Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:31 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 11, 2007 2:42 pm 
Аватар

Здравейте, тук бих искал да ви опиша част от риболовния излет на компанията на Д-р Мишо от втори септември по време на мухарския събор, организиран от Росен на река Янтра. Тъй като за протичането самия събор отзивите на колегите са повече от красноречиви, в настоящата тема ще се фокусирам само върху момента, в който на пътя на нашата дружина ( Докторът, Иван Пигов и аз), най-самонадеяно се изпречи един дебел рзапер.
И така, сутринта на втори септември ловяхме на р.Янтра до Долна Оряховица, където хващахме само дребосъци.След като се намятахме и се събрахме, Иван предложи да идем по-надолу за разпер. Главната група отиде към село Ценово, а ние тримата( без на Кайтас брат му :D ), отидохме на бента на с. Долна Студена. Иван познаваше това място и отиде отстрани на главната струя. Замяташе по течението и оставяше стримера да се носи надолу. И аз отидох там, но като гледах как разперите пляскат до едни водорасли, не се стърпях и започнах да заопипвам дъното за да вляза във водата.

Изображение

В този момент Росен от главната група, която беше дошла, ме видял и се обадил по GSM-a на колегите до мен да не влизам, защото тук има удавени хора заради течението и няколкометровите дупки. За утеха, отидох при Д-р Мишо и решихме да потърсим по-добро място, до някой от бързейте по- надолу от бента. В същото време освен нас, мухарите, там имаше и около десетина-петнайсет местни риболовци, които мятаха на воблери, на блесни, на стръв на дъно и плувка, но без успех.
Запровирахме се с Доктора през едни непроходими буреняци. С триста зора, газейки и по вода, стигнахме до един много симпатичен дълбок бързей с обратно течение. Водата се вливаше в него по един привидно спокоен мазен разлив. Започнахме да мятаме, като си обсъждахме къде стои разперът в момента. Аз настоявах, че трябва да стигнеме до буните в средата на реката, но преди да започна да пресичам разлива, минах зад Док и заметнах няколко пъти в обратното течение. Тъй като си говорехме много сладко, си изкарах акъла, когато на три метра от мен се чу мощен плясък и нещо ми разтърси ръцете! Засякох разумно по инстинкт, но така се въудушевих, че започнах да викам Доктора за помощ. Рибата се държеше много брутално и имах чувството, че всеки момент ще се откачи.
- "Д-о-о-к, Д-о-о-о-к, ела насам, помощ!"
-"Тука съм бе, спокойно..."
-"Гледай какво съм закачил..."
-"Леко бе, не го дърпай толкова!.."
-"Док, снимай го докато не се е откачил..."
-"Снимам го бе, спокойно...":

Изображение

Докато ме снимаше, Доктора продължаваше:
-"Владо, докарай го близко до брега, не го пускай навътре в течението.. а, така...дръж го там..."
Накрая разперът се показа за да види кой го базика, беше много ядосан!

Изображение

След като ме видя, не ме хареса и се юрна да къса. Само че не знаеше, че аз единствен от всички софиянци бях с повод 0.25! Бай Радо от с.Правда ми го беше дал.

Изображение

Накрая се умори разбойника и в очите му се четеше жал и отчаяние.

Изображение

Тук безуспешно се домогвам до рибата. Накрая Докторът я хвана за врата!

Изображение

А тук майсторът на стримера, Д-р Мишо, му се радва и крои нови подобрения. Със сигурност е доволен от куката и здравото закачане.

Изображение

Трябва да кажа, че Доктора си раздаде по-големите и подходящи за разпер стримери на колегите, а за той самия ловеше с едно миниатюрно стримерче за кефал. За компенсация увековечихме въдицата му до разпера, още повече, че тази риба я намерихме, хванахме и извадихме съвместно.

Изображение

Ето и рибата с големия стример, почти изсъхнал от водата.

Изображение

Трябва да благодаря и на Иван, който преди две-три седмици ми поправи Оракъла, след като беше счупен на две в горната секция след закачка в дърво. Можете да видите на какво изпитание беше подложена работата му във втората снимка.

След изваждането на рибата, се опитах да стигна до заветните буни по средата на разливите. Навлязох в мазния бързей, който се влива във вира(където удари разпера), но усетих ,че водата е сериозна и заковах на място. Похвърлях от тази позиция около три минути. По едно време започнах да усещам как течението изважда пясъка изпод краката ми. Започнах да губя опора и стабилност, водата ме смъкваше към вира, където ставаше по-дълбока и съответно влечеше по-силно. Доктора тъкмо се беше наканил да хване втори разпер от същото място, когато културно му извиках:"Докторе, ще се къпя!", веднага след което се озовах във самия вир до стримера му! С плуване с една ръка стигнах до обратното течение, откъдето излязох, Вира беше дълбок поне два метра и половина.
Така завърши този хубав излет, с много емоции. Янтра е много хубава река, но и опасна. Хубаво е човек да ходи там с колеги, на който може да разчита. От сега занапред, винаги ще имам впредвид този нов и вълнуващ за мен обект на мухарски риболов-разперът.

Последна промяна Tazz на Чет Юли 16, 2009 6:04 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 11, 2007 2:51 pm 
Аватар

Еххх....пусти адреналин :lol: :lol: !! Таз, страхотна риба, дай боже всекиму такива преживелици....без къпането де :lol: :lol: . Майтапа настрана, водата е опасна стихия!! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 11, 2007 3:07 pm 
Аватар

Владо, само малка поправка - не съм те видял, а предположих, че ще подцените реката и се обадих на по един човек от всяка група.

Радвам се, че ти е харесало преживяването \:D/ Като цяло който веднъж е стъпил на тази река по тия места винаги се връща!

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 11, 2007 5:14 pm 
Аватар

Росен написа:
Владо, само малка поправка - не съм те видял, а предположих, че ще подцените реката и се обадих на по един човек от всяка група.

Предупреждението си е било баш за мен. То дойде толкова навреме, че помислих, че си ме видял- Док.Мишо и Лъчо казаха ,че си се обадил и ме отказаха от влизането.
Другия път ще отида с едни здрави панталони и вместо да джапам- по брега, право през трънаците.:wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 12, 2007 7:48 am 
Аватар

Tazz написа:
Другия път ще отида с едни здрави панталони и вместо да джапам- по брега, право през трънаците.:wink:

... то има пътека ... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 12, 2007 9:33 am 
Аватар

Росен написа:
Tazz написа:

... то има пътека ... :wink:

Пътеките водеха до утъпкани от плувкари места, не стават.
През трънаците ... та до трънливия път на славата :D

П.С. Роска вчера следобед тръгна пратката за теб, свиркай като я получиш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 17, 2007 11:24 am 
Аватар

Евала !
Респект просто кефите .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по