Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:54 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Апр 16, 2013 11:38 pm 

Привет, скъпи колеги. Типично в мой стил, страстта по пътуването ме обзе, и нейните буболечки пребориха останалите в главата ми- на здравият смисъл, рационалноста, страха от кризата, и т.н.
И така, четирима приятели решихме да отидем с кола до Мюнхен, за два дни, и да посетим най-голямото в немскоезичният свят мухарско изложение. Джипиесът избра най-краткият път-1380км.,по маршрут София-Белград-Ниш-Загреб-Любляна-Залцбург-Мюнхен. Със минимум спиране, и сменяне на волана взехме разстоянието успешно ,за 15 часа,и в 8,30 вечерта вече бяхме в Графрат-мястото за спане, на 9км.от манастирът Фюрстенфелдбрук, където се провежда изложението- на 36 км. от Мюнхен. Пътят мина добре, пътищата особено в Словения и Австрия не се нуждаят от коментар-Алпите са прорязани от тунели, за съжаление-не евтини. Най-високата точка по маршрута е 1360 м. :
Изображение
Изображение
Няма смисъл да коментираме словенските полета, подреденост, и чистота. Приятна изненада беше оборудваната с "Видима-Идеал" Австрийска тоалетна на границата. След приятна вечер в селската кръчма по местожителство- "Парният кораб" /умопомрачителни шницели, бира и телешки стекове/, на другият ден се явихме на панаира. Манастирът Фюрстенфелдбрук ми напомни, какъв е мащабът на архитектурата в Западна Европа:
Изображение
Изображение
Това е централният корпус, иначе всичкото това е около 4 пъти колкото Рилският манастир. Изложението се провежда в страничен корпус, който е бил обор, или нещо такова. Манастирът разполага с воденица в двора, за която е отклонена река! На нея се провеждаха курсовете по спей .
На изложението присъстваха като инструктори и лектори по кастинг всички, за които се сещате- Р. Мозер, Х.Мортенсен, М. Маури, Чарлз Жардин,Хауърд Кростън, и още ...
Човек се побърква по такива изложения. Невъзможно е да видите всичко. Трябва да избирате, въдица ли да тествате, лекция ли да слушате, или да пазарувате-за два дни .. Аз успях да си направя много хармонична програма, като през цялото време снимах като луд. Ето по-интересните неща :
Изображение
Изображение
Невероятните макари на Аленко Франолич :
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Потресаващият Роберт Щрох, един от учредителите и инициатор на панаира:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение-характерните за него втулки от бамбук.
Изображение При сьомговите му пръти колената са изпилени под ъгъл, и на брега трите части просто си ги връзвате-със скоч, например :
Изображение
Със тази пръчка един ирландски инструктор, на който не запомних името, направи най-потресаващта демонстрация на английският стил, който съм виждал...
Още дърва :
[imghttp://storage4.album.bg/80a/dsc02122_b30bb_30542033.jpg][/img]
Изображение
Изображение
От карбоновите въдици успях да хвърлям с много.Реших да хвърлям само с 9 футови четворки. Много ми хареса новата "Сиера Стоунфлай"-мека, мощна, мазна, финна-прекрасно работеше с "Лий Улф-Класик". Хареса ми също "Мариат-Тактикал"-красива, лека ,финна и бърза пръчка. Много добри бяха пръчките "Дю Монт", както и "Самео", и разбира се, "РСТ". Дъхът ми спря от произведенията на " Си ЕФ Буркхаймър" Щом хванах струващата 878 евро " Презентейшън ", на 8 фута и 9 инча, оразмерена от 3до 5 клас, останах потресен. Мощна, невероятно красива, изключително тънка, пъргава въдица-изцяло ръчно изработена и надписана. Същият търговец /една червенокоса дама/ представяше "Уинстън", и "Томас и Томас" От Томас избрах най-мекият възможен 9-футов 4 клас- "Уиспър Лайт", който се доближаваше до разбирането за въдица. Реално, типично американски "22 калибър,с който да застреляте слон". Макар и параболична, и относително мека, тази пръчка пак си беше типичната Томасова гьостерица..Защо изобщо правят 6 клас, не знам.
Уинстъните не се нуждаят от представяне. "Скот"-също /виж "Томас"/. Голяма изненада беше за мен една австрийска фирма" Вебста / Websta/. Много добри, мощни и бързи пръти, вързани със "Страбъл У-24" /човекът е представител за Австрия/, и дървено конусче отпред. Ръчно надписани, много красиви. Много, много добра състезателна триметрова пръчка "френч нимф", тъмночервена, със прозрачни заливки, изглеждаща като от стъкло, но стегнато стъкло. Добри бяха и Гайдлайн-впечатляващо представяне. "Лууп" "Кросс-С-1", заедно със "Лумис" за мен бяха шампионите по извращение в дизайна :
Изображение
Това също :
Изображение
Специално внимание обърнах на ФИРМИТЕ .
Хвърлях с две дължини от "Артизан"- 9-5 и 8,6-4. Фантастични, прецизни въдици, макар и леко капризни по отношение на шнура. Определено за хора, разбиращи от кастинг :
Изображение
Изображение
Изображение
За да разсея съмненията, витаещи в нашето пространство- бланките НЕ се правят в Корея, и са по-тънки в основата и по- "мазни" от "Зенит Синтрикс". Потресаващо впечатление ми направи също така "Марксман 2", на 9,5 фута 5 кл. Много, много добра пръчка за езерата у нас-достатъчно дълга, лека ,мощна ,мазна, плавна, изпъваща великолепно. Мънкича хвърля също с нея, и показа чудеса на единият басейн.. :D :D
Добро решение за всички, които не искат да си купуват много пръчки, е променящият си дължината Грейс " Стриймфлекс 2 плюс" . Пробвах го на 4 клас. На 9,6 си хвърля перфектно, а на 10 фута омеква-защото удължаващото парче е от по-мек материал.
На другата велика ФИРМА хвърлях със " Уан"-9 фута 3 кл. Много добра, финна въдица, стои по-мазна от 4 кл. но е достатъчно мощна. Добра е и 9,6-4 кл.
Кастърите.....
Естествено, научих си една кратка реч, и,силно развълнуван, застанах до този човек :
Изображение Казах му, че е легенда, а той ми отвърна : " Не,аз съм просто един мухар-Роман Мозер".. Велик отговор, на истински човек. Лекцията му беше прекрасна. Както е казал Айнщайн : "Ако не можете да обясните ядрената физика на 6-годишно дете, значи, че не я разбирате изобщо". Е, Роман разбира.Макар и на немски, ни преведе през цялата история на кастинга и стилът "Гебетсройтер", като перфектно показа всички основни грешки..беше прекрасно да го гледаш, и слушаш.
Хенрик Мортенсен е човек, който може да ти обърка представите за финес с двуръчна пръчка.Хвърля, и обяснява с потресаваща лекота.
Ирландецът, облечен колоритно-подобаващо, показа УНИКАЛЕН английски-и кастинг, и език. Разбрах всичко, до последната дума. Върл почитател/може би дизайнер/ на "Брус и Уокър", и "Харди Перфект" :
Изображение
Изображение
Изображение
Лекотата, с която хвърляше, и обясняваше, беше изумителна. За пореден път се убеждавам, че за да си добър учител, трябва дарба. Публиката също беше на ниво :
[imghttp://storage4.album.bg/225/dsc02052_62e01_30541944.jpg][/img] Човекът беше като излязъл от филм! Дойде, заби си столчето, седна и запали лулата.. Пълна лудница..
Някои деца си хванаха добри риби:
Изображение
Други имаха потресаващи чанти, и домашни любимци :
Изображение
Изображение
Очаквайте продължението утре .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 12:45 am 

Добре сте си изкарали,няма да казвам че съм чувал 1-2 марки от изброените,но за хора които ги знаят ще е много интересно.Чакам продължението:)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 8:43 am 
Аватар

Прекрасен разказ, за 5мин все едно бях там, мерси!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 9:00 am 
Аватар

Роман Мозер .... <:saglsasie

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 9:03 am 
Аватар

Данчо Савов написа:
Изображение
Очаквайте продължението утре .

:wink:

Супер преживявания!
Мозер, макар и велик, си е просто един от 7-те милиарда и е наясно с това, за разлика от много БГ "мухарски богове"... :D Ей това най-много им харесвам на хората на запад - колкото и добри, богати, можещи или знаещи да са - не стават парвенюта!!! Винаги са готови да ти помогнат, да са ти от полза, да те насърчат...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 9:04 am 
Аватар

Да не стават грешки - снимката няма нищо общо с коментара ми... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 9:14 am 
Аватар

Ех, Бат Даньо.....мед ми капе на сърцето, като ти чета "хаджийските премеждия" :wink: :wink: !! Буркхаймър е много "класно грозде" и никога нищо друго освен суперлативи не съм срещал за нещата му....Надявам се, че негова пръчка рано или късно ще пристигне у нас. Поздрави на всички "хаджии"!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 9:25 am 
Аватар

Баѝ Данчо благодаря за прекрасния репортаж!
Ще чакам с нетърпение и продължението му.
Били сте голяма група там с Роската,Крилов и Мънков.
А с Формата видя ли се на панаира тоѝ беше там през втория ден?
Щот да се видиш с Формича е по-ценно отколкото с Мозера. :D :D
Олаби малко прегръдката около Роман Мозер,че човека се пак е на годинки и да не земе нещо да се гътне. :D

Поздрави и Наздраве Баѝ Данчо <occasion

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 10:35 am 
Аватар

Меката на Рая. :smt038
Върви че спи спокойно след такъв репортаж!!!! :D

Поздрави Бате Данчо!!!! <occasion

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 1:21 pm 
Аватар

Данчо,мерси че ни заведе за малко там! <winers
А тияhttp://freestonerods.com/freestone-rod-894/ бяха ли там?
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 5:33 pm 

Благодаря ви, колеги, за оценката на скромният ми труд. Не, Веско, "Фрийстоун" ги нямаше.
И тъй, втора част :
ДЕН ВТОРИ , И ХАДЖИЛЪК..
През вторият ден отделих внимание,предимно на втората зала, където бяха :"Сиера", "Гайдлайн", "Скот", "Д.Хода" "Вебста", " ЖМЦ", и много материали. ЖМЦ ми направиха също много добро впечатление.
Материалите.. луд да станеш, нищо не е...
Изображение-малко волфрам..
Изображение -малко литература..
Изображение
Специално внимание си заслужават заготовките за реалистични мухи. Отново ми спря часовника, на щанда на "Хемингуей"/не Ванката Пигов/ ,и една шведска фирма,
Изображение
Изображение
Изображение- Джи Суеден.
От "Хемингуей" си закупих крила- 11 лв. за 9 чифта, от най-големият размер. Като цена, за германците е нищо /минимална надница 18,90 евро на час, една бира на изложението струваше 3,60 евро с отстъпката/ За мен, всичко беше ужасно скъпо.
Е, купих си туй-онуй-куки "Гамакатсу", СДС, тюленова козина, суперфин дъбинг-за сухи мухи..
Имаше скалпове, каквито може, и не можете да си представите, и сетите. Скалповете от джънгълкок бяха в порядъка на 80-129 евра. Нормалните -"Уайтинг" ,"Кеог" бяха в порядъка на 49-75 евро. Имаше чешки материали, от "Хендс" и още няколко фирми- отново, каквото може, и не може да помислите . Куките също бяха скъпи. Имаше всичко -от Маруто, през Гамакатсу, до Тиемко,и Мустад. Само куки да разгледа, обмисли, избере и купи, на човек му трябват 150 евро, и една седмица ..
ВРЪЗВАЧИТЕ :
На първо място, естествено, Тео :
Изображение
Изображение
С него ще се видим след седмица :D Искам да кажа -благодаря ти, Тео, за всичко, което направи за нас !!!
Видях се още с толкова връзвачи, че се замаях . Запомних човекът от Македония, и разбира се, легендарния Ханс Ван Клинкен.
Отделна глава трябва да се напише за Чарлз Жарден. Типичен фин, изтънчен англичанин, СТРАХОТЕН художник, шоумен, и каквото още се сетите:
Изображение
Изображение
Още изкуство :
Изображение
Изображение -Потресаващо изработени, и изрисувани кутии, календари и визитки с нашата тематика.
Още снимки :
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Малко кастинг с "Артизан " , 9 фута, 5 кл. :
http://www.youtube.com/watch?v=LLDWYl1y9HQ&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=whD6HJYBqJ0&feature=youtu.be
Нашите хора :
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Искам да благодаря на всички за чудесната компания.
ХАДЖИЛЪК
Всички са чували за Траун. Перлата на Австрия извира от планината Тотес Гебирге във провинция Щирия. Минава през множество езера, едно то които е всемирно известното Халщадзее, със градчето Халщад -едно от най-красивите места на планетата, под закрилата на Юнеско .
Във околностите на Гмунден има две езера:- едното ,Траунзее, голямо горе-долу колкото яз. Доспат, и над него-едно по-малко. Участъкът м/у двете се стопанисва в момента от агенцията Hurch, и се нарича "Гойзерер Траун". Дълъг е 5,8 км. Цената за един ден риболов е 95 евро.
Град Гмунден е разположен от двете страни на изтичането на реката от езерото Траунзее. Идилично, потресаващо място. Никакъв бетон,и хотели, разбира се. Известен е със добива на сол, заради която е построена първата жп.линия-с конска тяга. Има изработка на порцелан, известният замък Шлос Орт, както ,разбира се-общината /по принцип най-известната, красива и централна сграда във всеки немскоезичен град/. Във случая нашата община беше със порцеланови камбани, на песента на които се насладихме:

Езерото представлява зелено стъкло. Вижда се дъното сигурно на 5 метра. Във водата до брега имаше точно 4 бирени бутилки, а във реката след моста до брега-един отнесен от вятърът чадър. Останалото беше чистота. Спокойно си плуваха патици-много социална, и дружелюбна двойка, както и лебеди:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение-замъкът, който се вижда от верандата на Мозер, в началото на филма..
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Хотел "Мариенбрюке", пред който се намира паметникът на Ханс Гебетсройтер, е малък тризвезден хотел, потопен в гората :
Изображение
Изображение
Паметникът на бедното обущарче, превърнало се в легенда, безсмъртният Пазител на Реката :
Изображение
Изображение
Изображение
Днес хотелът, във който са спали, и на верандата на който са чакали да започнат да скачат липаните Чарлз Риц, Хемингуей, кралят на Белгия, Едуард VІІІ- крал на Англия, и още много други, днес е мъртъв, и пуст!! " Sic transit gloria mundi"-така преминава световната слава... Явно, 21 век, и икономическите интереси, както и бентът са унищожили славата на това легендарно място.. Остава да се надяваме, че наследниците на делото на Ханс ще се преборят да се възроди това светилище ..
Реката иначе ,е вълшебна. На изтичането на града видяхме един колега, който ловеше от прекрасна дървена, лакирана лодка, със двуръчен суич:
Изображение
Изображение
Точно преди да си тръгнем, Наско с треперещ глас ме извика-беше забелязал 3 риби:
Изображение -бяха прекрасни "тупалки"-60-70 см. Преди това ми каза, че една "по-голяма и черна" видяла сянката му и избягала..
Прекрасен завършек на двучасовото ни прекарване!!
Остатъкът от пътя мина сред невероятните пейзажи на Щайермарк :
Изображение
Изображение
И така, уморени и щастливи, 4 дена по късно, след преодоляни 3000 км. в два през ноща се завърнахме у дома ...
Поздрави !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 6:11 pm 
Аватар

Бат Даньо, поклон бате, ПОКЛОН за емоцията, дето струи от всяка твоя дума <winers <winers <winers!!! Между другото, мернах тотално сбърканите творения на талянеца Палу - дали имахте възможността поне да разклатите тия чудесии :roll: ....Поздрави и отсега усещам предстоящия дневен ред \:D/ !!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Апр 17, 2013 10:50 pm 
Аватар

Четейки оставаш без дъх [-o< Данчо поздрави за споделеното.Определено една от любимите ми теми е това.Поздрави и на останалите от компанията.

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Апр 18, 2013 10:08 am 
Аватар

Привет колеги,

Най напред искам да благодаря на Ники Семерджиев и Станислав Мънков за поканата и помощта при организацията на пътуването. Искам да благодаря и на Тео Атанасов за представянето ни.
Наистина това изложение заслужава да бъде посетено и има какво да се види, чуе и научи. И наистина се чуствате приятно когато на такова място посетите и българските щандове.
Изображение

Изображение

За мен беше най-интересно да гледам различните демонстрации и да разменя по някоя дума с хората.

Невероятна демонстрация на Хенрик Мортенсен. С двуръчния спей мухата се полага както с 2-ри клас :

Изображение

Изображение

Изображение

Отлично впечатление ми направи Михаел Маури. Да знаете , човека хвърля и то как....

Изображение

Изображение

Изображение

Безупречен английски кастинг на Ръсел Уаитман....

Изображение

Спомени от едно подобно изложение остават за дълго. Има още много какво да се разказва.... за Ханс Аигнер - инструктор по кастинг в стил Гебецройтер, за Скот Макензи- световен шампион по спей кастсинг, за Роман Мозер и неговоти практически съвети за отсраняване на грешки при кастинг (лично за мен беше преживяване ) , за Юрген Фрисенах -сертифициран инструктор и преводач при демонстрациите на изложението , за Тео Атансаов , за Ханс ван Клинкен и други известни личности.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Апр 18, 2013 10:39 am 

Колеги благодарности за сподеянето! Така като гледам снимките и като чета написаното май наистина си заслужава човек ако има възможност да отиде.
Поздрави и много слука през сезона!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа