Привет, скъпи колеги. Типично в мой стил, страстта по пътуването ме обзе, и нейните буболечки пребориха останалите в главата ми- на здравият смисъл, рационалноста, страха от кризата, и т.н.
И така, четирима приятели решихме да отидем с кола до Мюнхен, за два дни, и да посетим най-голямото в немскоезичният свят мухарско изложение. Джипиесът избра най-краткият път-1380км.,по маршрут София-Белград-Ниш-Загреб-Любляна-Залцбург-Мюнхен. Със минимум спиране, и сменяне на волана взехме разстоянието успешно ,за 15 часа,и в 8,30 вечерта вече бяхме в Графрат-мястото за спане, на 9км.от манастирът Фюрстенфелдбрук, където се провежда изложението- на 36 км. от Мюнхен. Пътят мина добре, пътищата особено в Словения и Австрия не се нуждаят от коментар-Алпите са прорязани от тунели, за съжаление-не евтини. Най-високата точка по маршрута е 1360 м. :

Няма смисъл да коментираме словенските полета, подреденост, и чистота. Приятна изненада беше оборудваната с "Видима-Идеал" Австрийска тоалетна на границата. След приятна вечер в селската кръчма по местожителство- "Парният кораб" /умопомрачителни шницели, бира и телешки стекове/, на другият ден се явихме на панаира. Манастирът Фюрстенфелдбрук ми напомни, какъв е мащабът на архитектурата в Западна Европа:

Това е централният корпус, иначе всичкото това е около 4 пъти колкото Рилският манастир. Изложението се провежда в страничен корпус, който е бил обор, или нещо такова. Манастирът разполага с воденица в двора, за която е отклонена река! На нея се провеждаха курсовете по спей .
На изложението присъстваха като инструктори и лектори по кастинг всички, за които се сещате- Р. Мозер, Х.Мортенсен, М. Маури, Чарлз Жардин,Хауърд Кростън, и още ...
Човек се побърква по такива изложения. Невъзможно е да видите всичко. Трябва да избирате, въдица ли да тествате, лекция ли да слушате, или да пазарувате-за два дни .. Аз успях да си направя много хармонична програма, като през цялото време снимах като луд. Ето по-интересните неща :

Невероятните макари на Аленко Франолич :

Потресаващият Роберт Щрох, един от учредителите и инициатор на панаира:

-характерните за него втулки от бамбук.

При сьомговите му пръти колената са изпилени под ъгъл, и на брега трите части просто си ги връзвате-със скоч, например :

Със тази пръчка един ирландски инструктор, на който не запомних името, направи най-потресаващта демонстрация на английският стил, който съм виждал...
Още дърва :
[imghttp://storage4.album.bg/80a/dsc02122_b30bb_30542033.jpg][/img]

От карбоновите въдици успях да хвърлям с много.Реших да хвърлям само с 9 футови четворки. Много ми хареса новата "Сиера Стоунфлай"-мека, мощна, мазна, финна-прекрасно работеше с "Лий Улф-Класик". Хареса ми също "Мариат-Тактикал"-красива, лека ,финна и бърза пръчка. Много добри бяха пръчките "Дю Монт", както и "Самео", и разбира се, "РСТ". Дъхът ми спря от произведенията на " Си ЕФ Буркхаймър" Щом хванах струващата 878 евро " Презентейшън ", на 8 фута и 9 инча, оразмерена от 3до 5 клас, останах потресен. Мощна, невероятно красива, изключително тънка, пъргава въдица-изцяло ръчно изработена и надписана. Същият търговец /една червенокоса дама/ представяше "Уинстън", и "Томас и Томас" От Томас избрах най-мекият възможен 9-футов 4 клас- "Уиспър Лайт", който се доближаваше до разбирането за въдица. Реално, типично американски "22 калибър,с който да застреляте слон". Макар и параболична, и относително мека, тази пръчка пак си беше типичната Томасова гьостерица..Защо изобщо правят 6 клас, не знам.
Уинстъните не се нуждаят от представяне. "Скот"-също /виж "Томас"/. Голяма изненада беше за мен една австрийска фирма" Вебста / Websta/. Много добри, мощни и бързи пръти, вързани със "Страбъл У-24" /човекът е представител за Австрия/, и дървено конусче отпред. Ръчно надписани, много красиви. Много, много добра състезателна триметрова пръчка "френч нимф", тъмночервена, със прозрачни заливки, изглеждаща като от стъкло, но стегнато стъкло. Добри бяха и Гайдлайн-впечатляващо представяне. "Лууп" "Кросс-С-1", заедно със "Лумис" за мен бяха шампионите по извращение в дизайна :

Това също :

Специално внимание обърнах на ФИРМИТЕ .
Хвърлях с две дължини от "Артизан"- 9-5 и 8,6-4. Фантастични, прецизни въдици, макар и леко капризни по отношение на шнура. Определено за хора, разбиращи от кастинг :

За да разсея съмненията, витаещи в нашето пространство- бланките НЕ се правят в Корея, и са по-тънки в основата и по- "мазни" от "Зенит Синтрикс". Потресаващо впечатление ми направи също така "Марксман 2", на 9,5 фута 5 кл. Много, много добра пръчка за езерата у нас-достатъчно дълга, лека ,мощна ,мазна, плавна, изпъваща великолепно. Мънкича хвърля също с нея, и показа чудеса на единият басейн..
Добро решение за всички, които не искат да си купуват много пръчки, е променящият си дължината Грейс " Стриймфлекс 2 плюс" . Пробвах го на 4 клас. На 9,6 си хвърля перфектно, а на 10 фута омеква-защото удължаващото парче е от по-мек материал.
На другата велика ФИРМА хвърлях със " Уан"-9 фута 3 кл. Много добра, финна въдица, стои по-мазна от 4 кл. но е достатъчно мощна. Добра е и 9,6-4 кл.
Кастърите.....
Естествено, научих си една кратка реч, и,силно развълнуван, застанах до този човек :

Казах му, че е легенда, а той ми отвърна : " Не,аз съм просто един мухар-Роман Мозер".. Велик отговор, на истински човек. Лекцията му беше прекрасна. Както е казал Айнщайн : "Ако не можете да обясните ядрената физика на 6-годишно дете, значи, че не я разбирате изобщо". Е, Роман разбира.Макар и на немски, ни преведе през цялата история на кастинга и стилът "Гебетсройтер", като перфектно показа всички основни грешки..беше прекрасно да го гледаш, и слушаш.
Хенрик Мортенсен е човек, който може да ти обърка представите за финес с двуръчна пръчка.Хвърля, и обяснява с потресаваща лекота.
Ирландецът, облечен колоритно-подобаващо, показа УНИКАЛЕН английски-и кастинг, и език. Разбрах всичко, до последната дума. Върл почитател/може би дизайнер/ на "Брус и Уокър", и "Харди Перфект" :

Лекотата, с която хвърляше, и обясняваше, беше изумителна. За пореден път се убеждавам, че за да си добър учител, трябва дарба. Публиката също беше на ниво :
[imghttp://storage4.album.bg/225/dsc02052_62e01_30541944.jpg][/img] Човекът беше като излязъл от филм! Дойде, заби си столчето, седна и запали лулата.. Пълна лудница..
Някои деца си хванаха добри риби:

Други имаха потресаващи чанти, и домашни любимци :

Очаквайте продължението утре .