Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:25 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 12, 2005 12:52 pm 
Аватар

Колеги, вчера на канала зад ТЕЦ-а хванах три прилични риби -около 30-35 см./ по мое мнение около 450 - 500 гр. минимум/ и още около 15 -тина по около 20 - 25 см /върнати тутакси/. Вземаха на муха тип гъсеница,черна, кука 12-ка, да не Ви разправям след какви прибежки и припълзявания :lol: . Въобще кефалът зад ТЕЦ-а е с по три висши образования!! Много сериозни риби - минимум килограмови, се показват лекичко от дълбочина, оглеждат критично мухата/ каквато и да е тя/ и отново "слизат" на хладно :cry: Не помага нищо - нито елегантно полагане върху главичките им сладки :lol: от около 13 - 15 метра дистанция, нито Акулския "бой по главите беляшки", но това ни най-малко не ме натъжава, именно такива хубавци поддържат тръпката жива, не е ли така!? Накратко останах много доволен от вчерашният риболов, особено последната голяма риба взе в един бистър разлив при придърпване на мухата пред "насълзените" ми очи и ме изкефи максимално, тъй като след засечката се изхвърли като пъстърва!. След нея просто разглобих такъма и си тръгнах към автобус 604. Явно вчера е бил ден по принцип, тъй като колега се похвали, че е хванал две щуки и хубави костури на езерата в ботаническата градина. Поздрави на всички и хубави риби на мухарките!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 13, 2005 9:42 am 
Аватар

Ех, Бате Райко,
Много ми е драсго да чета такива постове :D Бравус!
И аз пролетта направих един излет по гьоловете зад ТЕЦ Дружба, ама този прословут канал не го намерих. Ще споделиш ли как може да се стигне до него?
Аз от онзи си излет не мога да се похваля с такива длъжки риби :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: За канала!!!
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 13, 2005 1:11 pm 
Аватар

Здравейте всички, ловящи с мушички!!!. По отношение на т.нар. канал държа да уточня, че това е съвсем условно наименование. Става въпрос за мястото, на което продължава да се добива пясък, т.е. най-удачния начин да се намери е да се ходи след камионите :lol: А иначе просто продължавате по пътя покрай големия гьол, същият леко завива и минава под едни тръби и пред вас се разкрива едно огромно пространство, квадрат, краищата на който са заобиколени от канал широк около 10-тина метра, направен за естественото отводняване на територията, тъй като вече кариерата е достигнала до подпочвените води. Дано да сте ме разбрали!! :D . Също така искам да ви предупредя, че посещението на "канала" е подобно малко на "руска рулетка". Избиващата вода, между другото с впечатляващи темпове, се изпомпва и въпрос на късмет е да уцелите в общи линии прилично ниво. Направило ми е впечатление, че когато се уцели по-високо ниво, т.е. спряна помпа от един-два дни, резултатите са добри, видите ли обаче вода само около помпата, по-добре не си късайте нервите :cry: ,защото само ги гледате тупалките, но на нищо не пипат!!! Поздрави на всички и големи риби на тояжките!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 1:04 am 

Бравос бате Райко!
Това са добри резултати за култовият водоемец Тец-о. Всеки път когато съм там се чувствам като лунатик, поради луният пейзаж и пасторал. Въпреки това една част от детството ми премина там.
Посещението там е хазартна работа, но излъганите трудни риби носят приятни емоции.
Поздрави и наслука!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 1:33 pm 
Аватар

Здравей Д-р Косьо! Скоро се запознахме с теб във връзка с един куп шнурове ДТ :D Абсолютно съм съгласен с изведените от теб 4-ри основни момента при гонитбата на "кефалите - тупалки". Още повече съм съгласен за мнението ти относно "окосмеността" на мухата, поне що се отнася за ТЕЦ-а, личния ми рекорд въобще е 46 см., 1300 гр., смукнал коркова муха 14-ти номер, косматичка като италианска булка от 40-те години на миналия век :lol: Я знам, че жокери ви не требат, но за да ви онагледя колко са специални кленовете на ТЕЦ-а ще ви кажа, че въпросния канал от едната си страна, в един участък от около 15 - 25 метра по дължина е с буквално отвесна страна / така го е "дялнала" дълбачката /. Значи примерно приближавате със стъпка тип Мая Плисецкая / известна балерина :D /, концетрирате се като кунг-фу мастър :D и подавате примерно на около 25 см. от брега. Прекрасно презентиране, на което би завидял и Лефти Крех :wink: , но ефект - нулев :cry: Правите отново подаването, този път без концентрацията на кунг-фу мастъра, мухата се удря в брега :oops: , но пада на 2 см. от него във водата и о, боже :!: :!: да ви казвам ли колко яростна е атаката :D. С една дума неведоми са пътищата кефалски!!! Поздрави на всички, ловящи с мухички!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 1:47 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
Правите отново подаването, този път без концентрацията на кунг-фу мастъра, мухата се удря в брега :oops: , но пада на 2 см. от него във водата и о, боже :!: :!: да ви казвам ли колко яростна е атаката :D. С една дума неведоми са пътищата кефалски!!! Поздрави на всички, ловящи с мухички!!

Това понякога го прилагам на река нарочно и наистина има ефект, особенно когато използвам мравки и бръмбъри и над водата висят тревички. Естествено рибите не са толкова големи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Кефали
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 5:14 pm 
Аватар

Привет на всички.И аз напролет водих епични битки с едни "професори" кефалски/бях писал един пост по тоя въпрос/.Та мойте "абонати " са в затворен водоем и и понеже имат много време ,пада едно оглеждане на мухата ,не ти е работа.Съгласен съм с всички правила посочени от вас,като ще добавя още две:

1 Ако може да се издебне да не е сам.Като са два,три и подадеш муата м/у тех се създава конкуренция и шансовете са по големи.

1Ако е само хайванчето ,му подавам или зад него /ама почти на гърба му/ или точно пред устата.Може би няма време да я огледа хубаво ,ама я взема моментално. Мухата да не е джапанка.

Написаното по горе не винаги сработва, но помага понякога.И друго ,откачиш ли някой от тия пичове не го брой поне месец.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 7:52 pm 
Forum Admin
Аватар

Здравей бат Райко,поздравления за приятната тема, която си започнал, и въпреки, че тя пое посока към "риболов на трофейни кленове", бих желал да се включа и аз в дискусията.
Бат Косьо, истини си казал по отношение на принципни неща, които е добре да се спазват, за да увеличим шанса си да хванем едрия.
От моя опит напоследък по язовир Лабораторията, вие навярно си го споняте от една моя случка разказани в сайта, за това как посветих няколко риболова на търсенете и улова на едрите.
Едно от най-важните условия, поне при мен е било така, е те да бъдат търсени рано призори. Преди изгрев слънце и в все още ранните часове, едрия кефал излиза близо до брега и гони всичко каквото може да хване, хех. В такива моменти каквато и муха да му бъде подадена не подбира -хващал съм до килограмови кефали на оса, бръмбар и стършел, които съвсем не си приличат както по форма така и цвят и начин на приземяване.
В случаит когато съм се срещал с едри през деня, когато слънцето е напичало, много рядко се е доверявал на каквото и да е, предложено по какъвто и да е начин.
Тишината и спокойствието на ранната утрин според мен е единственото условие за добър шанс за едра риба.
Другия вариант е преди да се стъмни, по същия начин.
А това, когато понякога се случвало да има по няколко риби и голяма, ми се е случвало дребните да нападат по-често първи, защото са по-глупави и пъргави.
Всичко написано горе съм го предложил от заключения от личния си опит в случите когато съм попадал на среща с едър кефал и не предендирам за изчерпателност.
Познавам един човек, Павлин Симеонов, койото ако се включи в тази тема би добавил доста интересни неща от своя опит, който смея да кажа е богат.

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 15, 2005 9:13 am 
Аватар

Здравейте всички, ловящи с мушички!! Пичове, абсолютно съм съгласен с изказаните от вас мнения - действително по-раничко сутрин трябва да се гонят хайванчетата :D , като напече като че ли ги хваща т.нар. в испаноезичните страни сиеста / около, след обедна дрямка :lol: /. Също така съм съгласен, че при повече от една риба го има момента на "компетишъна", но е абсолютно прав и Радо, че по-дребните са по-пъргави и в преобладаващата част от случаите се дореждат първи :cry:. Що се отнася до Павлин, направо ми идва да си разпечатам някоя от снимките му и да си я окача в рамка на стената, направо рибите изглеждат извънземни :shock: . Такива зверове съм гледал около 10-тина минути през лятото на 2003г. на стената на яз. "Жребчево". Поздрави на всички, ловящи с мушички!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 16, 2005 10:16 pm 

Dобра дискусия!
Това показва, че едрият кефал не е лесна рибка. Още повече когато иде реч за места като Тец-О или махленският гьол. Специално на махленският през пролетта проведох доста експеримент.
Общият извод, почти късметлийска работа да се окачи някоя риба.
Най-често ако са няколко риби, дейстава стадният ефект. Ако е единичен екземляр, божа работа. Нимфи, стримери, мухите на д-р Мишо, всьо мина по етапен ред. Вечер, обаче, почти на стъмване с мощно забиване се появяваше атакувща риба. Случи се да атакува и падащ воблер на колегата Тодоров.
Акулта също се увери, че има топузи, но не кълцат по всяко време.
Подкрепям, мнението на д-р Косьо за дългият тънък типет, но проблема е с кръговото замятне тук. Увисва мухата ако е малко по-голяма. В карйна сметка съм решил да експериментирам на пролет по живо и здраво с флурокарбонов типпет. Може да излезе малко по-скъпичко но ефект ще има. Колко голям ще?
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 18, 2005 10:33 am 

Бат Райко, откъм кв. Миленков ли минаваш, за да стигнеш до канала? Щото аз по принцип ходя дотам през гаража на автобусите, покрай реката или по тръбите, и след това се пускам надолу. Обаче сега на газостанцията, дето я направиха там, са наслагали едни огромни песове, дето ще те изръфат за отрицателно време.
Според мен за тези места най-удачната муха е малката коркова тапичка, малката джапанчица, или евентуално тая гъсеничка дето ти я опусваш. Пробвай и с някой палмер, навремето дръпнах една риба на 40-те метра именно с такава муха. каналът е много капризно място, но си заслужава. Не знам дали все още е така, но ако случиш мрачен облачен ден има доста добри резултати, по-добри, отколкото в жегите и спомената от теб сиеста. Мястото е отвратително, по-гадно нещо не мога да си представя, докато стигнеш дотам минават около 10 камиона и те засипват с облаци прахоляк (чист въздух, а?). Трябва да им се издебне почивния ден, ако въобще имат такъв, щото циркулират през цялото време дееба.
Иначе според мен най-оптималната схема е със шнур 5 клас, много дълъг повод (3.5 метра поне) окончаващ на 0.12, и много криене. Пробвай и следната схема - подаваш мухата, сядаш и чакаш 15 минути без да я мърдаш, просто да си стои така.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 18, 2005 3:56 pm 

Ето и един от "класиците " на мухаренето в маалата Бат Стан да вземе участие. Прав е, и още как. Гадни песове и наъсени охрани. А едно врме си минавахме от там спокойно. Май за камионите няма почивен ден.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 9:10 am 
Аватар

Здравейте на всички, ловящи с мухички!! Бат Стане, именно поради нежеланието ми да си създавам рано сутрин нежелателни емоции/ независимо, че съм стопанин на пекинез с нрав на питбул :lol:/, практикувам следния най-безопасен маршрут - слизам от 604, бързичко през моста, я да видим реката, да отново безумно висока, минавам покрай местното игрище и на практика ходя успоредно на реката. Стигайки втория мост, на практика където минават камионите, вече вляво и по пътя, по който карат камионите. Ползвам случая да ви докладвам за вчерашния ден. Поради семейно мероприятие в ранния следобед станах още в 5.00, а кафенце, а закуска и към 07.30 вървя по гореописания маршрут, и сърце юнашко тупти при мисълта за "добичетата". Пък и сефтосфам лардж арбора, с Грейс 6 ВФ!!. Майко мила, като изскачам след завоя що да видя :shock: , то бива, бива ама такова чудо не бях виждал още. От канала останало само 15-20 м. вода около помпата :evil: тя пък продължава да си тегли с пълна сила :twisted: Тия гадове пуснали още 3-4 багера, а броя на камионите не мога да ви го опиша. На новото летище ли карат, аз просто не мога да си представя да е за нормални строежи този темп на работа. Интересното беше, че явно са наели и камиони на ВОЛФ да карат изкопаната маса. Направо ми идваше да се разрева. Изобщо не пробвах, ами хванах към едно скътано разливче от другата страна на дигата, т.е. между канала и стария гьол. И тук е време да изразя абсолютното си съгласие с Бат Стан за дългия повод. Принципно работя с повод около 3-те метра, не за друго, а защото ми е удобно за носене :D - от върха на пръчката лекичко като хванеш към дръжката влакното и мухичката леко провисва, хем си я носиш, хем не се закача по трънките и глогинките :D . Да обаче в плитка вода - около 30 -тина см. и чиста, фашистите виждат шнура още докато е във въздуха :shock: и в последната фаза при мятането, още докато шнура е във въздуха :shock: изчезват панически. Конкретно там не знам дали и 4 метров повод би помогнал :( . Също така съм съгласен с мнението му относно изчакването. Аз например имам следната тактика специално за канала. Имам 1 - 2 перспективни места :D , пристигайки си сядам, монтирам такъма, в рамките на 5-6 минути, и когато погледнеш във водичката, хайванчетата вече са се върнали, тъй като неминуемо съм ге стреснал със 100 кг. си "френска" осанка :lol: , вече е време за хвърляне, без да се изправям. И тук си спомням, че някой по-добър от мен го беше казал - прикриваме се и чакаме да ни дойдат удобни за хвърляне и достойни за хващане риби!. По повод на макарата и шнура - такъмчето става по-тежичко/ което мен специално много ме дразни/, но пък и по-бързо изтегляш шнура и по-бързо си го прибираш, без малки витки. Относно шнура - явно рекламата на кутията му за "селф лубрикант систем" е вярна, повърхността му е като стъкло и много "мазно" излиза през водачите, но пък е малко дебеличък / например в сравнение с "Еър Села" на ЗМ/, което при мятане над 15-те метра, задължително изисква двойна тяга, иначе просто не стигат силици :lol: . При "Еър Села" например , отново 6 ВФ, при такива мятания ми е достатъчна само единична тяга при задния кастинг. За да приключа - все пак спасих честта с две хубави риби - около 30-те см. и един хубавец около килограм, който се откачи в краката ми :oops: на големия гьол, който се е разлял доста. Рибите взеха от едно място, патрулират точно по края на тръстиката на малка дълбочина - около 30 см., водата беше леко мътна и проблем с видимостта на шнура нямаше :lol: Та това е засега от мен. Поздрави на всички и се гласете за идващите почивни дни да хванете най-големите кленове и пъстърви в живота си :lol: :lol: .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 10:41 am 
Аватар

Еее, добре! Много тъжно начало, но добър край. Хареса ми. Ама, пак чуденка ми се върти в главата. То, повода - ясно, такъма - ясно, ама мухата нещо не се споменава, а за куката ич не разбрах каква е ?
А ми е интересно :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 12:38 pm 
Аватар

Здравейте юнаци, маащи криваци с неква зелена/оранжева/ връв накрая :lol:, па и риби хващат бе наборе!!! Значи по отношение на мухата Ви докладвам - за да бъда максимално конкретен мухата, на която ги хванах е под № 63 в кутията с мухи, която я има в повечето рибарски магазини - съжалявам, но не мога да се сетя името на "връзвача".Куката е 12 номер, тялото е сегментирано като гъсеница, косматичко / много действат пустите му космички на тоя гьол/, и на дупето има снопче червено снопче кончета.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа