Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:40 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 9:22 am 
Аватар

Здравейте всички, ловящи със сухи или мокри мушички :D! Онзи ден Ви се похвалих, че се оборудвах с макара ЛА и остана да "подправим супата" със съответното шнурче. Е, и то вече е налице - Грейс, 6-ти клас ВФ. Навивайки го снощи на макарата, започнаха да ми се въртят едни тежки, мрачни мисли в главата :D , които реших да споделя днес с Вас. Предварително искам да кажа - не искам да засегна ничии фирмени предпочитания и предполагам, че изнесеното по-долу едва ли ще срещне 99.9% одобрение / като по бай Тошово време :wink: / но все пак....... Та за какво иде реч - за едната година през която мухарствам, вече успях да се запозная с качествата на шнуровете на доста фирми - започвайки от познатия на всички Шекспир професионал / който между другото съвсем не е лош за цената си от 20 и няколко лв./, Уорчестършир, Абу Гарсия, ЗМ, Кортланд и Аир фло. Личното ми мнение е , че технологиите позволяват вече толкова "изравнени сили", че практически разликите между шнуровете все повече избледняват - помислете сами на какво най-вече обръщаме внимание - липса на памет/ според мен на първо място, или поне най -дразнещо е наличието на такава/, по-малък диаметър, мекота и добра плаваемост / за плуващите /. Що се отнася до "тейпъра" помислете отново - става въпрос за чиста физика - колкото и да се превъзнася определено изпълнение на "тейпъра" то възможностите са ограничени чисто физически - могат да бъдат "ракетовидни", "бухалковидни" и т.н. и т.н. само до определени параметри! Сигурен съм, че ако се направи един тест с шнурове, без да се оповестяват производителите им, биха се получили интересни резултати :D. Знам, че веднага някой би опонирал - малките разлики определят големите марки, не само в нашето хоби!! И тази гледна точка е логична. С една дума бих се радвал да стане дискусия по тази тема :lol: Поздрави на всички и по-големи хайванчета на тояжките!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 9:46 am 
Аватар

Bate Raiko написа:
Грейс, 6-ти клас ВФ.

Охоо браво за избора много ми е интересен коментара за този шнур !
Сподели за него кой модел на Греис , как метка .... ?? !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 14, 2005 1:44 pm 
Аватар

Значи Грейса е от "бюджетната" серия GRX - 50лв., на външен изглед - цвят и на пипане е твърде сходен с Тру каст-а на Аир Фло. Поне по описанието на кутията е със "селф лубрикант систем". Що се отнася до това как "мятка" ще Ви докладвам най-рано в понеделник 19.09., тъй като съм на работа и събота включително :cry: За да допълня още малко темата ще ви кажа, че пипах явно "бюджетен" шнур на Харди - доколкото си спомням беше нещо "драй деликейт" или нещо подобно, цената бе 75 лв., много приятен свежо син цвят, но на пипане майко мила, все едно пипате повод за щука :shock:и то не от волфрам :lol: Не знам как ще се държи във вода, но т.нар. "опип" беше ужасяващ! Поздрави на всички, ловящи с мушички!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 11:56 am 
Аватар

...Доколкото схващам от описанието,става дума за класическата серия шнурове "DRY"на Харди.Не знам как си пипал,но по-добре вземи и метни с въпросния шнур,пък тогаз драсни отново.Впрочем този шнур е най-евтиния на легендарната фирма,но в никакъв случай не е за изхвърляне/в преносния смисъл/.
Успех !
В.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 12:15 pm 
Аватар

С удоволствие, щом като имам налице положителна препоръка от колега, а и когато посъбера от финикийските знаци :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 11:30 pm 

Харди явно са изоставили производството на въдици, щом вече шнурове правят хехе.Мниого от гигантите в производството на мухарки имат собствена "линия" шнурове, което не означава че ги произвеждат сами...Има няколко основи производители на шнурове Сиентифик, Кортланд, Еър фло, Рио и тн.Например фирмата Сейдж си прави шнуровете в Сиентифик,прекрасния ТТ на Лий Улф се прави от завода на Кортланд и тн... Изборът на шнур за дадена мухарка е не по-малко важен от избора на самата мухарка!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 20, 2005 11:16 am 
Аватар

TROUTFISHER написа:
Харди явно са изоставили производството на въдици, щом вече шнурове правят хехе.Мниого от гигантите в производството на мухарки имат собствена "линия" шнурове, което не означава че ги произвеждат сами...Има няколко основи производители на шнурове Сиентифик, Кортланд, Еър фло, Рио и тн.Например фирмата Сейдж си прави шнуровете в Сиентифик,прекрасния ТТ на Лий Улф се прави от завода на Кортланд и тн... Изборът на шнур за дадена мухарка е не по-малко важен от избора на самата мухарка!

Напьлно сьм сьгласен с теб относно избора на шнур!
Но този избор не е никак лесен, аз смених 4 различни шнура дакато намеря нужния ми, за Греиса които имам!
Така и за Седжа.... Така че умната сьс шнуровете :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа