Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:51 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Окт 03, 2005 12:41 pm 

Здравейте.Имам нужда от помощ.Ще съм благодарен на за всички съвети.Направих първите си опити на "мокро".Като абсолютно начинаещ хвърлях една седмица на сухо и придобих някой елементарни умения.В събота реших да пробвам във вода и отидох на един платен гьол пълен с пъстърва-това не е риболов,но за мен е опит.Цялата ми линия е като по учебник,но за цял ден нито една риба не видя мухата ми, а на 50 метра от мен един човек вадеше риба след риба.Кажете ми коя муха е подходяща за сезона и за риболов в затворен водоем.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 03, 2005 2:08 pm 
Аватар

Колега ,на каква муха се опитва да ги ловиш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 03, 2005 3:40 pm 

Опитах поне на 10 различни мухи - на почти всички,които намерих в този форум като съвети за пъстървов риболов.За съжаление още не мога да ги науча като имена.Всичките са плуващи или мокри.Мисля си,че бъркам в при обирането на шнура или мухата цопва много силно и плаши рибата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 03, 2005 3:52 pm 
Аватар

nill написа:
...отидох на един платен гьол пълен с пъстърва...

На кой водоем си пробвал? (дори и там трябва да се търсят пъстървите)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 04, 2005 7:55 am 
Аватар

Миналата седмица ходих до Шипково по работа, и се отбих за малко на платения рибарник до с. Рибарица. Един приятел искаше прясна пъстърва, та разпънах мухарката. На всяка подадена муха атакуваше. Първата пъстърва хванах на джапанка, след това сменях мухите след всяка следваща, та накрая започнах умишлено да изтеглям мухата, за да не се хващат. И въпреки улова, удоволствието от риболова в никакъв случай не е по-голям от този на реката или на който и да е друг водоем, където се надхитряш с хищника.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 07, 2005 11:59 am 

nill, добре дошъл в мухрския бранш

За не кълването на платения гьол - "класика в бранша" т.е. новобранец с такъм и без риба.
Та значи без да се притесняваш отиваш при тоя дето вади риба след риба, наблюдаваш го кво и как прави и накрая споделяш проблема си. Има опасност да попаднеш на философ които да те хване за слушател, но нема страшно.
Пробвай да му връчиш такъма си да хване с него, обикновенно пак хваща. След което да ти обясни как го прави и -- да те хване за ръка и да маха с тебе доде не хванеш и ти, и да усетиш правилната ПРЕЗЕНТАЦИЯ на мухата. В 90% при правилна презентация и условие,че има риба то тя ще вземе мухата.

На мен ми се е случвало новобранец с такъм идва и пита дали нещо въдицата му не е в ред та не можел да метне и да хване. Взимам му въдицата и на всяко подаване риба/преди това счупих куката разбира се/. Човека се успокои че въдицата е в ред - тва първо. Второ хванах му ръката и да видиш не кълвяло.

Та мисълта ми беше някои опитен мухар ти трябва поне в началото да ти покаже. Покани някои да отидете пак на платено'то да ти покаже.

В интерес на истината във форума има добри мухари 6-7 човека които обаче рядко пишат/не визирам връзвачите на мухи/, а най-добрите изобщо спряха да пишат/flyz, deltonator.../.

Наслука

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 07, 2005 4:41 pm 
Аватар

Aко си бил на Пьнча ми да беше дошьл да биташ де ! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 07, 2005 10:50 pm 

Ауе Стефане, Делтата още не си е купил мухарка бе, сопри се малко :D :D
Nill виж сега ,много е лесно.След като си си купил мухарка и искаш да ловиш пъстърви, остават няколко много прости неща.Първо да се научиш да хвърляш,за пъстърва леко и внимателно полагане на мухата, за клен силно и енергично "да цопне".Имай в предвид че много често нещата трябва да се правят наопаки, пъстървата иска по-силно полагане, а клена съвсем леко и нежно.Не ти говоря за далечина на хвърляне, защото това става след много тренировки и не за година-две.След това да научиш ентомологията.Е не цялата,само тази която ти трябва.Остава най-трудната част, да научиш етиологията на рибите които искаш да ловиш.Най-общо начин на живот и хранителни навици.След като си придобил някои основни познания,се въоражаваш с търпение и всичко си идва на мястото :DАко много бързаш, по-добре намери някой по-напреднал за да ти помогне в началото.Така ще стане по-бързо, и не рискуваш да изпаднеш в крайности т.е. да откриваш всичко сам и след като започнеш да хващаш, да си мислиш че си станал много добър.Това е защото просто не познаваш по-добри от теб.Аз лично започнах сам и изгубих много време....А и не мисля че съм научил добре тези основни неща.Все още откривам Америка и сигурен съм че ще е така дълго време, ако не и винаги :shock: :shock: :shock:Ако вече не си се отказал да ловиш на муха, искам да ти пожелая да се въоражиш с много търпение и да опитваш пак и пак.. Това е най-прекрасния риболов.УСПЕХ :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа