Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:24 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 16, 2005 9:36 pm 

Здравейте.Понеже сьм мухар едва от няколко месеца,взе да ми става мн интересен и риболова на нимфа...Начи трьпката при мене ,а преполагам и при вас е да си направите муха-суха,нимфа,джапанка и т.н. и да хванете риба на нея.Така кьм ОСНОВНИЯ ми вьпрос-Има ли някакво сьотношение,което трябва да се спазва- на металните глави,който се слагат на нимфите.Било ,,златни", ,,сребьрни" и т.н.???
Кьде се предпочитат ,,сребьрните",кьде ,,Златните" глави.Невярвам че е вьпрос на вкус...Всичко си има все пак някакви правила.
Надявам се опитните риболовци,практикували нимфов риболов да ме упьтят кьм този невероятен подраздел на мухарския риболов.. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 17, 2005 2:31 pm 

Здрасти Краси!
Металните глави за нифи са сравнително ново нещо. Първи започва да ги популяризира Роман Мозер. До някъде се смята това за европейски стил при нимфите. Няма начин и друг да не се е сетил, но е така. Това някъде преди 20 години.
От личен опит:
Използвам повече нимфи със златни глави. Тази година на Вит преди потопите риби ми кълвяха на бяла матова глава. Мисля, че не цветът на нимфовата глава е определящ. Но нищо не пречи да се експериментира. С една и съща нимфа и с двата вида глави.
За по-мътна вода ми се струва по-добре, тъмните цветове.
Примерно: Джон Годарт има нимфи с чисто черни глави и т.н.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: нимфи
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 17, 2005 3:04 pm 
Аватар

Да добавя ,че главите служат за утежняване на нимфата преди всичко., а при някои ларви/ручейник/ наподобявали въздушното им мухурче.Главите си имат номерации, но поне според мене не е решаващо ,какъв номер на каква кука ще сложиш/естествено да не е нещо фрапиращо/.Съгласен съм че с цвета трябва да се експериментира.Виждал съм в каталози нимфи с по две глави -златна и бяла,една след друга.Да се пита човек от какъв зор различни.Златните обаче се ползват преимуществено.Май наистина е въпрос на вкус ,както рекло кучето след като си
облизало "пърхутките".На кука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 17, 2005 4:15 pm 
Аватар

Иване, ти откъде вземаш различен цвят глави :?: :?: :?: :?:

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 17, 2005 4:26 pm 
Forum Admin
Аватар

Здрасти, Краси,
металните глави имат огромно значение, както вече повечето отговорили колеги са ти написали, от мен информация може да видиш тук
http://www.akulata.com/materials.html#f
В БГ съм попадал на няколко вида златни глави
-златни - които в същност цвета им е такъв, хех, де да беше и материала като името, мисля че са от месинг всички модели.
- месингови - те са с един по тъмен цвят от златните, които повече блестя от тях.
Опитвал съм и двата модела, разлика не мога да намеря, и на двата модела си взима добре, но по блескащите, т.е златните, са като че ли по -добре забележими в мътни води.
Що се отнася до размерите, има няколко размера поне от тези които съм виждал да продават АЛЕМ ООД, те са ако не се лъжа 2, 4 и 6 милиметра в диаметър.
Най малките 2 мм са за куки #12 Мустад. 4 мм са за куки # 10 Мустад, а 6 мм са за от #8 нагоре.
Първите два модела стават за всякакви нимфи имитации на майски мухи и ручейници, а последните най тежките са добри за стримери.
За по тежки стримери може да се слагат по две глави една след друга, за Панега имам такъв модел от тежката артилерия :lol:
А вече стъклени и пласмасови топчета са друга опера, някои колеги ги ползват и за очи на стримери...

Поздрви!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 17, 2005 11:19 pm 

Мунчо написа:
Иване, ти откъде вземаш различен цвят глави :?: :?: :?: :?:

От магазина бре. :D
Като дойдеш ще ти покажа.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Ок
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 19, 2005 4:01 pm 

Мерси.Ориентирах се донякьде.сполучливи брьмбари започнах да правя чак след 20-тия може би.Така ще е и предполагам с нимфите.И сега зимата като нямам много работа,освен учене мисля да поработя по вьпроса с овладяването на направата,като после пьк почвам с риболова и т.н. За модели които да си направя мисля че ще намеря тук в саита,но доколко разбирам печелившите са няколко-русата стефи,заешка нимфа и т.н.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 23, 2005 10:49 am 
Аватар

да, а един чичо-ингилизин в danica препоръчва да се ползват чашките за въздушни пушки .22 cal, т.е. 5.5 мм. естествено самата чашка се маха, остава само главата, пробива се с игла /става безпроблемно-оловото е меко/ и готово!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: златни глави
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 23, 2005 5:01 pm 
Аватар

Pitt написа:
да, а един чичо-ингилизин в danica препоръчва да се ползват чашките за въздушни пушки .22 cal, т.е. 5.5 мм. естествено самата чашка се маха, остава само главата, пробива се с игла /става безпроблемно-оловото е меко/ и готово!

Това с чашките може и да е хитро.Тъкмо имам едни 5.5 GAMO ще ги пробвам и ще напиша.Чао.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Здравейте
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 24, 2005 7:39 pm 

И аз чакам да вида какьв е резултатьт ти с чашките...?
Много ще ми е интересно-ми то и от крьглите сьчми може да стане,но като не сьм пробвал незнам...Може да пробвам и ще ви пиша... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: чашки
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 26, 2005 11:58 am 
Аватар

Тия чашки са идеални.направих си две заешки нимфи и се държат страхотно във водата.По-тежки са и от най -големия номер глави и слизат бързо до дъното.Меткат се малко трудно,но се свиква.С по-малък размер чашки ,ще е още по-добре.След изрязването на чашката трябва да се запилят ръбчетата,иначе късат монтажния конец.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Здр
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 26, 2005 12:49 pm 

Щом 5.5 мм може би 4.5 ще е малко...така че 5 си е наи удачно маи а? :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 26, 2005 1:00 pm 
Аватар

Защо не си навивате оловни лентички в предната половина на куката ами си играете с тези съчми.
Най-утежнено става с метална глава плюс рибване с тънка оловна линтичка зад нея.Ако искаме по-плавно да пада нимфата се ползва медна тел.
Скоро май ще ги четем тия работи из бг риболовните издания :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Нимфи.
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 26, 2005 7:04 pm 
Аватар

Днеска към три и половина отидох до реката за проба на нимфетките с метални глави от чашки.Нимфите бяха бяла, кафеникава,черна- всички заешки.
Реката сивкаво -зелена на цвят и голяма.Вързах последователно всички разцветки с по една фазанова отгоре.Резултата: за около час две кленчета на /кафявата мръсния хари/ по около 25 -28 см, още три кълването съвсем отчетливи.Рибите взеха в най-големите течения за мое учудване.Първото го хванах на самото дъно,а другите кълванета когато задържах шнура и нимфата изплуваше.С тия тежки глави стигат дъното за норматив, та оставих три нимфета за полог, трудно се котролира линията.Лових предимно "по чешки".Та това е.Утре пак.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 26, 2005 8:03 pm 
Аватар

Аз правя както д-р Мишо казва-метална глава и след нея оловната тел.Не слагам медна жица,защото с нея по-малко се утежнява нимфата,а аз ходя предимно на бързи реки и ако не е утежнена нимфата както трябва не потъва бързо,а пък в края на вира,ако съм отстрани,се вдига много и не върши работа.Даже мисля да слагам по-големи глави,отколкото е редно,само да ми е по-тежка нимфата,важното е да има ефект.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа