Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:46 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Ное 30, 2005 11:51 pm 
Аватар

Колеги,дайте съвет!Какъв шнур да избера за риболов на суха муха DT или WF.Според вас какви са плюсовете и минусите им.Очаквам мнения.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 01, 2005 9:25 am 
Аватар

Здравей Бояне!! И друг път съм казвал, че едва ли съм човека, който може да даде най-компетентно мнение, но.... Аз лично, откакто миналата година реших най-накрая да пробвам купения "Еър сел" ВФ, друго не признавам :wink:. Знам, че лесно може да се цитират постулатите за фината презентация на ДТ-то, респективно далечина за ВФ-а, с които започват всички или почти всички образователни директории на мухарските форуми, но поне за мен ВФ-а си е по-добър. Между другото темата е изключително интересна и поради още един факт, който съм прочел / доколкото отбирам ингилизки :wink: / един единствен път в някаква статия, отразена в Интернет. Въпросната статия започваше много интересно - че хипотетично седят в един пъб група запалени мухари и яростно спорят за плюсовете и минусите на ДТ и ВФ шнуровете. Отново се отбелязваха принципните неща - фина презентация - дистанция, но след това нещата взеха много интересен обрат. Авторът поставяше дискусията на плоскостта на близките хвърляния и доста убедително и логически правилно доказваше тезата, че практически двата тейпъра нямат разлика при близките хвърляния и в този смисъл "вечния" спор се обезмисля. Съжалявам, че не мога да си спомня къде точно съм го чел - тогава бях съвсем, съвсем зелен и пусках през Гугъл всякакви варианти на " флай фишинг фор бегинърс" :wink:. Още една вметка - като чукнете в Гугъл " мухарски риболов", ще ви излезе наред с любимия ни акулата :wink: :wink: , и две, три статии в "Лов и риболов" на Сашо Вулев. В една от тях той твърдо стои зад ВФ-а. Във "Фишинг мания" пише един пич "Хахар" - в едно негово мнение също категорично се лансира ВФ-а. Това са двамата мухари, които безапелационно стоят зад ВФ-а, но нека и други другари да се включат в дискусията!! Поздрави на всички!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 01, 2005 10:27 am 

Bate Raiko написа:
Авторът поставяше дискусията на плоскостта на близките хвърляния и доста убедително и логически правилно доказваше тезата, че практически двата тейпъра нямат разлика при близките хвърляния и в този смисъл "вечния" спор се обезмисля.

Ми за мен също е безсмислен спора, ако въобще има такъв, секи си избира според предпочитанията. Някои ползват само ВФ а други - точно обратното. Аз последните години ползвам само ВФ, но съм ползвал и ДТ. Принципно на ВФ-а цялата глава е 10-12 метра и ако хвърлям на по-далече ми е по-приятно с ВФ-а отколкото с ДТ-то, но при риболов в затворени пространства, където няма възможност а и не се налага да вадиш толко шнур едва ли има разлика. Според мен при по-големите класове /5, 6 и нагоре/ основният фактор в полза на ВФ-а е по-малкото тегло на шнура /щото след главата е тънък и съответно по-лек/ което прави замятането по-приятно. За близки разстояния няма особена разлика - на тежка нимфа дори съм пробвал с паралелен и мога да кажа че е добра алтернатива, така че дори след като ВФ-а ви се износи и решите да го сменяте, не го изхвърляйте :D ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 01, 2005 10:47 am 

Бояне,
Въпросът за яйцето и кокошката от векове ни вълнува.
По моему зависи от макарата, щото ако имаш макара с 3 шпули/или 3 макари/ и пръчка 5'клас медиум-фаст, начи зимаш 4'ти клас ДТ, 5'ти клас ВФ и 5'ти клас ВФ потъващ/от най-потъващия/.

Ако имаш една макара работата става дебела.

Аз лично предпочитам ДТ'то за риболов на суха муха, и вече имам две ДТ'та износени от единя край и обърнати.
Има колеги ловят основно с ВФ, а има и един дето лови с рънинга.

При риболов на язовир разбирасе се ползва ВФ и евентуално потъващия ВФ.
Много зависи от ситуацията, къде са рибите и т.н.
Еднозначния отговор е много труден.
При всички случай си нося комплект шнурове и на място преценявам с кво да ловя. След няколко риболова на дадено място, вече се знае кво точно ми трябва.

Наслука

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 01, 2005 9:54 pm 
Аватар

По принцип съм почитател на ДТ- шнуровете като мислех,че с тях става по-добра презентация на мухата.Сондирам мнения,защото се колебая между 5клас ДТ или 6клас ВФ?А по-точно с кой от двата шнура ще мога по-добре да подавам мухи с размери на кука номер 18?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 02, 2005 9:11 am 
Аватар

Здравейте другари - муари!! Бояне, нагазихме в много дълбоки води :wink: , според мен. Ако става въпрос за 18-ки мушици, то смятам, че генерално такъма следва да "пада" надолу, в смисъл класове. Не че не може да се метне и със споменатите класове, но усета и удоволствието от това ще да е като да мяташ две нули "Мепс аглиа" с тояжка примерно 40-80 гр. акция. Не задължавам никого с това мнение :wink: . Поздрави на всички!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 02, 2005 9:58 am 

БОЯН написа:
По принцип съм почитател на ДТ- шнуровете като мислех,че с тях става по-добра презентация на мухата.Сондирам мнения,защото се колебая между 5клас ДТ или 6клас ВФ?А по-точно с кой от двата шнура ще мога по-добре да подавам мухи с размери на кука номер 18?

Здравей Бояне, тва за избора ДТ / ВФ си е строго индивидуално, единствено мога да ти препоръчам преди да пазаруваш по възможност да пробваш различни класове, щото моя опит показва че ако се ръководиш от цифрите, т.е купиш си 5ца шнур щото 5ца ти е пръчката, много е вероятно да сбъркаш, защото:
1. Еднакъв клас пръчки понякога са много различни като строй и съответно оптималното натоварване се постига с различни класове шнурове /много често различни от класа на въдицата/
2. Един и същ клас шнур на различни фирми по различен начин товари една и съща въдица
3. Всеки си има свои предпочитания за оптималното натоварване и изборът на класа шнур от една и съща марка за една и съща въдица може често е различен
Горните съображения ги споделям щото ми се е случвало да си купя 3 шнура за конкретна въдица докато попадна на правилния а ако можех да пробвам предварително щях да знам кой е най-подходящия и да си купя само него...
Успех във избора! /аз май го затрудних, ама дано горното да ти е от полза/...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 02, 2005 9:11 pm 
Аватар

Благодаря за изчерпателните отговори!Може би и аз ще трябва да си купя няколко шнура докато разбера кой е най-подходящия,но успеха идва с експеримента!Поздрави! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 08, 2006 3:12 pm 
Аватар

Позволете и аз да добавя малко от скромния ми опит и впечатления!
Когато си купувах мухарка си купих и ДТ шнур с мотива за по-финната презентация на близки разстояния. Скоро обаче ходихме на излет с Вальо, един от старозагорските мухари и имах възможност да сравня моя Кортланд ДТ5Ф с неговия Рио Уиндкътър ВФ5Ф и просто останах като гръмнат! Неговия ВФ не само, че с лекота се изнизваше с 5-6 метра по-далеч, но и много по-леко полагаше мухата във водата! За да няма съмнение, че проблема е в мухарката ми си разменихме шнуровете и резултата беше същия. Сменихме и мухаря за по-сигурно :lol:, но база за сравнение между двата шнура няма!
Не зная ако сравним два шнура Рио ДТ и ВФ дали ще има същественна разлика, но моето заключение е, че един наистина добър ВФ има достатъчно добра презентация + голяма дистанция!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 08, 2006 5:34 pm 
Аватар

Здравейте другари-муари!!!! Отново да се вмъкна в темата :lol: - ако ви прави впечатление някои топ класове се произвеждат само и единствено във ВФ варианти!! Поне за мен отдавна съм решил този казус - само ВФ !!! Лека вечер на всички юнаци!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 09, 2006 5:43 pm 
Аватар

Здраво братя,
Изкефих се като ви чета писанията.Добре,че изчаках,щото пак щах да бъда обвинен в рекламна пропаганда.Т-то това дето си сравнявал РИО и Кортланд е много убаво.Щото доста се писа по тази тема,включително и от моя милост.
Бояне,ако имаш мангизи направо си вземи Рио/уиндкътър/ВФ5Ф.Не си прави експерименти,които отдавна са направени.Няма смисъл...И после пак пиши-като го пробваш.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 09, 2006 9:19 pm 

vesko написа:
Здраво братя,
Изкефих се като ви чета писанията.Добре,че изчаках,щото пак щах да бъда обвинен в рекламна пропаганда.Т-то това дето си сравнявал РИО и Кортланд е много убаво.Щото доста се писа по тази тема,включително и от моя милост.
Бояне,ако имаш мангизи направо си вземи Рио/уиндкътър/ВФ5Ф.Не си прави експерименти,които отдавна са направени.Няма смисъл...И после пак пиши-като го пробваш.
Веско

:wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Мар 10, 2006 12:12 pm 

Последна промяна Radi Palazov на Пон Юни 18, 2007 10:27 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Мар 10, 2006 8:23 pm 
Forum Admin
Аватар

Radi Palazov написа:
Здравейте колеги,

Позволявам си и аз да дам мнението си по тази тема. Според мен не може да се каже категорично, че WF-a е по-добър от DT-то. Не съм съгласен и с мненията, че двата шнура работят по един и същи начин на близки разтояния. Ако ловиш пастърва на малки реки, каквито са 99% от реките в България DT-то е по-добрия избор. Прецизни замятания на къси разтояния и превъзходна презентация, можеш да работиш и с 2-3 метра шнур без проблеми. За да работи добре WF-а трябва да му извадиш цялата глава - това са м/у 9-12 метра в зависимост от шнура. В противен случай не излиза добре през водачите. ВФ-а е незаменим когато ловиш в по-големи реки от типа на Струма, а също и когато има вятър, работи отлично на ветровито време. С него се замята с лекота на големи дистанций, което впечатлява повечето хора които не са ползвали такъв шмур преди. Колкото по-далеч мяташ толкова по-лоша презентация имаш - недопустимо за пастървов риболов. Няма далечни замятания и прецизни презентаций:) - това са само приказки:). Има една книга която казва - "ловете близки риби", а повечето хора свързват далечното замятане с големината на рибата. А също и - най хубавите места изглеждат че са тези, които са далеч - на отсрешния бряг:). Сър Oliver Edwards казва че ще хвърля далече на разтояние цели 3-4 дължини на пръчката -- а пръчката е някъде около 2 метра:).
Така че правилен отговор няма, трябва да вземеш такъв, според това къде мислиш да го ползваш...

Поздрави

Здрасти, адаш,

хубаво си го написал.

Да кажеш, че ДТ е по-добро от ВФ или обратното, е малко като, да кажеш, че мухарка 4 клас е по-добра от мухарка 7 клас или обратното.
Това са две напълно различни неща, които си имат своите специфични характеристики, за условията при които се използват.
А още по-неподходящо е да се сравняват шнурове от различни марки, при положение, че единия е ВФ а другия ДТ.
По-интересна дискусия би била може би тази между шнурове от един тип, например ДТ в един ценови клас, но от различни производители. Тогава може да се каже - да, този шнур е по-добър с това и това, а този му отстъпва с това и това.

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Мар 10, 2006 8:40 pm 
Аватар

akulata написа:
....По-интересна дискусия би била може би тази между шнурове от един тип, например ДТ в един ценови клас, но от различни производители....
Радо

Абсолютно си прав Радо.
-----------
един тип шнур
един клас
една и съща пръчка и човек
един ценови клас
различни марки

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа