Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:17 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:15 pm 
Аватар

Незнам дали ще ви е от полза при риболов с муха, но да споделя едно мое наблюдение за кефалите.

Често докато чакам шараните ми се случва протеиновите топчета да бъдат нападнати от едри кленове. В началото сменях стръвтта с още по-едра за да ме оставят на мира, но резултата бе никакъв.
След време открих, че когато сменя на малка стръв кефалите спират да се интересуват, а продължават да търсят само голямата.

Става дума за риболов в язовири където знам, че кленовете са по-трудни :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:22 pm 
Аватар

Да имаш наблюдения , края на лятото и есенно време ли става този интерес към протеинивите топчета? (когато зреят някои любими плодове за кефала)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:24 pm 
Аватар

ИВО написа:
Да имаш наблюдения , края на лятото и есенно време ли става този интерес към протеинивите топчета? (когато зреят някои любими плодове за кефала)

Точно :smt023 Макар и да не съм виждал на повечето от тези водоеми да има плодни дървета. :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:29 pm 
Аватар

:lol: :lol: :lol: Ще ме накараш да се мъча да правя освен искуствена троха и искуствена слива,черница и грозде :lol: :lol: :lol:
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:37 pm 
Аватар

По повод черницата:
Аз 2 години имам много добри успехи на гъсеница - черна и зелена. Тази година, когато кефалът атакуваше много стръвно гъсеницата, а беше доста апатичен към останалите мухи ми мина през акъла, че е възможно да приема гъсеницата като черница ("бубонки" им викаме по нашият край). В това време просто местните го скъсваха на "бубонки" и затова вече не съм сигурен дали взема мухата за гъсеница :)

Поздрави!

П.П. Има и друго - много често ми се е случвало когато ловя на спининг с т.н. "бомбарки" - тумбести кръгли воблери, да го взема в момента на падането на бомбарчето във водата - което за мен означава, че взема воблера не за рибка, а за слива или нещо подобно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:47 pm 
Аватар

:D :lol: Значи въпросът е: как да направим нимфи " :lol: бубонки" :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: За кефала
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:53 pm 
Аватар

шаранминатор написа:
...сменях стръвтта с още по-едра за да ме оставят на мира, но резултата бе никакъв... :wink:

АРК (ако си ти разбира се) колко големи топчета си слагал?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:54 pm 
Аватар

Здрасти пичове!! Много интересни констатации за поведението на кефала, които още веднъж доказват, че е изключително интересна риба, която винаги може да поднесе приятни изненади!! В крайна сметка все още никой не може да каже какво му е в главата, като атакува муата :wink:, така че съвсем не е изключено в определени периоди да "мисли" че взема плод!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: За кефала
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 28, 2005 1:56 pm 
Аватар

ИВО написа:
АРК (ако си ти разбира се) колко големи топчета си слагал?

Аз съм разбира се :)
20мм бяха топчетата. Но клена не е от рибите с малките усти.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 30, 2005 9:17 am 
Forum Admin
Аватар

Здравейте на всички!

Жорка, (арк, шаранминаторе), благодаря ти, че сподели, интересна тема си отворил, не си забравил още добрия стар мухарлък, а :wink:?
Роско, бат Косьо,това с черницата е много любопитно, сигурен съм, че работи.
По нашия край, по това време на годината, едри кефали започват да ловят на един плод, който е така познат и ценен от хилядолетия - гроздето!
По кресненския край имам приятели, които по това време на годината започват риболова с гроздово зрънце, което монтират на малка тройна кукичка и ловят едри кефали. Не съм се опитвал до сега да измисля негова муха имитация, но определено си струва да се опита...
Всички знаем прословутото кефалско чревуогодие, което няма засищане, и това, че кефала е всеядна риба, което миналото лято ме накара да опитам и аз подобни експерименти с имитация на различни зърнени храни.
Опитах имитация на царевично зърно... От една микропореста гъба с жълт цвят, монтирана на кука с олово, така, че тежестта на оловото да е съвсем малко по голяма от плаваемостта на гъбата, т.е мухата да потъва леко.. Резултът обаче не беше толкова добър, имах само няколко удара, и не бях настоятелен.
Може би ако бях използвал този монтаж, който бат Косьо сподели, с куката отвън, както по принцип ловях докато използвах истински зърна царевица, щеше да има, ефект, но уви, не ми издържаха нервите явно. А и като се замисля сега, може да се получеше нещо и ако захранвах с истинска царевица...знае ли човек...
Бих желал да завърша поста си с това, че човек трбява да вярва силно в това, което опитва, за да достигне до резултат. Така се получи при мен с мухат Гюбрето, която се оказа доста ефективна.
Една истина, до която стигнах след редицата нестандартни опити като вържимухичковец ще ви споделя:

Върти ли ви се нещо странно като идея в главата, врътнете го и на куката и проверете, може пък да се получи...

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 03, 2005 9:49 am 

Здравейте!Темата ме заинтересува и затова се престраших да споделя някои свой наблюдения.Няма никакво съмнение,че някои плодове/джанка,бубонка и т.н./са фактор в храненето на кефала,а до възможността за техни имитации ме наведе един куриозен случай.Преди десетина години мои колеги споделиха,че са намерили омаломощен голям кефал в устата на когото намерили червена пласмасова чашка от бутилка вино.Вече 5-6 години използвам имитациите на плодовете/основно бубонки и диви черешки/ на микропореста гума.Тези "мухи"съм си ги нарекъл серия песимист,тъй като още не съм виждал мухар,пък не дай си боже класически риболовец които да ги хареса и да повярва,че с тях може да се хване неща.Но на практика това са имитации които могат да накарат и най-големия кефал с опит да се "вдетени".Особено впечатляващи са атаките на рибата при използване на сухите варианти.При първоначален пропуск на мухата кефала не се плаши или отказва,а прави до 2-3 нови опита докато примамката е в периметъра на стоянката му.Уловените екземпляри са от трофейната категория,стига да ги има.По отношение на техниката на изготвяне и тактиката на риболов нищо особено,поне на мен така ми се струва.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: за кефала
МнениеПубликувано на: Вто Окт 04, 2005 1:04 pm 

Благодаря за добрата дума докторе.Имам малко време пред компютъра и за това искам да споделя за още една "необичайна стръв".В момента реките са изчистени от големите води.В плевенско често се използва за стръв при риболов на леко на кефал навито водорасло.Опитвал ли е някой да прави такива имитации?Още повече,че сега е момента да се предложи такъв деликатес на рибата,който цяла година почти не беше достъпен за нея.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: за кефала
МнениеПубликувано на: Вто Окт 04, 2005 1:15 pm 
Аватар

AngeLov написа:
...навито водорасло...

Аз съм ловил скобар на такова ...преди години!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 04, 2005 4:11 pm 
Аватар

Здрасти пичове муари!! Ама тук се е разразила изключителна дискусия :D :D. Пробвал съм веднъж-два пъти този метод, но в годините на риболова със стръв / в интерес на истината улових една, единствена риба в ломския край, бабушка около 10 см./, след което се отказах, и по-принцип поради рядкото ми ходене на река не съм го практикувал повече. Значи съвсем общо казано, според мен имитацията би следвало да е потъваща и риболова да протича като нимфов. Би било интересно да се пробва. Поздрави на всички, ловящи с мушички!!!
P.S.:
Не искам да ви казвам, че откакто съм открил риболова - средата на март, единственият ми пропуск да развъртя шнура беше през изминалите почивни дни. Такава отврат, че направо не е истина :evil: , особено като гледам какво време се опъна от вчера :twisted:. Сега сигурно ще се спука от хубаво време, и в петък вечерта температурите ще паднат с 5-6 градуса и ще превали "леко". Ох, дано не стане така, че аха,аха, и сезона си замина :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: за кефала
МнениеПубликувано на: Вто Окт 04, 2005 4:51 pm 

AngeLov написа:
В плевенско често се използва за стръв при риболов на леко на кефал навито водорасло.Опитвал ли е някой да прави такива имитации?

аха, ама още не съм имал случай да го пробвам, иначе експериментирах точно с идеята да направа нещо като парче водорасло от тия меките по камъните /клена понякга е толкова натъпкан с такива, че ги повръщо като увисне на куката/
относно матриала - от тъмно зелено марабу стаа екстра и у водата се мандахерца кат истинско...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа