Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 22, 2004 4:49 pm 

а бе TROUTFISHER
редовно ти кълве и на индикатора, кво ше кажеш а.

ТРЕБЕ ИНДИКАТОР С КУКААААА

майтап да става, що не и суха с индикатор.......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: За индикатора
МнениеПубликувано на: Пет Дек 24, 2004 12:41 pm 

Нашите реки са малки следователно използвате примерно мухарка 2,70м или 3,00м и просто ловите с опъната линия на близко разстояние и просто ги разбивате тотално без никакъв индикатор.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Дек 27, 2004 5:54 pm 
Аватар

Здравейте :D ,
Искам да внеса малко светлина по въпроса за риболова с тежка нимфа за тези, които са начинаещи и не знаят за какво иде реч.
Ще направя изложението в стила често използван от авторите на мухарски статии в родното литературно прострнство, а именно:
ЗАБЛУДИ В РИБОЛОВА НА НИМФА
1.ИНДИКАТОРА СЛУЖИ ЗА ИНДИКАЦИЯ НА КЪЛВАНЕТО
Да наистина, но това е последното му предназначение!! Всъщност той изпълнява много по важни функции. Най-важното му предназначение е да служи за буфер м/у тежката нимфа и шнура, така, че течението да не увлича линията ни под водата, което е крайно недопустимо. Когато течението увлече шнура под вода нимфата ни увеличава скоростта си на движение 2-4 пъти, което като ефект е равносилно на бразденето при риболова на суха муха. Това е така защото скоростта на водата в придънния слой е много по малка в сравнение с тази в средния слой, и когато шнура ни се увлече в средните пластове на водата цялата линия започва да се движи с тази скорост, която обаче е нереална за рибите стоящи на дъното. Резултата е че не ни кълве изобщо или най много да се хване някоя супер СЛУЧАЙНА риба, което си е загуба на време .
Усета при риболова на нимфа се изразява не в това дали сме разбрали, че ни е клъвнало а в това дали мислено сме успели да си представим как с каква скорост и по какъв начин преминава нимфата ни през дадено място, тогава кълването става просто формалност
2.РИБОЛОВА НА НИМФА Е С ПУСКАНЕ НА ШНУРА ПО ТЕЧЕНИЕТО И ПРИДЪРПВАНЕ.
Тук вече се сблъскваме със супер заблудата, на която трябва да се сложи един голям "Х".
Когато ловим на тежка нимфа целта ни трябва да са рибите стоящи в придънния слой на реката, а не някви случайни риби разхождащи се просто е така в реката. Ако искате да ловите рибите в горния пласт има по успешни методи като "SWING" "SWIFT" тактиките, за които се използват мокри мухи или имърджъри .
Трябва да се отбележи, че риболова с пускане по течението освен,че е супер дивотия има по скоро случаен характер поради безумната и неестествена траектория която описва нимфата непосредствено под повърхността. Все пак не бива да бъркате риболова на нимфа с риболова на стример, който се практикува с потъващи шнурове.
Класическия метод за риболов с тежка нимфа е с плуващ шнур срещу течението и с индикатор, който не носи тежестта на примамката. Повода може да е монофилен или плетен. Монофилния може и да не е коничен с цел по бързо пропадане до дъното, а плетените обикновено съдържат олово изнесено в предната им част . При необходимост, например в голяма река на монофилните поводи могат да се добавят неголеми сачми. Относно пръчката съм привърженик на тези с дължина 2,70-3,00м ,поради по добрия контрол който имам върху линията.
Риболова без индикатор се нарича риболов на Чешка нимфа. При този начин на риболов на практика се лови само с повод много утежнена линия и по дълга пръчка, няма нужда от индикатор. Метода е приложим предимно в малки реки с големи камъни, или в късите на дължина места в по големите реки. Изисква много внимателно придвижване, или супер непредпазливи риби, каквито в България няма.
За тези които искат да се научат да ловят на нимфа сериозно а не СЛУЧАЙНО препоръчвам да гледат касетите на австриеца
РОМАН МОЗЕР

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 27, 2004 6:57 pm 

Здрасти ФлайЗ,
добре си го казал и Бравос!
Но не ми стана ясно дали индикатора е полезен или безсмислен. Щот нали има Чешка нимфа. Относно ламинарностите и турболенциите в реката мисля, че Акулата като докторант по тези въпроси може да ни каже що е така. А ти от колко врме ловиш на нимфа?
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 27, 2004 7:59 pm 
Аватар

Здравей, Флайз!

От къде новобранец като мен може да си запише (купи) тези касети. Благодаря ти предварително за отговора и предполагам, че и доста други хора ще проявят интерес към тях.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 27, 2004 8:02 pm 

Аз касетите ще си ги намеря, но ми трябват на СД- :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 1:43 am 
Forum Admin
Аватар

flyz написа:
]Трябва да се отбележи, че риболова с пускане по течението освен,че е супер дивотия има по скоро случаен характер поради безумната и неестествена траектория която описва нимфата непосредствено под повърхността.

flyz написа:
]риболов на Чешка нимфа. Изисква много внимателно придвижване, или супер непредпазливи риби, каквито в България няма.

Здравейте, flyz,
За мен е удоволствие, че все повече хора риболовстващи с муха започват да влизат в този форум.
Доста неща казахте, които, според скромния ми опит на нимфа са верни, но по горе маркираните цитати, имам някои несъгласия с вас и ако ми разрешите следващия път като се включа, мога да ги изкажа.
Останете на линия.
Поздрави от София до Кулата.
Акулата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: за мухорибарите
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 11:19 am 
Аватар

Здравейте,
Акула ще се опитам да се изкажа по-точно.
Метода, по който трябва да ловим на нимфа трябва да бъде съобразен с условията, в които сме поставени. Искам да кажа, че ако искаме да ловим в буйна река с голям наклон и къси места, която обикновено е от казанен тип, например Белишка, Ретиже, Санданска Бистрица и др. няма нищо по добро от чешкия метод. Това означава,че вървим срещу течението и подаваме нимфата в гръб на рибата без какъвто и да е индикатор. При тези условия индикатора би ни пречил поради простата причина, че в този тип реки линията и шнура неминуемо се увличат под водата. Това налага да се лови с дълга въдица, като линията се държи горе-долу перпендикулярна на повърхността на водата, при което имаме пълен контрол върху нея. По този начин кълването не може да не остане незабелязано.
Нека сега си представим следната ситуация, сравнително голяма река с по-малък наклон и дълги места 10-20м и повече, например Места под Якуруда, Панега, Искрец, Вит на Рибарица Въча и др.. На такива места повярвайте ми индикатора е незаменим. Когато ловим на такъв тип реки захождането към мястото е от далече и подаването се извършва на по-голяма дистанция 5-15м, като след като сме заметнали се прави второ движение, такова, че линията да придобие вида на един специцифичен S, който намалява значително скоростта на движение на примамката. По този начин тя започва да се движи приблизително със скоростта на водата в придънния слой, което е и целта на занятието. Освен това индикатора ни дава информация за скоростта на движение на течението, което е много полезно когато трябва да се определи къде има разлики в скоростите на струите, там обикновено има и неравномерности в дъното и риби съответно.
Каква е равносметката, и двата вида риболов имат приложение, но този с индикатора е много по удобен. Това е така, защото винаги когато пожелаете да минете на чешка нимфа просто вдигате индикатора до края на шнура а върха на въдицата високо горе, при което ловите общо взето само с повода, което е концепцията на чешкия метод.
Затова си ловете с индикатор и хич да не ви пука, това е по добрия метод и дава повече възможности да развивате техниката да водите примамката

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 1:14 pm 
Аватар

akulata написа:
flyz написа:
]Трябва да се отбележи, че риболова с пускане по течението освен,че е супер дивотия има по скоро случаен характер поради безумната и неестествена траектория която описва нимфата непосредствено под повърхността.

flyz написа:
]риболов на Чешка нимфа. Изисква много внимателно придвижване, или супер непредпазливи риби, каквито в България няма.

Здравейте, flyz,
За мен е удоволствие, че все повече хора риболовстващи с муха започват да влизат в този форум.
Доста неща казахте, които, според скромния ми опит на нимфа са верни, но по горе маркираните цитати, имам някои несъгласия с вас и ако ми разрешите следващия път като се включа, мога да ги изкажа.
Останете на линия.
Акулата

Тук бих искал да отговоря така
На повечето хора им е ясно, че на труднодостъпните високопланински реки има много риби, които не са наплашени и обшо взето не представлява голяма трудност човек да ги хване. Вземи обаче класическия пример с Искрецката река. Колко хора могат да се похвалят, че са имали успех в риболова на нимфа там, уверявам те, че са много малко. Това е така защото са малко хората, които разбират от риболов на тежка нимфа с индикатор. Местата по реката са класическаи за риболов на нимфа и не е да няма риба. Познавам хора с по 10 капа там които се опитват да ловят по метода "пускане по течението", резултат няма. На този метод просто не кълве защото мухата ни се движи малко под повърхността а при пълноводие април-май рибите седят на дъното и изобщо не могат да видят къде ни е примамката, камо ли да я атакуват. Затова тази тактика при риболова според мен е меко казано смешна. Е, ако реката е по мъничка може и да хванете някоя рибка, но като концепция този подход е грешен при риболова на нимфа.
Аз имам 9 годишен опит в риболова на нимфа и съм пробвал всичките му разновидности. Който иска да лови на лека нимфа или имърджър може да се поинтересужа от Новозенландския метод, който по мое мнение е много добър за летните месеци, когато реките са малки.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: здравейте
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 2:25 pm 

Здравейте и от мен,

поздравявам колегата за изчерпателните и точни обяснения, писани очевидно от човек, от когото всеки от нас може да научи много неща. Според мен обаче той има право дотолкова, доколкото си е изработил една безотказна система, с която е ловил дълго време и която, очевидно, дава отлични резултати. Само че съм сигурен, че същият колега вероятно няма да приеме една също толкова резултатна и изпитана схема на един друг колега - индикатор от полипропилен с дължина между 3 и 4 сантиметра - същинска плувка, поне два грама олово, което сваля нимфата долу и я търкаля по дъното. Повярвайте ми, един колега си лови на нимфа доста успешно по този начин.
Аз пък ще кажа друго - преди три седмици бях на Панега, лових без индикатор, и имах една уловена риба плюс още две изпуснати, тъй като мухите ми бяха без контри, плюс видима атака на още една голяма, която обаче бе изпреварена от въпросната 300-грамка, която хванах, тъй като двете бяха една до друга. който е ходил на Панега в това време сигурно ще се съгласи, че три сигурни кълванета на риби са общо взето приличен атестат за нимфене в този период на годината именно на Панега.
Колегата е абсолютно прав в това, че е по-добре да се замята срещу течението - много ясно, нали атакуваме рибата в гръб. Не съм съгласен обаче с тоталното отричане на пускането на нимфата по течението и придърпването й. През лятото именно на Искрец имах уловени риби по такъв начин, макар и немного, но мерни. Не говоря за маломерките, които кълвяха без откат по този начин и в крайна сметка ме принудиха да прекратя рано-рано излета, щото и без контра се повреждат риби. А точно на искрец има места с по-спокойна вода, където при пускане по течението нимфата си отива на дъното, а не излиза на повърхността. Всичко е въпрос на умело боравене с приборите.
Колегата е 10000 процента прав, че във всеки момент трябва да знаем кво става отдолу и къде ни е нимфата. Не знам обаче защо му е индикаторът, и изказвам съмнение, без естествено да претендирам за обективност, че това топче влияе по някакъв решаващ начин на движението на линията. Вероятно в неговия случай и при неговата тактика това е така, но съм сигурен, че ще се намери някой, къй пък съвсем аргументирано ще обясни, че няма нужда от излишни индикатори по линията.
Впрочем подобни дебати се водят и в риболова на пъстърва с блесна, може да чуете около 100 вида мнения за това как трябва да се води блесната, в кои участъци по какъв начин, по течението, срещу течението и т.н. Всичко опира според мен до персонална тактика.
Понеже опитът ми в риболова с нимфа не е толкова богат, не претендирам, че мнението ми е достоверно. Ловя обаче без индикатор и хващам риби, може да не са много, ама ловя все пак. Първата си риба на вимфа през 2001 г. я хванах именно на Искрец през февруари без индикатор.
Колегата е страшен пич, обяснява разумно и аргументирано, при това на грамотен български език. Познаваме ли се отнякъде? Заповядай на нашите сбирки, ще ни бъде приятно.
Бат Стан

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: здравейте
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 2:48 pm 
Аватар

{Само че съм сигурен, че същият колега вероятно няма да приеме една също толкова резултатна и изпитана схема на един друг колега - индикатор от полипропилен с дължина между 3 и 4 сантиметра - същинска плувка, поне два грама олово, което сваля нимфата долу и я търкаля по дъното. Повярвайте ми, един колега си лови на нимфа доста успешно по този начин. }

Бат Стан,
Естествено е да съм против посочения метод с голямата плувка, освен това съм сигурен, че кълве, но все пак в мухарския риболов има едно понятие "мухарска линия" а гореспоменатата не отговаря никак на това понятие. Следователно можем спокойно да кажем, че описания метод е по скоро "труден начин да ловим на плувка" а не flyfishing. С посочената линия не бихме могли да заметнем изобщо с класическите при риболова на шнур техники. Мухарката тук изобщо е излишна, по добра работа би ni свършило някое телескопче с обикновена макара .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 2:54 pm 
Аватар

Бат Стан,
По горе съм се опитал да обясня личното си мнение, че индикатора спомага за правилното движение на нимфата, а не обратното.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 3:06 pm 

ОК, ясно. Предлагам ти напролет, ако искаш, да направим едно съвместно ходене на някоя по-голяма пъстървова река, и да обменим опит в ловенето със и без индикатор, без да гарантирам, че ще научиш нещо ново от мен, но аз очевидно имам кво да науча.
Впрочем в посочените от теб условия S-образното полагане на шнура с второто движение след замятането решава много повече неща, отколкото използването на индикатор. Според мен ако човек го владее това както трябва, съвсем спокойто може да си лови и без тази джаджа на линията. Лично мнение, не ангажирам никого с него.
А за използването на плувката - не знам, ама колегата си замята много добре с тези неща по линията. Иди го убеди, че не лови мухарски, въпреки че аз лично съм на твоя акъл, че това е риболов на плувка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 4:42 pm 
Forum Admin
Аватар

flyz написа:
akulata написа:
flyz написа:

flyz написа:

Здравейте, flyz,
Останете на линия.
Акулата

Тук бих искал да отговоря така
На повечето хора им е ясно, че на труднодостъпните високопланински реки има много риби, които не са наплашени и обшо взето не представлява голяма трудност човек да ги хване. Вземи обаче класическия пример с Искрецката река. Колко хора могат да се похвалят, че са имали успех в риболова на нимфа там, уверявам те, че са много малко. Това е така защото са малко хората, които разбират от риболов на тежка нимфа с индикатор. Местата по реката са класическаи за риболов на нимфа и не е да няма риба. Познавам хора с по 10 капа там които се опитват да ловят по метода "пускане по течението", резултат няма. На този метод просто не кълве защото мухата ни се движи малко под повърхността а при пълноводие април-май рибите седят на дъното и изобщо не могат да видят къде ни е примамката, камо ли да я атакуват. Затова тази тактика при риболова според мен е меко казано смешна. Е, ако реката е по мъничка може и да хванете някоя рибка, но като концепция този подход е грешен при риболова на нимфа.
Аз имам 9 годишен опит в риболова на нимфа и съм пробвал всичките му разновидности. Който иска да лови на лека нимфа или имърджър може да се поинтересужа от Новозенландския метод, който по мое мнение е много добър за летните месеци, когато реките са малки.

Здравейте, Флайз,
най-напред искам да изкажа възхищението си, от факта, че мога да комуникирам с образован в мухарския риболов човек като вас. След това искам, преди да останете с грешно впечатление, че искам да ви лаская излишно, да ви споделя някои неща от моя опит с тежки нимфи, който се страхувам, че в сравнение с вашия 9 год. може би ще се окаже като едно петънце на калните ми ботуши, и които са в конфронтация с гореотбелязаните ваши цитати.
1-ви цитат - твърдите, "че риболова с пускане по течението освен,че е супер дивотия има по скоро случаен характер поради безумната и неестествена траектория която описва нимфата непосредствено под повърхността."
Аз ловя от скоро на нимфа, по р.Струма, точно след устието на Санданска Бистрица. Една от тактиките, които много рядко ме лъжат е риболова с пускане по течението на две, до три нимфи, през 60 см, на монофилен повод, дълъг според дълбочината на участъка в който ловя.
Забелязъл съм, че случайният характер на този вид риболов ми доставя емоцията на двучасова нимфова фиеста, след което обикновено около 2-3 кг беляк започват да чувстват задушаващите прегръдки на черния ми плетен живарник.
Убедих се, че при люпенето(хетчинга) на майските мухи, които в началото на пролетта са една истински приятна гледка - като малка фрегата от платноходки, преминаващи всяка секунда покрай мен, активността на беляка (речния кефал) е изключително висока. Тук е излишно да споменавам, навярно всеки начинаещ мухар знае, че преди и по време на хетчинга, риболова на нимфа дава невероятен успех.
Обикновено в такива моменти, моята вярна слугиня, мухарката ми е оборудвана с две, до три, както казах вече по-горе ларви на майската муха от този модел:
Изображение
Които пуснати по течението и точно преди изваждането, когато прави дъга, много често, да не кажа при всяко хвърляне, биват обезпокоявани от някоя гладна беляжка паст.
И това ме кара да мисля, че именно в момента на издигане, когато нимфата достига почти повърхността активността при този риболов е най голяма.
2- ри цитат -твърдите,че риболов на Чешка нимфа. Изисква много внимателно придвижване, или супер непредпазливи риби, каквито в България няма.
Значи тук отново несъгласието ми се надига в мен като, имърджър на майска муха, гонен от прегладняла балканска пъстърва през пролетта.
Чешкият риболов на нимфа, който е бил определено една истинска сензация до преди години, в момента е много подходящ за риболов, не както казвате в малки и къси реки, а напротив, големи реки кавито са например Струма, близо до Сандански и Тунджа след Червеняково. Причината да твърдя това е отново базирана на личните ми впечатления от този риболов на горе споменатите реки.
По този метод, ловейки не с типичните чешки нимфи, имитации на точно един определн вид ручейници, наричани много често в БГ "зеленки"
Изображение
, а с нимфи като горе изброените и също модела - Мръсния Хари
Изображение
, успях това лято да запиша личен рекорд над 7 кг беляци за 4 часа.
Тук използвах и една абсолютно нова нимфа, която изработих специално за това място, имитираща парченце тоалетна хартия, от канализационните нечистотии внасяни в Струма, чрез р. Санданска Бистрица. Тя се оказа, доста апетитна, и дпринесе много за гореспоменатите ми, бих ги нарекъл, за мен постижения.
Разбира се следвах стриктно принципа на чешкия начин на риболов, за който повече бих написал в предстояща статия, по всички критерии, със снимков материал и т.н.
Определено, човек стоейки от страни и четейки внимателно тази дискусия, би останал с впечатление, че коментиращите страни се базират на лична тактика, която е до една или друга степен чужда на ответната страна.
Едно е сигурно обаче, и заради което съм напълно съгласен с вас, че риболова с Голяма плувка, като индикатор, се измества от критериите за мухарски риболов с шнур. Но евала правя на човека, който го е измислил или практикува, щом може да хваща риба, нека да хваща.
А по въпроса за изключително важното място на индикатора в риболова с нимфа, напълно ви подкрепям, доверявайки се и на Бащата на мухите, иматации на ручейниците в различен стадий, Гари ЛаФонтен,който го е описал страхотно в една от своите статии:
Цитат:
There was a reason I didn't teach myself how to nymph fish. Everyone built up the magic of nymph fishing, and in the 1950's, before the advent of strike indicators, there was a great deal of skill in the different methods of dead drift and active nymphing. No one made the art of nymphing seem more special than Harry Ramsey; and no one was better at nymphing than Harry Ramsey. He could take trout in all kinds of water on a trout stream, fishing the unweighted nymph just below the surface or the heavily leaded nymph right on the bottom.

В заключение, държа да ме разберето правилно Флайз, че дискусията водена по-този начин, с изказване на мнения на всеки от участниците, страшно много ми допада и именно такива теми като тази, заслужават да бъдат отбелязвни като важни.
Още веднъж ви благодаря, че взехте отношение по темата, като чвек разбиращ от риболова с муха и шнур.
И сега смятам да оставя, ченето на докторант по хидро-пневмо техника, в чашата с изцелин и надявайки стараата акулова захапка да се провикна, а-хъкмнъ: "Ехехееее, момциииии, дето плетете пера и конци, риба ловите ли уееее? Или само муи връзувате. Ае от зимата ки свърши, фащайте пръчките, че ако знайте колко гладни беляжки муцки зеят по славна Струма, тук, по-близо до Кулата.
Акулата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2004 5:41 pm 

Според мен без индикатор си е по-тарикатско отвсякъде, дори и с цената на това да изпуснем някое и друго по-тънко кълване. Защо? Ами защото разчитаме само и изключително на собствената си интуиция. Освен това при риболов със замятане срещу течението на голяма дистанция винаги можеда се подбере удачна позиция, от която да имаме възможност да проследяваме както трябва движението на линията, и да усещаме кога отдолу има нещо. В моя случай лових доста време пъстърва на блесна със замятане срещу течението и водене по течението, и явно съм успял да развия некво чувство за това кво става в края на линията, при положение че тя върви срещу мен, и да го приложа след това в мухаренето. Щото там балансът трябва да е такъв, че хем блесната да се върти, хем да прецениш скоростта с която я движиш, за да не е отгоре, а да се върти близо до дъното. Абе всеки да кара както иска, аз съм от безиндикаторната група, вероятно ще хващам по-малко, ама здраве да е.
Акулски, само една забележка към горния ти постинг - риболовът на кефал и пъстърва с изкуствена муха са различни бири, едното е шуменско, другото - амстел. Според мен колегата имаше предвид амстела. Иначе тази година също се убедих, че нимфата е отлична примамка за кефал по начина, който ти си описал, въпреки че аз връзвам само по една, щото три ми се вижда сложно и хич не съм пробвал.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа