Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:50 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 10:15 pm 
Аватар

Мутафчийски, издържаш на напъна, кефиш. Да кажа че си идеалист - не те познавам, но да помислим и от друга гледна точка - да речем бай Иван ще разбере ли колко много реално по-прости и от него има в държавата ни .. Викаш едва ли ще му е необходимо, той нет не ползваше нали, развеселих се с дискусията :D
Нали ти споменах за българския казан - приказката от която и бай Иван сигурно е патил - днес повече от всякога май пода му удобен, хлъзгави му стените, не е лесно, мдаа.. :D

Поздрав за ентусиазма!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 9:51 am 
Аватар

То се е видяло, че пак ще изразявам мнение без да ми бъде поискано \:D/

Хипотетично да заключим, че такова животно като мухарско общество в България съществува. То е много малко, състоящо се от определени ядра на местно ниво. Убеден съм, че една голяма част от това мухарско общество милее и дава мило и драго за развитието на любимото хоби. Всеки един от нас прави каквото може, доколкото му позволяват силите. Едни правят сайтове, други снимат мухи, трети пишат по блогове, четвърти се радват, че в техния град са научили двама, трима души да метат шнура и т.н. и т.н. Това което е ясно, че може да ни обедини е желанието за развитие на всеки риболовец и за популяризиране на хобито ни. Ето тук е разликата между нас и човека с плувката. Дреме му на пича с плувката дали ще се развива „плувкарството” в България, дреме му на пича с пружината и 5-те куки с царевица около нея дали тия като него ще се множат. Това е мнението на една част от колегите практикуващи друг вид риболов и ние трябва да го уважаваме, въпреки че не го разбираме. На нас обаче НАИСТИНА НИ ДРЕМЕ (СКАЧА) и мислим как да се развиваме и как да ставаме все по-големи пичове.

Майната и на книгата! Няма нищо по-нормално една такава книга да е пълен провал и в същото време няма нищо по-нормално една такава книга да се реализира във времето. Уточнение... не смятам да се отказвам от идеята ](*,)

Ето на, днес е 1-ви ноември Ден на народните будители. Не знам защо но от вътре ми идват да цитирам Константин Йосиф Иречек „…Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.”

И сега да го разшифроваме за нашата си цел този виден будител:
„Ние, можещите” – „вие божествата”
„водени от незнаещите” – предлагам да няма водещи най-малкото щото е тъпо да си пръв сред равни.
„вършим невъзможното за благото на неблагодарните” – дали ще извършим невъзможното за бай Иван времето ще покаже :-k
„И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.” – ей за това сме пичове \:D/

И сега идва следващите цитати на Иречек: „За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)” – това ще го оставя без коментар защото не наивната ми душица вярва, че това не се отнася за нас.

„Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.” – живи и здрави да са Ханц Майкъл и Жан Жак, но нека ние да помислим за бай Иван и за неговите наследници.
Усещам, че излишно разводнявам темата за което се извинявам. Ще се радвам ако има още колеги, които да я подкрепят с ГРАДИВНА КРИТИКА или просто да си кажат мнението.

П.С. Към Д-р Мишо... Аз лично имам една дружка от Кавала, който последния път като ми дойде на гости ми донесе 2 литра зехтин и ми каза, че това е най-добрия зехтин в Гърция. Ако има желаещи може групово да се намажем с него, за да може като излизаме от казана да се изплъзнем от „доброжелателите”.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 10:31 am 
Аватар

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Ное 01, 2012 5:05 pm 
Аватар

Браво, колега! Поразбуди ти задрямалата предзимен сън "мухарска общност"! :D

Само дето у нас такава няма! Има мухарскИ общностИ! Те се състоят най-често от не повече от 5 човека, даже ако носят проходилки - максимум до трима (освен ако МПС-то не е огромно и с багажник на покрива)... ](*,) Както и Момчил (Бехерит) написа мухарството у нас е сектантско движение, само дето за - за разлика от "Свидетелите на Йехова" - няма никакъв финансов ресурс и не знае как да го привлече от някъде! А още по-лошото е, че целта на скришността и тайнството не е да се направи революция, а просто да се "запази популацията в еди-коя си река(езеро, блато)", което само по себе си е невъзможно, щото винаги някой "мухарски бог" ще разбере и божествено ще обезкости въпросния воден обект...
Няма и как да е другояче, след като една от най-ярките черти в народопсихологията ни е дивият индивидуализъм! За да се сбъдне такава идея, като твоята за книгата трябва да се случи едно нещо - някой да иска да научи някого другиго безкористно или поне на "символична цена"! Е - има и изключения като чичо Док, които ще ти покажат как се връзва тая или оная муха или как точно да мяташ, но ако се "пристрастиш" силно към тях и те ще те "отбият" рано или късно... Нормално - няма вечна любов! O:)
Идеята да се издаде някаква сериозна форма на запознаване с мухарството не е лоша, особено ако се вземе предвид и добавката на Момчил за e-book вариант на книгата! Аз самият съм започнал с книжката на чичо Панчо и с още една много красива и цветна, но не помня на кого беше, с меки корици и реклами на ловно оръжие и "жипове"!
С книга едва ли ще запалиш когото и да е, колкото и красива да е тя... "Живото предаване" виж е друго нещо, но там сме много зле...
Мухарският риболов, както и спинингът, са "кауза пердута" у нас по една проста причина - народът ни е мързелив, обича почивката при която лежи край скарата и зяпа унесено плувката, а не катери като гламав по баирите, за да "маа" с гегата...

Мухарството изисква жертви и средства, особено ако човек реши да опита "божественото"...
Аз лично не намирам за необходимо да ходя чак в Босна, за да се порадвам на тишината и спокойствието на природата и да се опитам да излъжа някоя от последните риби в реката, която обичам! Въпрос на фетиши... Във всичко има красота, въпрос на чувствителност и на нива на възприятие!

П.П. Колега Савов - стига с тая "аристократщина"! Първо е нелепо в наши дни да се пропагандират такива ретроградни идеи, второ - ако зависеше от аристократите още щеше да се мухарства с Н-метрови геги от истинско дърво и тегло на стара руска винтовка... Нито бамбука е измислен за тях, нито стъклото, още по-малко пък карбона!!! Всичко е за "реднеците" с пари! Ако те не бяха нахлули с бамбуци в ръка по реките на Монтана и Дакотите мухарството щеше да е популярно колкото е популярно полото... :-k И нямаше да има никакви риби за опазване, щото "реднеци" от въпросните щати пък можеха да си я търбушат със стръв, както това се случва тук!!!
Да отнемаме на обикновения работещ човек правото да се развива, ограмотява и усъвършенства е фашизъм/комунизъм/ в най-дива форма! Той защо да не може да стане добър - щото кръвта му си е нормална ли? Или щото можещите и знаещите ги е гнус от плебса и считат за безполезно да го обучават и култивират...?
Няма по-приятно нещо за мен от това да видя, че някой, когото съм учил на нещо, ме е надминал! Най- малкото имам база за състезание!
Та - толкова за "БГ казана"... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Ное 08, 2012 9:28 pm 
Аватар

Колега, поздрави за ентусиазма и идеята!
Извинявай за спама, но ако не книга защо поне не списание или вестниче за мухарски риболов?!
Струва си да помислим за всички идеи.
Нищо не ни струва...поне за идеите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Ное 28, 2012 9:40 am 
Аватар

Когато няма риба, и ракът е риба...
риба = книга създадена от нас...
рак = книга преведена и издадена от нас...
Ето какво казват по въпроса с "рака" три от издателствата ни...

"Нямаме интерес от издаването на подобен тип книга, тъй като би било скъпо начинание. Евентуално при пълно финансиране от ваша страна можем да помислим. За да започнете превода, трябва да намерите издателство, което да осъществи връзката с чуждото издателство и да купи правата. Вие като частно лице не можете да направите това. След сключване на договор с чуждото издателство може да се пристъпи към превод, страниране, редакция и издаване."

"Благодарим Ви за доверието и споделения ентусиазъм, за съжаление ние нямаме такъв тип практика, а и тя не кореспондира с нашата издателска стратегия.
Не бихме могли да Ви посъветваме към кого да се обърнете за целта, но от сърце Ви желаем успех!"

"Трудно е да се опише накратко дейността на издателството, но ще се опитам да бъда ясна. Издателствата имат програма и издателски план и според това подбират книгите, които искат да издават. След като дадена книга се одобри, издателството върши цялата работа и поема всички разходи за това. Когато книгата е готова тя се разпространява в книготърговската мрежа и достига до потенциалните си читатели и купувачи.
Всяко издателство само определя какви книги да издаде. Това, което може да направите във вашия случай, е да предложите книгата на издателства, които издават книги на подобна тематика. Но дали те ще се съгласят да го направят, ще бъде плод на тяхната преценка."

Горните мнения не ме отказват от мазохистичната ми нагласа за безсмислени опити да хвана "рак" при положение, че няма риба. Ще му намеря аз цаката на този рак...

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Ное 28, 2012 9:06 pm 

Далеч по-смислено е да продаваш ски в Чад.
Каквото и да си говорим, мухарството е:
- Изтънчено времегубене, на хора, неинтересуващи се кой ден е, от поколения.
- То, поради естеството си, има статут почти на религия-във съответната прослойка хора, със съответният социален статус.
- Във държавите, които въпросните хора са колонизирали, е въпрос на чест, да правиш това, което прави "сахиб"- образование, държане, поведение, забавление.
- Във далечният изток, всичко английско има митичен статут, и се приема като абсолютна догма, макар често тяхното производство да е по-качественно.
- На Балканите конкретно,горното се възприема като:
-занимание на безобидни откачалки,
-занимание на имотни хора,
-занимание на хора, учили на Запад.
Като цяло, положително-поради по-качественият "чип" в главите на хората там, и по-малкото "османско влияние".Словения въобще я изключвам-там Швейцария и Австрия трябва да се учат на ред, и чистота.
У нас- няма смисъл от анализ. Никаква логика-дори следа !!
Защо харесвате мухарството, като мразите "робовладелците","гадните мързеливи копелета", "английски гейове", и т.н?
Заради "свободата?" "Удоволствието да си насаме с природата"!?
Трябва да си съвършен мазохист / а българинът е такъв/, за да изпитваш "удоволствие",при положение, че 99% от заобикалящите те риболовци гледат на рибата като обект на геноцид, и не само на рибата-на всичко, което мърда!
Къде са ни зайците, тичащи по летището, уважаеми, лисиците, влизащи в кофите за боклук, мечките, отварящи хладилници, или сърничките в парка!!?? Колко дни ще изкарат сърничките в Борисовата градина, например!? "Това не е истинско", ще кажете вие. Правилно-мястото на сърничките и пъстървите е в буркани в мазето, а всички животни трябва да се чувстват като хората във филма "Терминатор"- да знаят, какво е българин!!!
Какво въобще иска нашенецът!!?? Като го иска-защо не го прави!!??
Непрекъснато правим геройски, отчаяни опити да се "направи нещо"- клубове, федерация. Когато хората действително искат нещо те излизат на площада, и носят водача, който са избрали, на ръце- и крещят "води ни!!", и режат глави.
Засега нещата у нас се случват ужасно бавно, насила, въпреки,със съмнения, терзания, клюкарстване, - и, без никакъв план, или бюджет Това,театър ли е, или показва ужасната липса от лекарства, и съответни заведения за хоспитализация?
- Факта, на бройката мухари, членуващи в клубовете на страната /ужасяващ, показва действителната поулярност на мухарството/.-моля, не ми споменавайте брой на продадени мухарки, или хора, които познавате, "които ловят, ма не искат да се мешат никъде, не пишат никъде, и са велики"
-Факта, на размера на членският внос във клубовете, и действителното му събиране.
Пак питам- искате ли нещо, какво точно, и защо?
Ако искате да си ловите рибки, да пиете бира с приятели, и да ходите на кръчма с тях, за какво ви е клуб? Ми, не ловете на муха дори, ловете си на плувка, ако искате преживявания- ходете с болонезето в Гърция, евтино е.
Ако искате да ловите на кристална река, да слушате птички, и да гледате грамадни балканки, скачащи във въздуха- не псувайте "гадните английски педали"-защото там го има това, от 18... година.
Ако искате "мухарството-масов спорт", защо махнахме социализма изобщо? Там всичко имаше, и беше масово, и общодостъпно..
Та, да обобщим:
- Искаме : Да има риба, да няма никой на реката, да мога да си взимам риби, "колкото аз преценя", това да не струва нищо, "да е свобода", да е чисто..може да добавя още хубава кола, достатъчно пари за харчене, готино гадже.
Да изясним нещата, и да напишем КНИГАТА , която неминуемо ще потресе света, до дъното на душата- " История на Бг мухарството". По- велика би била само книгата "Как построих Кьолнската катедрала"със автор- чукча /народност от крайният север/.
Иначе, книги за издаване има предостатъчно, и за четене-също.
Горещо препоръчвам, поне разказа "Реката с две сърца", на Хемингуей, и книгата на Чарлз Риц "Животът на мухаря". Горещо препоръчвам, да съберем пари, и да ги издадем- във държава, в която неграмотни са вече субтитрите на филмите, и не се купуват и вестници.
Приемам всякакви критики, и обвинения във депресарство, липса на ракия, и т.н
Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Ное 29, 2012 1:53 am 
Аватар

Данчо за мен е истинско удоволствие да чета коментарите ти по подобни теми и да се съгласявам на 10% с тях  Ах колко е хубаво да сме различни и това разбира се е най-нормалното нещо. Мнението ти предизвика такова положителни емоции (в буквалния смисъл на думата), че ме накара 20 мин. след полунощ да седна и да пиша :D

Направо се чудя от къде да започна... има определени части от мнението ти, които няма как да подмина и за това ще карам под ред на номерата..

„Далеч по-смислено е да продаваш ски в Чад.” – виж ако става въпрос за водни ски в езерото Чад... това може да е неоткрита пазарна ниша. Лошото е, че пазара е много непредвидим поради естеството на самото и най-вече от факта, че със всяка изминала година то намалява съществено. Ако игнорираме проблема с намаляващия обем на езерото то не виждам как ще се справим с факта, че покупателната способност на населението в Чад е такава, че в сравнение с хората там средностатистическия служител от „чистотата” е турбо, мега, гига баровец. Е, явно няма да правим бизнес в Чад...

„То, поради естеството си, има статут почти на религия-във съответната прослойка хора” – ок, тук две мнения не съществуват. Все пак комуниста направи всичко възможно всички да сме равни, но както знаем някой да са по-равни. Ясно е, че наследниците на Христо и Евлоги Георгиеви, Атанас Буров и др. видни представители на българския елит от преди десетилетия са тотално обезличени от естеството на политическата ни система преди 1989 г.

„Във далечният изток, всичко английско има митичен статут” – да за това има русофили, франкофили, англофили и т.н. Ние българите в това отношение сме някаква шантава смесица. Аз лично съм живял 4 месеца във Великобритания и трябва да избирам къде да живея извън България (едва ли ще стане) то определено бих избрал да си плащам данъците към Кралицата майка. Не мога да отрека огромната заслуга на тези рижави събратия към развитието на световната икономика, култура и политика. Те са в основата на 70% от значимите световни исторически събития след 1100-та година (тук не мога да не се отклоня съществено и да спомена, че до този период от време англичаните са били просто едни диви племена, а нашия сладур наречен Хан Крум е имал басейн, в който водата се е подгрявала - факт). В същото време обаче този „митичен статут” лично за себе никога не бих го приел заради базбройните злини, които британците са причинили на света. В това отношение ако тръгне да се пише мисля, че Френската Национална Библиотека няма да събере цялата литература.

„Защо харесвате мухарството, като мразите "робовладелците","гадните мързеливи копелета", "английски гейове", и т.н? Заради "свободата?" "Удоволствието да си насаме с природата"!?” – колега ние може да си наричаме хората както си искаме, но не ги мразим. Омразата сама по себе си е двигател единствено на негативизъм и разруха. Аз лично не знам през живота ми да съм изпитвал дова враждебно чувство на омраза. Може би тук точната дума е „неприазъм” към определени личности или процеси но не и омраза. Що се касае до удоволствието да си насаме с природата... това е нещо толкова вълшебно и съкровено за всеки човек, че е е бизсмислено да се опитваме да го тълкуваме. Със същата безсмисленост може да напишем съчинение на тема „какво е за нас любовта?” и след това да го качим в бгмама.
Никога няма да забравя как един ден си купих за 2 Лири пакет сливи в Англия. Вървя си аз по улицата и се радвам на зайците и едно езеро и гледам маса изнесена пред една къща в средата на нищото. На масата има около 5-6 найлонови пликчета пълни със сливи и една табела на която пише „Едно пликче – 2 паунда” и една чинийка в която да оставиш парите. Явно бях четвъртия клиент за деня защото в паничката имаше точно 6 паунда. Чинно си платих и с най-голям кеф от „преживяния шок” си хапнах сливките (как само прозвуча). Веднага като типичен балканец и далечен роднина на видния ни герой Кънчо Путкодеров започнах да издавам така типичните звуци... цццц гарнирани с удивление изразяващо се в „ебаси майката колко сме далече” и „леле майкооо това при нас няма как да стане”... да, най-вероятно никога няма да стане.

„Къде са ни зайците, тичащи по летището” – ето за това аз спрях да ходя на лов. Ходил съм десетки пъти на лов за зайци и след това пищно сме ги изяждали с кана вино на масата. Било ми е много хубаво на времето като хвана прясна заешка диря в новия сняг и след това благодарение на мен чичо ми убие малкия скокльо, но сега не е така. Най-вероятно децата ми няма да ги възпитавам така както мен са ме възпитавали, но явно човек се развива цял живот. Това ти мнение ме връща преди 5 години когато в околностите на градчето Тънбридж Уелс, Кент не можех да се нарадвам на зайци и фазани. Просто там не е възможно да шофираш 10 км. по междуселските улици без да видиш поне 15 заека.

"Когато хората действително искат нещо те излизат на площада, и носят водача, който са избрали, на ръце- и крещят "води ни!!", - колега тук никога не бих се съгласил с теб. Явно по тази тема имаме фундаментални различия. Аз съм твърдо за принципа „Само робите търсят лидери... свободните живеят като братя”.
„-Факта, на размера на членският внос във клубовете, и действителното му събиране. Пак питам- искате ли нещо, какво точно, и защо?” – това е въпрос, който трябва да си зададе всеки колега милеещ за хобито ни. Силно се надявам в бъдеще да се повдигне такава дискусия. На мен ми е лесно... аз съм някаква новобранка познаващ по-малко от 10 колеги поименно. Стоя зад ПС-то като поредния апокрифен риболовец и давам мнение чието съдържание е безсмислено за 99.9% от хората. Лично аз съм толкова нищожна и незначителна част от това „мухарско общество”, че е глупаво дари да изразявам мнения по повечето въпроси. Аз просто си стоя на неделни муховръз, възхищавам се на скакалците, които връзва колегата Румен и си казвам като малко дете... еее дали и аз ще мога един ден така. Това е настоящата ситуация, а в същото време ми се иска да попитам целокупното съсловие на форума съставено от множество мухарски богове и безброй нищожни генетични уроди (чиито виден представител съм аз) как виждат развитието на Нашата федерация? Имат ли някаква идея или предложение за нейното развитие? С какво могат да помогнат? Изобщо искам да попитам все въпроси, които касаят всички, но понеже съм „господин никой” просто си стоя чинно и чакам раздвиждавне по темата. Ммм да..., вероятността това да се случи така както си го представям граничи с някаква уродлива фантазия и по-скоро ще започна да пиша бизнес план за навлизане на пазара на водни ски в Чад.
„Ако искате "мухарството-масов спорт", защо махнахме социализма изобщо? Там всичко имаше, и беше масово, и общодостъпно..” – колега тук аз лично не мога да разбера това ирония ли е или някакъв вид носталгия. Силно се надявам да е първото :smt023 Аз лично на комуниста мога да му дам хляб или вода ако е гладен или жаден, но никога не бих дал власт на този ... няма да казвам какво, че ще ме изхвърлят от форума за използване на цинизми.

"Горещо препоръчвам, да съберем пари, и да ги издадем- във държава, в която неграмотни са вече субтитрите на филмите," - ето това вече е градивно предложение което силно подкрепям и за което бих дал време, усилия и страст. Всичко друго беше безсмислени приказки на двама ....., които изразяват публично "тъпите" си мнения.

П.С. Колега Савов когато завърша масата и стола, за които ти споменах с най-голяма удоволствие ще те поканя да изпием по чаша вино и да ми предадеш „безплатен” урок по муховръз. От мен ще бъде виното, горящата камина и инструментите за муховръз, а ти си носи „различното” мнение.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Ное 29, 2012 12:34 pm 

Георги , в какъв тираж очакваш да излезе КНИГАТА ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Ное 30, 2012 10:51 am 
Аватар

ТЪПОТО мнение...

Марио, през живота си съм правил много ТЪПИ неща, давал съм ТЪПИ съвети, ТЪПИ идеи и най-вероятно ще продължавам къде създнателно къде несъзнателино да предлагам ТЪПИ идеи (егати ТЪПАТА дидактика). И в тази връзка най-нормалното нещо е след като дадеш ТЪПА идея резултата от нея да бъде НУЛА. Ето го отговора на твоя въпрос.

Малко ми е ТЪПО защото следващия път като вляза в книжарница или като посетя http://www.abk.bg/articles/view/256 и видя множествто от ТЪПИ заглавия по щандовете ще ми стане ТЪПО защото ще се почувствам ТЪП заради факта, че живея в държава, в която харата като мен са ТЪПИ.

Къде ПО-ТЪПИ хора от нас успяват да направят невероятно ТЪПА книга и да я издадат. Издаването и четенето на книга само по себе си и вед култура. Същото нещо е да издадеш един диск с музика. В книгата автора се изразява с думи, а в диска се изразява с музика. В тази връзка следващия път като видя музикален магазин (не замунда.нет) ще вляза в него за да се почувствам отново ТЪП. Защото съм убеден, че в този музикален магазин ще има множество ТЪПИ дискове издадени от музикални компании подържащи бездарни добре изглеждащи биологични единици. Ето тогава ще се зарадвам истински на своята ТЪПОТИЯ...

Колеги, моля да ме извините, че ви правя свидетели на ТЪПОТО ми мнение.... за ТЪПАТА ми идея...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Дек 01, 2012 1:34 am 

Не се отчайвай от Тъпата българска действителност.Вярвай ми,имаш доста поддръжници :smt023

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Дек 01, 2012 9:38 pm 
Аватар

Чакай бе , колега, не се пали толкова ! Кой ти пречи да си издадеш книга не мога да разбера!? Аз лично не се чувствам подготвен , да започна да пиша книги или да давам акъли за написването им.. ! Съмнявам се искрено, че ще напишем нещо ново в тая книга, от всичко написано досега , така че ако искаш да направиш нещо полезно и просветителско(така да се каже), насочи усилията си към превод на някои от големите книги за мухарски риболов!
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Дек 03, 2012 10:44 am 
Аватар

Цитат:
„Защо харесвате мухарството, като мразите "робовладелците","гадните мързеливи копелета", "английски гейове", и т.н? Заради "свободата?" "Удоволствието да си насаме с природата"!?”

Отговорът е съвсем прост и доста в страни от контекста на въпроса - защото е емоционален, разтоварващ и динамичен риболов! Провеждан най-често на места безинтересни за масовия "рибар" и предполагащи истинско, макар и мимолетно, "пречистване"...

От друга страна, лично за мен, има и друг отговор: защото това е нашия "местен" риболов :wink: ! И един от многото примери на нещо "изобретено" по нашите ширини, но експортирано и развито до нови висоти на Запад... :D

В тая тема се борят "Нема начин да нема начин..." срещу "Надежда всяка тука оставете..."!!! :roll: Аз за себе си предпочитам първото - иначе трябва да купуваме въжетата и сапуна и да не отлагаме "за утре"... :D
Трябва да търсим средства, а не оправдания! [-X

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Дек 03, 2012 10:54 am 
Аватар

Mutavdzhiyski написа:
ТЪПОТО мнение...

Марио, през живота си съм правил много ТЪПИ неща, давал съм ТЪПИ съвети, ТЪПИ идеи и най-вероятно ще продължавам къде съзнателно къде несъзнателно да предлагам ТЪПИ идеи (егати ТЪПАТА дидактика). И в тази връзка най-нормалното нещо е след като дадеш ТЪПА идея резултата от нея да бъде НУЛА. Ето го отговора на твоя въпрос.

Колега - ти си почти на 2/3 от моя живот - карай го по-оптимистично... На твоята възраст аз си въобразявах, че съм извършил всички възможни тъпотии на Земята! По-нататъшните събития показаха, че не съм бил прав... :D

Като се замисля - има смисъл от една сериозна, истински БГ книга за мухарството, съобразена с нашата действителност, с нашите идиотии, с нашата "народоспихоза" ](*,) , с която да помогнем на децата да формират разумно отношение към хобито!!! Книга не само за риболовна подготовка, но и за природосъобразно възпитание на бъдещия риболовец... :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Дек 21, 2012 12:56 pm 
Аватар

Идеята за книга не е никак лоша.миналия месец се завърнах от кратко посещение в Уелс и в едно градче, Махънхлет намерих книйарница в която имаше СТОТИЦИ мухарски книги,книги за флайтаинг,за това какво вижда пъстървата и какво ли още не.
Аз лично предпочитам хартиено копие на нещо, което се налага да чета, да отворя книгата пред себе си когато искам да вържа муха,самото притежание на една добре написана и напечатана книга би ме радвало много.
Интересни са ми менията че мухарството е елитарно занимание.Риболов като риболов.По какво се различава от този с фидер?Англичаните и него са въздигнали до изкуство.Що се отнася до самите англичани,за тях останах с впечатлението че единственото което ни разделя един от друг са условията при които живеем.Ако пуснеш аванта на един от тях,повярвайте ми,държи се като нас.За времето,което бях между тях се убедих че нито са по-умни от нас, нито по-работливи.Но имат правила, които са ПРИНУДЕНИ да спазват.И никога не биха си повтаряли че нищо не става от тях, дори това да е така.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа