Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:08 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 10, 2007 12:12 pm 

Здравейте на всички,
искам да споделя излета си по река Батулийска през почивните дни, както и да попитам две-три нещица тука надявам се да ми отговорите.
Сигурно всеки от вас е ходил до с.Батулия и е виждал реката там - има много красиви места и най-главното реката е чиста. За съжаление аз лично съм виждал опънати кабели - редовно избиват цялата речна обител с ток скапаните изверги. Схемата на тези престъпници е следната, като намалее водата през лятото правят вир, преграждайки с камъни водата и след ден-два като се събере горката рибица на това място пускат ток и излавят всичко до крак. Та реката по принцип е яко тарашена и с парашути, но стига толкова че се отклонявам от темата.
На 07.(петък) времето беше мрачно и аз побързах преди дъжда да похвърлям малко из реката: същата беше бистра и дъното се виждаше почти навсякъде, странно но риба не играеше никъде все едно беше изчезнала ето няколко снимки от този ден
Изображение
Изображение
Изображение
метнах първо на джапанка(оса) на освен дребни уклей ли бяха знам ли нищо друго не се сещаше за мухата и реших да мина на нещо друго да ама като нямам опит и не знам как направо мъка - погледнах си мухите и установих че съм забравил нимфите(имам си две на брой :) ) за зор-заман както се вика. На лице имах един стример(черен някакъв), едно парашутче и една муа която според мен е мокра ама не съм сигурен и започнах експериментирането.
Сложих стримера метах, метах никакъв резултат все пак видях какво требва да се очаква от него пред пръчката го водих да видя играта му. Сложих мократа муа пак метах, метах и да ви кажа имаше раздвижване от страна на некакви дребни рибки (уклей?) вдигаха се от дъното и атакуваха стръвно но само толкова мухата беше голяма за тях - същото беше и положението с парашутчето и то беше употребено като мокра муха. За джапанчица не се и сетих този ден.
И тук идват някои от въпросите ми?
1.Повода ми беше за клен купешки и не искаше да потъва нещо някак си беше неестествено според мен особено с мократа муха а пък стримера си летеше кадето си поискаше пък и аз немах нерви да го чакам да потъне до дъното. Как е правилната тактика според вас и когато рибата на играе горе на какво требва да се опитва, с какъв повод и т.н.?
След около два часа проби-грешки се преместих по нагоре до един хубав вир и пак почнах старата песен стример, мократа муха и парашутчето резултата пак беше същия малки рибки стръвно атакуваха мократа и парашутчето но си бяха прекалено малки - но пък ми даваха някаква странна утеха все пак.
и тогава се случи следното бях сложил стримера и се опитвах да му придам някаква игра на (и аз незнам на какво ) ама се опитвах упорито и се заблеях нещо та стримера потъна до дъното и като дръпнах помислих че съм закачил обаче закачкато се размърда и ето това 23-24 см кленче ми донесе наслада в душицата:
другите снимки са на вира.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
та това ми беше радостчицата за деня - за мен не е малка все пак сега прохождам в прекрасното занимание мухаренето а ето и дъщерята преди да го пусне :
Изображение
Това беше за деня прибрахме се.
След обяда валя дъжд, както и цяла нощ на следващия ден 08.09.(събота) спря и аз пак хукнах по реката - но състоянието беше съвсем друго водата беше придошла кафеникава и мътна.
С две думи пак вчерашните тактики но без успех за 4-5 часа обиколих доста от реката като бех сложил накрая една джапанчица да видя нещо ще стане ли ама освен дребните рибета нищо не се дигаше от дъното да атакува. В заключение мога да кажа, че съм много доволен упражнявах се доста и това ми донесе голямо удоволствие пък и видях доста хубави местенца ро течението на реката ето малко снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ето каква е водата през лятото по реката бистра и чиста :
Изображение
а сега е такава както и на погорните снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Та това е колеги дано ви е харесало.
Дайте идеи при такава ситуация какво е най удачно - на нимфа, на стример ли с какъв повод изобщо вие как бихте постъпили и така.

Поздрави на всички!!!

Асен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 10, 2007 1:38 pm 
Аватар

Асене, здрасти!! Първо - поздрави за излета - душата ми е зажадняла за такива хубави фотоси!! Сега - относно потъването на повода - решението е, ако решиш твърдо да ловиш на всички видове потъващи гадини :lol: , да си направиш повод от т.нар. мачови влакна / характерно за тях е, че потъват / и проблема с недоброто потъване се решава. Що се отнася до летенето на стримера във всички посоки това е проблем, който е разискван доста във форума - принципно стримерите остават лъжливото впечатление, че благодарение на самата си тежест хвърлянето им би било безпроблемно - обаче на практика не е така, даже е обратното, както си се убедил сам. Честно казано съм учуден, че кленчето ти е взело на стример - всъщност стример ли хвърля или нимфа с метална глава?? Принципно съм лаик по отношение на стримерите, надявам се Роската да вземе отношение, като види репортажа ти - той е много навътре в стримерологията :lol: :lol: :lol: .
Още веднъж - поздрави за излета!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 10, 2007 2:01 pm 

Благодаря ти бате Райко,
според мен е стример черен, утежнен но ще го снимам довечера и ще го кача да го видиш.
Иначе има резон при стримерите играта им е някаква такава "комплексна" и като рибка и като пиявица и на червейче някакво прилича въобще интересно е.
За сухите мухи и джапанките спор няма - те са най вълнуващи - това да видиш как подаваш мухата и тя бива атакувана( или да изчезне направо в рибешката уста ) е неописуем див кеф.
Аз се стремя по време на излетите си да оставя малко време накрая да експериментирам и да опитам и още неща - все пак искам твърдо да се развия комплексно в мухаренето от суха муха през джапанките и мокрите та до нимфите и стримерите. Като мятам даже се стремя да е по равно мужду дясна и лява ръка - според мен има места където може да се метне само с лява или с дясна зависи от конкретната ситуация.

Поздрави Асен

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 10, 2007 2:42 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
... Честно казано съм учуден, че кленчето ти е взело на стример ...

Що се чудиш, Бате Райко? Кефалът си взема стримерите и то от малките до големите :wink: . На събора дадох на Ванката Пигов едно малко бяло стримерче - знайш ли колко бързо дръпна от краката ни няколко кефала. Пак там и аз докато търсех распери и вадех кефал.
А за хвърлянето ... не претендирам да разбирам ... ма никак ... с нормална сопица хвърлянето дори и на леко утежнен стример си е непосилна задача - наистина си хвърчи точно където иска. Т.е. трябва си му по-висок клас шнур, който да го носи във въздуха, който си иска пък и по-висок клас мухарка. Целта не е да ползвате тежки стримери - ако искате да потъват при по-малки реки ползвайте потъващи лидери и леко утежнени стримери, иначе кастинга с повече олово си е опасна работа. Друг вариант, но неприложим навсякъде е да се подаде по-тежкия стример наблизо, но в бързей, който да го увлече и да го отнесе по-надалеко, след което да почнете да придръпвате шнура - тази тактика я ползвам на Дунава в големите бързеи по буните и на някои бързеи на Янтрата.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 10, 2007 2:57 pm 
Аватар

В началото на сезона когато кефала не искаше да взима сухи мухи хванахме доста бройки на ето тази нимфа
Изображение
Пускайки я по бързеите.
А за тежки стримери и нимфи си трябва тежък шнур съответно и голяма сопа
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 10, 2007 8:09 pm 
Аватар

Здрасти колега, добра разходка си направил. По този район съм израснал, познавам реката от Реброво до Огоя, и съм виждал какво става там през лятото. Много хора решават да прекарват там почивните дни, като си мислят че цялата природа си е тяхна и могат да правят каквото си поискат. Виждал съм как се излавя огромно количество риба само за една неделя. И не само с ток,ами и с рачила, цапала, кепове, сакове, сракмета, вилици даже и с чукове!!!
Иначе наистина там е много красиво и даже през пролетта може да се правя доста успешни излети но доиде ли лятото краи с риболова. :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 10, 2007 11:02 pm 
Аватар

Наистина красивата Батулийска е системно обезрибявана ... но има по някой и друг кефал.

Колега belovarski при търсене на кефал когато го няма никакъв отгоре винаги пробвай близо до дъното с по някой стример или в комбинация с мокра муха над него по линията.Ако стримера не е утежнен достатъчно или мястото е дълбоко можеш да утежниш линията допълнително с няколко оловни съчми.
С пети клас пръчка TFO , шнур 6 клас TT и типет 0.22 стримери с тегло до към три грама се хвърлят поносимо.С тежките примамки наистина трябва внимание, че я строшена пръчка я нечия глава(пу пу да не ме чуе дявола)
За кефал са ми е фаворити тези, на кука шестица с оловна подложка.Черен или олив бъгър също може да се каже че е универсален стример...
Принципно кефала е любопитко и опитва всякакви лъскавини наподобяващи нещо живо.
Изображение
Изображение
Изображение

Поздрави за хубавия репортаж.

П.С. За потъването на лидера - ако нямаш съответната смазка за тази цел можеш да "протъркаш" вниманелно лидера с много финна кал от брега на реката.По лесно е да си направиш линията от две части като първата е 0.30 а работната да е към 0.20 и по-дълга.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа