Здравейте на всички,
искам да споделя излета си по река Батулийска през почивните дни, както и да попитам две-три нещица тука надявам се да ми отговорите.
Сигурно всеки от вас е ходил до с.Батулия и е виждал реката там - има много красиви места и най-главното реката е чиста. За съжаление аз лично съм виждал опънати кабели - редовно избиват цялата речна обител с ток скапаните изверги. Схемата на тези престъпници е следната, като намалее водата през лятото правят вир, преграждайки с камъни водата и след ден-два като се събере горката рибица на това място пускат ток и излавят всичко до крак. Та реката по принцип е яко тарашена и с парашути, но стига толкова че се отклонявам от темата.
На 07.(петък) времето беше мрачно и аз побързах преди дъжда да похвърлям малко из реката: същата беше бистра и дъното се виждаше почти навсякъде, странно но риба не играеше никъде все едно беше изчезнала ето няколко снимки от този ден
метнах първо на джапанка(оса) на освен дребни уклей ли бяха знам ли нищо друго не се сещаше за мухата и реших да мина на нещо друго да ама като нямам опит и не знам как направо мъка - погледнах си мухите и установих че съм забравил нимфите(имам си две на брой

) за зор-заман както се вика. На лице имах един стример(черен някакъв), едно парашутче и една муа която според мен е мокра ама не съм сигурен и започнах експериментирането.
Сложих стримера метах, метах никакъв резултат все пак видях какво требва да се очаква от него пред пръчката го водих да видя играта му. Сложих мократа муа пак метах, метах и да ви кажа имаше раздвижване от страна на некакви дребни рибки (уклей?) вдигаха се от дъното и атакуваха стръвно но само толкова мухата беше голяма за тях - същото беше и положението с парашутчето и то беше употребено като мокра муха. За джапанчица не се и сетих този ден.
И тук идват някои от въпросите ми?
1.Повода ми беше за клен купешки и не искаше да потъва нещо някак си беше неестествено според мен особено с мократа муха а пък стримера си летеше кадето си поискаше пък и аз немах нерви да го чакам да потъне до дъното. Как е правилната тактика според вас и когато рибата на играе горе на какво требва да се опитва, с какъв повод и т.н.?
След около два часа проби-грешки се преместих по нагоре до един хубав вир и пак почнах старата песен стример, мократа муха и парашутчето резултата пак беше същия малки рибки стръвно атакуваха мократа и парашутчето но си бяха прекалено малки - но пък ми даваха някаква странна утеха все пак.
и тогава се случи следното бях сложил стримера и се опитвах да му придам някаква игра на (и аз незнам на какво ) ама се опитвах упорито и се заблеях нещо та стримера потъна до дъното и като дръпнах помислих че съм закачил обаче закачкато се размърда и ето това 23-24 см кленче ми донесе наслада в душицата:
другите снимки са на вира.
та това ми беше радостчицата за деня - за мен не е малка все пак сега прохождам в прекрасното занимание мухаренето а ето и дъщерята преди да го пусне :
Това беше за деня прибрахме се.
След обяда валя дъжд, както и цяла нощ на следващия ден 08.09.(събота) спря и аз пак хукнах по реката - но състоянието беше съвсем друго водата беше придошла кафеникава и мътна.
С две думи пак вчерашните тактики но без успех за 4-5 часа обиколих доста от реката като бех сложил накрая една джапанчица да видя нещо ще стане ли ама освен дребните рибета нищо не се дигаше от дъното да атакува. В заключение мога да кажа, че съм много доволен упражнявах се доста и това ми донесе голямо удоволствие пък и видях доста хубави местенца ро течението на реката ето малко снимки:
ето каква е водата през лятото по реката бистра и чиста :
а сега е такава както и на погорните снимки:
Та това е колеги дано ви е харесало.
Дайте идеи при такава ситуация какво е най удачно - на нимфа, на стример ли с какъв повод изобщо вие как бихте постъпили и така.
Поздрави на всички!!!
Асен