Здравейте на всички!
Жорка, (арк, шаранминаторе), благодаря ти, че сподели, интересна тема си отворил, не си забравил още добрия стар мухарлък, а

?
Роско, бат Косьо,това с черницата е много любопитно, сигурен съм, че работи.
По нашия край, по това време на годината, едри кефали започват да ловят на един плод, който е така познат и ценен от хилядолетия - гроздето!
По кресненския край имам приятели, които по това време на годината започват риболова с гроздово зрънце, което монтират на малка тройна кукичка и ловят едри кефали. Не съм се опитвал до сега да измисля негова муха имитация, но определено си струва да се опита...
Всички знаем прословутото кефалско чревуогодие, което няма засищане, и това, че кефала е всеядна риба, което миналото лято ме накара да опитам и аз подобни експерименти с имитация на различни зърнени храни.
Опитах имитация на царевично зърно... От една микропореста гъба с жълт цвят, монтирана на кука с олово, така, че тежестта на оловото да е съвсем малко по голяма от плаваемостта на гъбата, т.е мухата да потъва леко.. Резултът обаче не беше толкова добър, имах само няколко удара, и не бях настоятелен.
Може би ако бях използвал този монтаж, който бат Косьо сподели, с куката отвън, както по принцип ловях докато използвах истински зърна царевица, щеше да има, ефект, но уви, не ми издържаха нервите явно. А и като се замисля сега, може да се получеше нещо и ако захранвах с истинска царевица...знае ли човек...
Бих желал да завърша поста си с това, че човек трбява да вярва силно в това, което опитва, за да достигне до резултат. Така се получи при мен с мухат Гюбрето, която се оказа доста ефективна.
Една истина, до която стигнах след редицата нестандартни опити като вържимухичковец ще ви споделя:
Върти ли ви се нещо странно като идея в главата, врътнете го и на куката и проверете, може пък да се получи...
Поздрави!
Радо