Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:46 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Юли 29, 2012 2:49 am 
Аватар

Здравейте, обади ми се Митко Куманов от клуб "Балканка" да ми каже че са приели новия закон. Доколкото рабирам, не е обнародван още и не е влязъл в сила. Интересно е да се види дали първоначалните елементи (между които и възможност за стопанисване на реките) са останали във финалния текст.

Не е много информацията, но поне да се знае, че вече е станало, каквото е станало.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Юли 30, 2012 12:02 am 
Аватар

http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/230/reports/ID/3443
Ето ти "поправките", не четеш форума редовно.... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Авг 06, 2012 10:31 am 
Аватар

От тоя текст, така и не разбрах, заличиха ли реките, или не. Сигурно още е под въпрос.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Авг 06, 2012 8:56 pm 
Аватар

Ама ти изобщо не четеш форума :D :
http://forum.akulata.com/viewtopic.php?f=12&t=7153&start=45
Не отпадат реките, всичко е под контрол...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Авг 07, 2012 7:25 am 
Аватар

Това е хубаво, щеше да е много гадно да ги отрежат. Мерси за линка. Напоследък въобще не ми остава време да влизам във форума, благодаря за вниманието. : )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Авг 07, 2012 10:01 am 
Аватар

На първо четене бяха "извадили" реките, но между четенията тоя вариант явно е отпаднал...
http://lex.bg/laws/ldoc/2135184393
Това, което те вълнува е тук:

Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г., доп. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Министърът на земеделието и храните възлага на сдруженията по чл. 11, ал. 1 управлението на рибните ресурси в реките, старите речни корита и водните обекти по чл. 3, ал. 1, т. 2 - държавна собственост, определени само за любителски риболов.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) Сдружение, на което е възложено управлението на рибните ресурси по реда на ал. 1, за извършване на любителски риболов в съответния обект изисква билет за любителски риболов и членска карта на сдружението или членска карта на сдружение, с което има подписано споразумение с цел взаимното им признаване.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Редът за предоставяне управлението на рибните ресурси по ал. 1 се определя с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на околната среда и водите.
(4) Общинските съвети могат да възлагат управлението на рибните ресурси във водни обекти - общинска собственост, за любителски риболов на сдруженията по чл. 11 за осъществяване на общественополезна дейност.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Авг 07, 2012 10:28 am 
Аватар

mecho puh написа:
...
(2) (Доп. - ДВ, бр. 36 от 2008 г.) Сдружение, на което е възложено управлението на рибните ресурси по реда на ал. 1, за извършване на любителски риболов в съответния обект изисква билет за любителски риболов и членска карта на сдружението или членска карта на сдружение, с което има подписано споразумение с цел взаимното им признаване.

Хипотетично - Ти Ванка с твоето сдружение Х управлявате рибните ресурси на участък Y от еди коя си река.
Как ще лови на това место риболовец, който има билет за любителски риболов, без да е член на твоето сдружение Х и не членуващ никъде?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Авг 07, 2012 8:53 pm 
Аватар

Никак, Док! :D
Аз затова постнах и това в червено - редът се определя от министъра в нарочна заповед! А едно от задължителните изисквания е да имаш членска карта на риболовно сдружение! Тоест нашите клубове се обединяват във една НЕфиктивна федерация ( а не ерзац като сегашното недоносче!) и тя действа за взаимно признаване с други сдружения на риболовците у нас!!!! :-k
Смисълът на това изискване е именно да не се допуска "заграбване" на обектите от частни лица... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2012 1:39 pm 
Аватар

Tazz написа:
Здравейте, обади ми се Митко Куманов от клуб "Балканка" да ми каже че са приели новия закон. Доколкото рабирам, не е обнародван още и не е влязъл в сила. Интересно е да се види дали първоначалните елементи (между които и възможност за стопанисване на реките) са останали във финалния текст.

Не е много информацията, но поне да се знае, че вече е станало, каквото е станало.

Владо, всичко което искахме, писахме и драпахме го има в новия закон - остана възможността клубовете да стопанисват реки - сега е ред да видим как ще помогнем да бъде написана наредбата за това, разрешен е пъстървовия риболов през седмицата, намалени са допустимите бройки за вземане на пъстърва, ще има разрешени няколко водоема за нощен риболов - на първо време 5 в северна България и 5 в южна, след което ще се прецени дали да се разрешат още, забраняват се тройките, дефинира се "парашут", глобите са двойни и тройни (Док, събираеми са отдавна вече глобите, не е като едно време), забранява се стопанския риболов във вътрешните водоеми ... и може би пропускам още неща.
Това се случи благодарение не на ИАРА, а на определен брой лица - дори не и клубове, а личности, на които трябва да сме благодарни - промените в закона не са даденост - те са предложени от риболовци и се извоюваха и това е доказателство, че много неща могат да бъдат постигнати (форумите с нищо не допринесоха за това или може би Манията с ролята си в подписката).

П.П. Mecho Puh, ти от кой клуб си, че толкова открито си позволяваш да се подиграваш с усилията на толкова хора от 6 клуба?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2012 4:10 pm 
Аватар

Цитат:
Mecho Puh, ти от кой клуб си, че толкова открито си позволяваш да се подиграваш с усилията на толкова хора от 6 клуба?

Аууу, леле, направо ме втресе! :smt119
От "София 94"! Рапорт даден!

Без да се засягаш толкова, не се подигравам - нещо повече заклеймявам подобни "прояви"! Федерацията - така създадена, както разбрах, че е - не работи за каузата на всички мухари у нас, а само за група такива, с "по-правилно мислене" и подходящ жизнен статус! Или хората от 6-те клуба необяснимо са бързали за някъде, та каруцата е пред коня, или юристите в тия клубове не са участвали в подготовката ХИЧ!!! И резултатът е една истинска масонска ложа!
След което продължава предишния жалък плач колко сме малко, слаби, неорганизирани и т.н. ...
Аз още преди година и половина-две разпитвах тук, във форума за сдруженията у нас, за възможността да се създаде федерация и т.н. . В резултат бях привлечен в "София 94" и нямам причина да се срамувам от действията си там! Защо няма единство и консолидация на клубовете ни - ти като по-напреднал с материала ми отговори? Щом аз, като член на мухарски клуб, не мога да намеря информация за пустата федерация без "специално разрешение" и парола за достъп, за каква масовост на хобито ни говорим?

Не искам да се карам с когото и да било от колегите, най-малко пък с теб, поради уважението, което изпитвам към сътвореното от вашия клуб на местно ниво, но недей, моля те, да ми размахваш така "комсомолски" пръст насреща... ](*,)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2012 4:19 pm 
Аватар

Цитат:
Това се случи благодарение не на ИАРА, а на определен брой лица - дори не и клубове, а личности, на които трябва да сме благодарни - промените в закона не са даденост - те са предложени от риболовци и се извоюваха и това е доказателство, че много неща могат да бъдат постигнати (форумите с нищо не допринесоха за това или може би Манията с ролята си в подписката).

И да не пропусна - ето в тоя цитат е трагедията ни - не можем да седнем сериозно на катедрата ( не на маса! :D ) и да обмислим кратко, стройно и полезно за всички какво има да се прави, как да го направим и кой с какво да помогне "на ползу роду"!

Аз не съм благодарен на никого - писах писма до Миро Кучкаря, до Нона, до Косьо Пенчев и т.н. ... Направил съм каквото ми е по силите в условията на изолация от страна на тия, на които ти искаш да съм благодарен... :wink:
Неблагодарник съм, какво да ме правиш...?
П.П. Иначе събирам стотинки за паметник на Жоро Икономов! Браво на човека за разбирането!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2012 4:33 pm 
Аватар

mecho puh написа:
Цитат:

Федерацията - така създадена, както разбрах, че е - не работи за каузата на всички мухари у нас, а само за група такива, с "по-правилно мислене" и подходящ жизнен статус! Или хората от 6-те клуба необяснимо са бързали за някъде, та каруцата е пред коня, или юристите в тия клубове не са участвали в подготовката ХИЧ!!! И резултатът е една истинска масонска ложа!
След което продължава предишния жалък плач колко сме малко, слаби, неорганизирани и т.н. ...
(*,)

По-полека хора -федерацията още не е факт,така че няма каква дейност и активи да се търсят от нея.
Надяваме се скоро да се преборим с бюрократщината :)
Иначе не е нито химера, нито масонска ложа.Просто съвкупност от хора които са решили ,че началото трябва да се постави.

Поздрави и ходете за риба- помага за нервите :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2012 4:37 pm 
Аватар

Нищо не размахвам, просто питам, защото след като си член на клуб - факта, че ти липсва информация не говори добре - в момента си вадите актуално състояние, имате всички документи като клуб, имате устав на федерацията, протокол от учредяването и каквото още се сетиш, предстои регистрация - единственото, което трябва да направиш е да удариш един телефон на вашия председател Данчо Савов или на Владо Тасев, който също е в час. Комуникирайте си вътре в клуба.
От горните неща, които си написал нищо не е вярно или по-скоро е преиначено - да, имаше създаден скрит работен форум по темата, подчертавам работен, който в момента не работи и се налага всичко да вършим по телефоните, а разговорите не са къси. Също така клубовете са изключително обединени, нито съществуват някакви си "масонски ложи", "някакъв незнам си какъв жизнен статус", "по-правилно мислене" и тем подобни. Нито пък някой "плаче колко сме малко, слаби, неорганизирани и т.н. ..."
Напротив - хората от клубовете работят обединено в една посока, може и да се допускат процедурни грешки, може и да нямат достатъчното време да се отдадат абсолютно пълноценно да тази задача, но се работи и резултати има и ще има. Някакси информацията не е достигнала до теб, но това просто не е работа за форум и не очаквай да я намериш във форумите. Членуваш в клуб, знаеш и останалите клубове - ако си юрист и смяташ, че можеш да помогнеш - звънни на Данчо, макар че нещата са в последна фаза. Работа има и ще има още много.

Поздрави!

П.П. Струва ми се, че съм мялко рязък - не е така, изключително позитивен съм, особено за важни неща и не искам да бъда разбран погрешно, че се карам, заяждам или нещо такова :wink: Просто искам нещата да вървят напред и да не се спекулира когато липсва информация - информация има във всеки един клуб - просто я поискайте.

П.П.2 Темата е за новия закон, а не за Мухарската Федерация и я изместихме доста ...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2012 5:53 pm 
Аватар

mecho puh, защо се правиш на ощипана девойка?

Каква информация ти трябва?

:D :D

Нямаш нерви да чакаш?

... а питаш ли се, как се чувстват хората, които се занимават с това и виждат, че нещата толкова се проточват?

Дали не искат да Ти напишат няколко реда? Но не го правят. Ти си рязък и откровен, защото не си ангажиран с нищо. Така е лесно.

:D

Какво има токова да трупаме самочувствие с писане по форумите ... помагай!

... има начин. Ако има желание!

Поздрави! И по ведро!

:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Авг 08, 2012 9:22 pm 
Аватар

Росене, не ме разбирай погрешно, не ти се сърдя и не ти се карам - просто споделям мнение на човек, за който ТАЗИ информация не би трябвало да е неизвестна не само по линия на "София 94", но изобщо по мухарска линия! Каквото има да "чепкам" с Данчо, ще си го свърша, вЕрвай ми - аз съм малко чворест чешит... Да му мисли съфамилника ми... :D
Думите ми бяха не само за "скрития работен форум" (макар, че и това не е далновидно решение!), а за модела на взаимна работа на мухарските сдружения ИЗОБЩО - всеки работи само с тия, които са му симпатични! И нещата винаги са почти апокрифни...Така резултатите се постигат доста по-бавно и трудно, мое мнение!!! Трябва да се търси мястото на всеки, който може да е от полза!
Иначе аз не съм юрист, но се справих с мотивировката на предложенията за изменение на ЗРА не по-малко грамотно от Тазз, например - питай Ники Енчев! Не е задължително да си тесен специалист, понякога и желанието е достатъчно. А колко ли такива като мен са "пропуснати" пътьом?

Пенко, пропускам написаното с усмивка - ако някой е имал нужда от помощта ми щеше да я поиска! Аз съм търпелив човек и знам, че хубавите неща искат време и старание! За никъде не бързам... Каквото исках към днешен ден, е факт в ЗРА!!! А нещата с федерацията се проточват....знаеш защо! :wink: И срещу причините пиша тия "гневни" редове. :D
Толкова по тоя безсмислен ОТ!!!

Новия закон прави две важни неща - криминализира още два вида бракониерство и премахва стопанския риболов във вътрешни водни обекти, без да отнема възможността сдружения да стопанисват реки! За мен това е прекрасно - аз съм свикнал да "бързам бавно"...
Поздрави и на двама ви!
<occasion

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа