Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 10:55 am 
Аватар

Искам да разкрия пред вас някои пинизи дет' ми докараха добри преживявания с кефалите.
Поради пълноводието и прохладната свежест на реките тази година конвенционалните методи за тормоз на беляци не работеха особенно удачно. Рибоците се бяха ориентирали в тихите слепи ракавчета и кой знае къде но не и под джапанките ми... Бях принуден да се легитимирам, и в опит да спася капотата заложих на стримерите...
Значи, освен че могат да се водят както мокри мухи - т.е. напряко на бързеите така че да правят "ветрило" друг доста удачен метод който практикувах успешно по Вит, Осъм и Искър е подавамето му в тихите места близо до отсрещния бряг, важно условие е между вас и споменатото място да има силен бързей, обикновенно зад него се залагат гладни рибоци. Всички опити да се подаде там суха муха или джапанка са обречени на неуспех тъй като бързата вода завлича шнура ви, мухата почва да бразди и олита...
Слагайки стример бързо недостатъка се превръща в предимство. След замятането му в тихата част същото туй течение придава на стримера апетитно ускорение, едновременно с това линията е опъната и хайванчето само се кове на стримера.
Малко за самите стримери- успешни ми се видяха тъмните, рибнати със сребриста лента и с червена опашка. Добре се отчетоха (и с пъстърви) мойте вариации на тема Мишънъри, като за кефал ползвам с червенко а за пъстърва с оранДЖево... Утежнени в зависимост от конкретните условия. Ако тихото местенце е дълбоко(примерно под дървета)слагам по-тежък и голям стример(очакв се и по-тлъст рибок да дебне там), за по плитки места по- лекичък...

Пздрави !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 12:51 pm 

така, така, много полезно стример-инфо... тва стримерите са най неразработения вид муи според мене /у нас де/ и тва си е нива дето много оране предстои... ауе Гетов, мноо съм любопитен в коя част но искъра ходи за риба и как изглеждаше реката щото мен долното течение ми е традиционно място за риболов с много хубави кленове, ама тая година колко пъти съм минал покрай искъро, ни веднъж не стааше, да не говорим че в некои участъци коритото вече нема нищо общо с лани...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 2:28 pm 
Аватар

Очаквайте включване по темата от Станислав Мънков, който ще има удоволствието цялата следваща събота да лови "диви и яростни" распери със стримери и ще натрупа достатъчно инфо :)

Последна промяна Росен на Сря Сеп 14, 2005 9:23 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 2:34 pm 
Forum Admin
Аватар

Владунчо, брато, хубаво си го написал това горе, радвам се, че сподели.
Имам подобни заключения, след сериозни наблюдения в риболова ми с нимфи в устуето на Бистрица. Подготвил съм една статия и скоро ще я кача в сайта. Едно към едно ни се припокриват изводите, ехехе, не бива да сме сиамски близнаци в мозъците, ехехе, това е сигурно от ракията, а?
Една друга инетресна тактика за стримерово водене ми сподели Греам Оуен, американеца. Опитах я на Панега, помниш нали?
Стримера се хвърля нагоре по течението над зоната, в която преценяваш, че може да лежи пъстървата и с бързо обииране на шнура, който се носи срещу теб го влачиш стримера през цялото место надолу.
Интересно е, че движението му е по-плавно, не като да го дърпаш срещу течението и напряко. Издига се нагоре и се отпуска надолу, между две отделни придърпвания с грациозни движения, а не с тикови трептения както е в другия случай.
Пичвицата, която показах като муха на месеца перфектно пресъздава тези движения, все едно, че гледаш жива носеща се свободно по течението и се вълнува, ехехе...

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа