Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:29 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 26, 2005 1:24 pm 
Аватар

Абе възможно е да варира,съгласен съм,но е приблизително толко.А един възрастен елен си тежи минимум 600-700 килограма.Разбира се цифрите са приблизителни защото ги съпоставям с тези при домашните копитни животни.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Здравейте
МнениеПубликувано на: Съб Ное 26, 2005 5:58 pm 

radostin написа:
Krasimir написа:
Аз пък съм изтървал 2 диви прасета само с няколко часа, но като са заминали вече .... :oops:

Не си пропуснал много,повярвай ми :wink:

Като имаш предвид че прасетата бяха придружени от 2 мъжки фазана, трябва да ти кажа че никак не си е малко :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Mission imposible
МнениеПубликувано на: Чет Дек 01, 2005 4:45 pm 
Аватар

Mission imposible :oops:

Току що горския ми тръсна една торба около 25-30 кила, пълна с нещо кърваво :-(

Приемам спешно съвети какво да правя, защото май нещата отиват на изхвърляне...

Елена е одран съвсем грубо (на места има парчета месо) и кожата е сурова.. Невъзможно е в офиса да я обработя цялата !!! (за в къщи е невъзможно и да си помисля да я занеса)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 01, 2005 4:48 pm 
Аватар

... обади се на приятел... :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 01, 2005 9:56 pm 

Избираш си няколко парчета, очистваш ги от остатъците от месо и тлъстини, осоляваш добре, забиваш с няколко пирона на една дъска и оставяш да съхнат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 01, 2005 10:30 pm 
Аватар

Избери си парчета, измий ги хубаво, отвсякъде и ги очисти добре от всякакви кожи и тлъстини от долната част. Дори може да ги намажеш и с някакъв дезенфектант. После ги премиваш пак и ги поставяш между наколко пласта вестници и на сухо място. Затискаш ги отгоре с нещо тежко, защото при сушенето се свиват и сбръчкват(аз лично ги суших в коридора и ги затисках със саксии). Всеки ден сменяш вестниците. В зависимост от температурата за около 10 дни са напълно сухи-кожата не е мека, а стой твърда -като гьон с косми, но е чиста, без миризма и напълно годна за муховръз. Това е рецепта на Д-р Мишо. Аз лично съм я ползвал и съм доволен. Ако сложиш сол мирише, съхне по-трудно и се консервира без пълно изсъхване. Освен това имам съмнение, че осоляването поврежда космите-стават чупливи и лесно се мачкат, да не кажа , че дори се трошат.

Само като завиваш с вестника внимавай да не мачкаш космите-внимателно покриваш и затиискаш с тежкия предмет. И не слагай найлон, защото запарва, влагата не се изпарява, почва да мирише и кожата мухлясва и загнива. С повечко вестници от двете страни си ОК.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 02, 2005 8:43 am 
Аватар

Колеги.. това с парчетата е ясно... вече го направих !

Но тия парчета са "капка в морето"... Въпроса е какво да правя с огромната част от кожата, която остава.

Роската предложи, ако някои иска да я изпратим така до София. Жал ми е да я изхвърлям :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 02, 2005 9:24 am 

Павка, благодаря за предложението, аз има некви парчета и в момента нямам възможност да я обработя така както трябва... Може би е малка късничко, но горещо ти препоръчвам като я обработваш, особено при изпирането, да си слагаш домакински ръкавици, щото такива гадни лишеи се фащат по ръцете.. /Аз си докарах тази беля като прах един заек в банята и после месеци наред се мазах с разни кремчета докато ги махна../ Между другото провери дали в Русе няма някой кожар който би обработил кожата срещу заплащане, резултатът ще е много по-добър, а услугата не е скъпа...
Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 02, 2005 6:59 pm 
Аватар

Така,ако нямаш време да ч обработваш в момента,можеш да я замразиш,във фризер ако имаш място.
Втори вариант е да я осолиш-как стаа тва?Ми просто,първо се налага да махнех мазнината и парчета месо останали по кожата.Затова я обръщаш с тулата нагоре/тоест косама да е отвътре/,и започваш с ножа да отнемаш мазнините,като ножа са държи под ъгъл от 90 градусаи се движи само в едно направление.
След това кожата се закрепва на калъп но не е хубаво да е много опъната,понеже като изсъхне косъмо има опасност да оредее..
Следва осоляването и.Е те тука е тънкиа момент.
Има два начина на консервиране-прясно -сунх и киселинно солев.
При първиа начинопънатата кожа се осолява добре и се суши на проветриво място.
При вториа начин в кожата се втриватсмес от алуминиево-калиева стипца,готварска сол и амониев хлорид в концентрация 312гр/л,20 гр,20 гр

дано съм бил полезен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: jhgk
МнениеПубликувано на: Нед Дек 04, 2005 10:16 pm 
Аватар

Така.Лърво от тая кожа ще излезнат десетки кърлежи и др. гад.Най добре е в мазето.Занасяш я там ,нарязваш я на парчета от по 30 санта и я измиваш хубаво и махаш месото.После я опъваш да съхне ,но трябва да е проветриво.Ако си пропуснал първите 1-2 дни, я измиваш пак и махаш месото и я осоляваш.Слагаш я между вестници и ги сменяш всеки ден докато вече не се намокрят от влагата която пуска кожата.Слагаш я опъната.Държиш я така двайсетина дни.После я измиваш от солта и я изсушаваш пак опънат на проветриво.Докато стои със солта в мазето гадините измират.Като изсъхне хубаво и стане корава от вътрешната страна,с едно остро ножче подрязваш някоя част от краищата ,тя се зацепва и с дърпане с клещи почти цялата ципа се смъква и остава годна и немиризлива кожа.Гадно е ама ще въртиш седжове цял живот после :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Дек 04, 2005 11:24 pm 
Аватар

Само ми е интересно след като кожата е осолена и изшунена защо ще трябва пак да я миеш и мокриш?Второ,ако я снаслага между весници дали пък така няма да и държи допълнително влага?Пич кожата трябва да е на калъп иначе ще се свие докато съхне.А колкото до кърлежите идругата гад...Има ги/за кърлежи не съм особено убеден ама както и9 да е../,ама как ще умрат от солта ми е интересно при положение че се осолява тулата на кожата а не самия косъм кадето се предполага че седи гадта.И още нещо,режи кожата след като изсъхне,ако я нарежеш на ивици по 30 см,като изсъхне ще стане......на навити лентички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 05, 2005 1:54 pm 
Аватар

Точно това което описах с осоляването и всичко останало го гправих преди два месеца,като ми тръснаха един петък в два часа през ноща чувал около трийсе кила.Понеже в събота заминавах за риба до понеделник ,я орязах от месо колкото можах, измих я криво ляво ,осолих я и я сложих между вестниците.Във вторник чак смених вестниците и така по веднъж на ден.Стоя седмица така.Понеже кожата се консервира от солта я измих пак ,този път с перилен препарат и тя стана пак като току що одрана.Парчетата суших на балкона на просттора две седмици,защипани с щипки.Кожата стана почти идеална за положението в което ми се наложи да я обработвам.Справка Мунчо,Радостин и др.Трийсе сантиметра квадрати се свиват само в краищата,но това не е болка за умиране.А колко кърлежи имаше между вестниците е друг въпрос.Много бяха.Мнооого. :lol:И бяха умрели незнайно от какво, но за четири -пет дни умират За това и не трябва да се мие в къщи веднага.Та на теория не знам как е ,но практиката ми беше такава. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа