаеков, аз последния път като ходих да търся клен на Д.Богоров хванах на джапанка около 10 червеноперки (самоче бяха бабушки де) .... който както му харесва ... на големи бръмбаретки.
Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Юли 11, 2005 5:28 pm 
Аватар

Да, червеноперката се лови на муха. Леко капризна работа и зависи от водоема. Често вземат направо от повърхността, но ако им се пусне по-надълбоко с потъвщ шнур може и да е по-резултатно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 11, 2005 5:31 pm 

На времето по Дунава, привечер и по старото корито на Огоста, под АЕЦ-а се ловяха на каквото им подадеш..... но бяха на гъсто.....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2005 8:44 am 

Докторе ,на Огоста преди пороите на всеки излет(разбирай всяка вечер) ловях по 4-5 червеноперки на малко бръмбарче срещу 2-3 кленчета.Стоят във водораслите и не пропускат падналото насекомо.
А на старото корито на Огоста е същото,както беше преди години-много червенопер.бабушка плюс нещо ново-милиони таранки :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2005 9:36 am 
Аватар

Д-р Дулитъл написа:
А на старото корито на Огоста е същото,както беше преди години-много червенопер.бабушка плюс нещо ново-милиони таранки :D

Здрасти искам да те питам като не бачка помпената станция, има ли вода в старото корито ?
Много спомени имам там ... ехее :( :) :( !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2005 10:19 am 

Значи коритото се пълни само през същата тръба,която захранваше помпите.Но това става само през ранна пролет,когато се вдигне нивото на Дунав.Тъй като входа на тръбата е потопен в Топлия канал на АЕЦ,рибата идва от там.Водата при спадане на Дунав се връща до един момент и после не може поради денивелацията на тръбата.Коритото преди20 дни беше толкова пълно,колкото не съм го виждал от 10на години.Лошото е ,че след това няма никакъв приток,а изпаренията и просмукването намаляват нивото.
И сега най-гадното-целият водоем е купен от некакъв козлодуйски бизнесмен с мегаломанската идея да развъжда риба,да прави цех за рибопреработка и прочее неизпълними глупости.И като връх на простотията същия минава и гони рибарите. :evil: :evil: :evil: .
Цялата сделка е станала с благословията на общините Мизия и Козлодуй. :evil: и ИАРА-Враца.
С интерес чакам да видя каква развръзка ще има това бизнес начинание. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2005 12:38 pm 
dzaekov написа:
на дупката над гр.Септември, до Чепинска река, -Червеноперка на изкуствена муха, но тъй като нямам опит, оставям това на някой, който има какво да напише...... :D

Колега Dzaekov ,тази кариера от коя страна на гр.Септември се намира ?
Що се отнася до червеноперките ,мога да споделя моя скромен опит:
Както вече писах в „първи стъпки”Първата уловена по случайност риба от мен беше бабушка.
Докато си оправях шнура мухата престоя 30-40сек.във водата и тогава червеноперката я атакува/става въпрос за дълбок отчастък на язовир/Последва и втора рибка на същата тактика.
Мухата беше малка черна мравка с крила от по дебел найлон /абе направо немам думи/
След един два дни разбрах ,че е по добре да търся червеноперката в по плиткита места ,като там рибките кълвят,почти веднага след падането на мравката. Тук срещнах един „проблем”/на вниманието на Бат Стан и Иван /Взех да ловя много жаби,които няма да ви казвам как откачах .
Забелязах също, че като дърпам бавно шнура пак кълве червеноперката/и жабите/.
Та за червеноперки и жаби –черни мравки с крилца на куки12-14.

Успех! :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 12, 2005 2:15 pm 

Кариерата е непосредствено след преминаване на Чепинска река, вдясно над пътя за Пловдив, идвайки от София. Опитвах и мравки /плуващи и потъващи/, мухи и бръмбари....... Най резултатна се оказа излюпващата се майска муха, почти при всяко падане излизаше риба, обаче за половин час-нито една уловена .... ?!? Предполагам по нещо се разбираше измамата....... и сега си мисля, дали това не е дебелия повод-0,18..... следващия път ще пробам с о.10

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 13, 2005 9:35 am 
Аватар

Д-р Дулитъл написа:
Значи коритото се пълни само през същата тръба,която захранваше помпите.Но това става само през ранна пролет,когато се вдигне нивото на Дунав.Тъй като входа на тръбата е потопен в Топлия канал на АЕЦ,рибата идва от там.Водата при спадане на Дунав се връща до един момент и после не може поради денивелацията на тръбата.Коритото преди20 дни беше толкова пълно,колкото не съм го виждал от 10на години.Лошото е ,че след това няма никакъв приток,а изпаренията и просмукването намаляват нивото.
И сега най-гадното-целият водоем е купен от некакъв козлодуйски бизнесмен с мегаломанската идея да развъжда риба,да прави цех за рибопреработка и прочее неизпълними глупости.И като връх на простотията същия минава и гони рибарите. :evil: :evil: :evil: .
Цялата сделка е станала с благословията на общините Мизия и Козлодуй. :evil: и ИАРА-Враца.
С интерес чакам да видя каква развръзка ще има това бизнес начинание. :D

Здрасти и мерси за изчерпателния отговор !
Но това което казваш хич не е гот :cry: :cry: :cry:
Бе поне спомените от там никои не може да ти ги вземе .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа