Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Юли 13, 2005 4:50 pm 
Аватар

Ето как се изработва моя модел на скакалец.
Материали:
1.Конец-черен.
Тяло:
2.червена прежда или червена козина от елен.
3.Жълт Антрон или друга жълта прежда ако нямате такъв.
4.Перо от петел.
5.Една власинка от пауново перо.
6.Гръб-някакво шарено перце.
7.Крака-Снопче власинки от някакво шарено перо,власинките трябва да са по дълги за да може да се вържат.
8.Глава-Козина от елен.
9.Антени-Основата на перо от петел.

Монтаж:

1.Слагате куката на менгемето и навивате няколко пъти монтажня конец по цялата дължина на куката.
Изображение
2.Поставяте снопче червена прежда.
Изображение
3.Поставяте перото от петел и власинката от пауново перо.
Изображение
4.Поставяте жълтата прежда над червената като я прегъвате за да стане малко по дебела само в областа над червената прежда.
Изображение
5.Навивате жълтата прежда по дължината на куката.
Изображение
6.Навивате перото от петел около жълтата прежда като стил палмер.
Изображение
7.Подстригате перото.
Изображение
8.Навивате пауновата фибра между намотките на перото от петел.
Изображение
9.Взимате едно шарено малко перце и го намазвате с лепило за да не му се разделят власинките.
Изображение
10.Монтирате това перо за гръб на мухата.
Изображение
11.Оформяте перото с ножицата за да добие нужната форма,това ако ви е трудно може да го направите и преди да сте монтирали перото.
Изображение
12.Отрязвате 2 еднакви снопчета власинки от едно перо за краката(власинките трябва да са по дълги).
Изображение
13.Завързвате тези снопчета така че да придобият формата на крачета.
Изображение
14.Монтирате така подготвените крачета от 2те страни на гърба.
Изображение
15.Така вече сме готови за направата на главата-тя се изработва от няколко снопчета козина които се захващат по следния начин отрязваме едно снопче козина и го поставяме отгоре на мухата правим около него 2 хлабави намотки с конеца и постепенно затягаме тези намотки така че снопчето да buhne равномерно от всички страни,след което сбиваме снопчето с пръсти така че козината да застане в положение 90 градуса спрямо рамото на куката правим няколко намотки с конеца(Вече пред бухналото снопче) за да стои снопчето в това положение,така правим и с останалите снопчета козина които при мен са 3,но това не е задължителната им бройка.Когато свършим с поставянето на козината правим няколко възела с конеца зад ухото на куката за да не се развие поставената козина.
Изображение
16.Подстригваме козината с ножица внимателно така че да придобие формата на глава.Главата не трябва да е съвсем малка защото тя държи мухата на повърхността а и при истинските насекоми тя е доста голяма.
Изображение

Така вече скакалеца е готов ако искате можете да поставите и две антени след като сте оформили главата вече но те не са задължителни.Отрязвате накрая монтажня конец капвате малко лепило,и като изсъхне то мухата е готова вече за бойни подвизи.

Е това е за сега от мен ако има и нещо друго което не сте могли да разберете питайте,аз ще дообяснявам.Все пак ми е трудно така да обяснявам и може и да не съм го обяснил много разбираемо,по лесно ми е називо да покажа как се прави.

Успех на всички които се опитат да вържат тази муха.Ако имате някакви затруднения при нейната изработка питайте и аз ще се опитам да ви помогна.
Тази муха е много резултатна през летните жегаи.

Поздрави и на слyка на всички. :D

The life is too short to fish a bad Fly!

Последна промяна stoyan filipov на Пет Юли 29, 2005 5:56 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 13, 2005 8:39 pm 
Аватар

Забравих само да ви кажа че скакалеца се изработва на куки с дълго стебло,а ако нямате такива под рака може и на нормални куки с номера от номер 8 до номер 18.Този който сам показал е направен на кука номер 10.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 13, 2005 9:47 pm 
Аватар

Евала , по изчерпателен отговор не би могъл да дадеш.Сядам да го мъча после ще покажа. :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 13, 2005 10:56 pm 
Аватар

Ще чакаме. :D
И да не успееш от първия път няма да се притесняваш.Докато се учех да го правя още в самото начало когато се учех да правя мухи бая дефектни скакалци правех.Ако не стане от първия път от втория ще стане.Желая ти успех при правенето му.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 9:14 am 
Forum Admin
Аватар

tatkoto написа:
Евала , по изчерпателен отговор не би могъл да дадеш.Сядам да го мъча после ще покажа. :oops:

Така е Ванка, много добре го е направил Стойне.

Стойне, както ти казах, ще го метнем където му е мястото на скакалеца, кво само е заподскачал :lol:
Стойне, с такива постове, стаята тук наистина заприличва на това за което беше измислена. Благодаря ти, че сподели от времето и знанията си.
Поздрави и на двама ви!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 6:12 pm 
Аватар

Благодаря за добрите думи и на двама ви.Ще показвам и други модели стъпка по стъпка по натам,защото аз искам форума по нищо да не отстъпва на западните такива.Рaдавам се че дзвера които съм показал ви допада а той също много допада и на рибката както сам установил от моята практика с него.Аз с радост отделям от свободното си време което не е много за да общувам с хората от този форум,които са едни наистина прекрасни потребители.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 14, 2005 9:24 pm 
Аватар

И така моят опит да направя скакалец завърши , до ден два ще пусна и снимка защото фотото ми не е у мен.Много сам далеч от истината , но като за 1-ви път :) .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа