flyz написа:
akulata написа:
flyz написа:
]Трябва да се отбележи, че риболова с пускане по течението освен,че е супер дивотия има по скоро случаен характер поради безумната и неестествена траектория която описва нимфата непосредствено под повърхността.
flyz написа:
]риболов на Чешка нимфа. Изисква много внимателно придвижване, или супер непредпазливи риби, каквито в България няма.
Здравейте, flyz,
За мен е удоволствие, че все повече хора риболовстващи с муха започват да влизат в този форум.
Доста неща казахте, които, според скромния ми опит на нимфа са верни, но по горе маркираните цитати, имам някои несъгласия с вас и ако ми разрешите следващия път като се включа, мога да ги изкажа.
Останете на линия.
Поздрави от София до Кулата.
Акулата
Тук бих искал да отговоря така
На повечето хора им е ясно, че на труднодостъпните високопланински реки има много риби, които не са наплашени и обшо взето не представлява голяма трудност човек да ги хване. Вземи обаче класическия пример с Искрецката река. Колко хора могат да се похвалят, че са имали успех в риболова на нимфа там, уверявам те, че са много малко. Това е така защото са малко хората, които разбират от риболов на тежка нимфа с индикатор. Местата по реката са класическаи за риболов на нимфа и не е да няма риба. Познавам хора с по 10 капа там които се опитват да ловят по метода "пускане по течението", резултат няма. На този метод просто не кълве защото мухата ни се движи малко под повърхността а при пълноводие април-май рибите седят на дъното и изобщо не могат да видят къде ни е примамката, камо ли да я атакуват. Затова тази тактика при риболова според мен е меко казано смешна. Е, ако реката е по мъничка може и да хванете някоя рибка, но като концепция този подход е грешен при риболова на нимфа.
Аз имам 9 годишен опит в риболова на нимфа и съм пробвал всичките му разновидности. Който иска да лови на лека нимфа или имърджър може да се поинтересужа от Новозенландския метод, който по мое мнение е много добър за летните месеци, когато реките са малки.
Здравейте, Флайз,
най-напред искам да изкажа възхищението си, от факта, че мога да комуникирам с образован в мухарския риболов човек като вас. След това искам, преди да останете с грешно впечатление, че искам да ви лаская излишно, да ви споделя някои неща от моя опит с тежки нимфи, който се страхувам, че в сравнение с вашия 9 год. може би ще се окаже като едно петънце на калните ми ботуши, и които са в конфронтация с гореотбелязаните ваши цитати.
1-ви цитат - твърдите, "че риболова с пускане по течението освен,че е супер дивотия има по скоро случаен характер поради безумната и неестествена траектория която описва нимфата непосредствено под повърхността."
Аз ловя от скоро на нимфа, по р.Струма, точно след устието на Санданска Бистрица. Една от тактиките, които много рядко ме лъжат е риболова с пускане по течението на две, до три нимфи, през 60 см, на монофилен повод, дълъг според дълбочината на участъка в който ловя.
Забелязъл съм, че случайният характер на този вид риболов ми доставя емоцията на двучасова нимфова фиеста, след което обикновено около 2-3 кг беляк започват да чувстват задушаващите прегръдки на черния ми плетен живарник.
Убедих се, че при люпенето(хетчинга) на майските мухи, които в началото на пролетта са една истински приятна гледка - като малка фрегата от платноходки, преминаващи всяка секунда покрай мен, активността на беляка (речния кефал) е изключително висока. Тук е излишно да споменавам, навярно всеки начинаещ мухар знае, че преди и по време на хетчинга, риболова на нимфа дава невероятен успех.
Обикновено в такива моменти, моята вярна слугиня, мухарката ми е оборудвана с две, до три, както казах вече по-горе ларви на майската муха от този модел:

Които пуснати по течението и точно преди изваждането, когато прави дъга, много често, да не кажа при всяко хвърляне, биват обезпокоявани от някоя гладна беляжка паст.
И това ме кара да мисля, че именно в момента на издигане, когато нимфата достига почти повърхността активността при този риболов е най голяма.
2- ри цитат -твърдите,че риболов на Чешка нимфа. Изисква много внимателно придвижване, или супер непредпазливи риби, каквито в България няма.
Значи тук отново несъгласието ми се надига в мен като, имърджър на майска муха, гонен от прегладняла балканска пъстърва през пролетта.
Чешкият риболов на нимфа, който е бил определено една истинска сензация до преди години, в момента е много подходящ за риболов, не както казвате в малки и къси реки, а напротив, големи реки кавито са например Струма, близо до Сандански и Тунджа след Червеняково. Причината да твърдя това е отново базирана на личните ми впечатления от този риболов на горе споменатите реки.
По този метод, ловейки не с типичните чешки нимфи, имитации на точно един определн вид ручейници, наричани много често в БГ "зеленки"

, а с нимфи като горе изброените и също модела - Мръсния Хари

, успях това лято да запиша личен рекорд над 7 кг беляци за 4 часа.
Тук използвах и една абсолютно нова нимфа, която изработих специално за това място, имитираща парченце тоалетна хартия, от канализационните нечистотии внасяни в Струма, чрез р. Санданска Бистрица. Тя се оказа, доста апетитна, и дпринесе много за гореспоменатите ми, бих ги нарекъл, за мен постижения.
Разбира се следвах стриктно принципа на чешкия начин на риболов, за който повече бих написал в предстояща статия, по всички критерии, със снимков материал и т.н.
Определено, човек стоейки от страни и четейки внимателно тази дискусия, би останал с впечатление, че коментиращите страни се базират на лична тактика, която е до една или друга степен чужда на ответната страна.
Едно е сигурно обаче, и заради което съм напълно съгласен с вас, че риболова с Голяма плувка, като индикатор, се измества от критериите за мухарски риболов с шнур. Но евала правя на човека, който го е измислил или практикува, щом може да хваща риба, нека да хваща.
А по въпроса за изключително важното място на индикатора в риболова с нимфа, напълно ви подкрепям, доверявайки се и на Бащата на мухите, иматации на ручейниците в различен стадий, Гари ЛаФонтен,който го е описал страхотно в една от своите статии:
Цитат:
There was a reason I didn't teach myself how to nymph fish. Everyone built up the magic of nymph fishing, and in the 1950's, before the advent of strike indicators, there was a great deal of skill in the different methods of dead drift and active nymphing. No one made the art of nymphing seem more special than Harry Ramsey; and no one was better at nymphing than Harry Ramsey. He could take trout in all kinds of water on a trout stream, fishing the unweighted nymph just below the surface or the heavily leaded nymph right on the bottom.
В заключение, държа да ме разберето правилно Флайз, че дискусията водена по-този начин, с изказване на мнения на всеки от участниците, страшно много ми допада и именно такива теми като тази, заслужават да бъдат отбелязвни като важни.
Още веднъж ви благодаря, че взехте отношение по темата, като чвек разбиращ от риболова с муха и шнур.
И сега смятам да оставя, ченето на докторант по хидро-пневмо техника, в чашата с изцелин и надявайки стараата акулова захапка да се провикна, а-хъкмнъ: "Ехехееее, момциииии, дето плетете пера и конци, риба ловите ли уееее? Или само муи връзувате. Ае от зимата ки свърши, фащайте пръчките, че ако знайте колко гладни беляжки муцки зеят по славна Струма, тук, по-близо до Кулата.
Акулата